Modrý tygr se chystá do kin. Vrátí se s ním kouzlo českých filmů pro děti?

Modrý tygr se chystá do kin. Vrátí se s ním kouzlo českých filmů pro děti?
Matyáš (Jakub Wunsch) a Johanka (Linda Votrubová), dva hlavní hrdinové příběhu plného fantazie.
modry-tygr-se-chysta-do-kin-vrati-se-s-nim-kouzlo-ceskych-filmu-pro-deti
Matyáš (Jakub Wunsch) a Johanka (Linda Votrubová), dva hlavní hrdinové příběhu plného fantazie.
"Dlouho jsem pátral po současném příběhu pro děti, který by byl zároveň dobrodružný, humorný i magický," vrací se na samý počátek scenárista, režisér a producent Petr Oukropec. "Dopadlo to tak, že jsme uprostřed Prahy zalévali palmy, krmili mluvícího papouška a budili obyvatele Karlína řevem tygra, respektive tygrů, protože v hlavní roli se střídají dvojčata Aron a Tarzan."
Oukropec totiž zcela propadl kouzlu knihy Modrý tygr autorů Terezy a Juraje Horváthových a na přípravách náročného snímku strávil tolik času, že se mu do jeho velmi konkrétní představy o výsledné podobě filmu jiný režisér prostě nevešel. Takže si Modrého tygra natočil sám. Jako svůj debut!
modry-tygr-se-chysta-do-kin-vrati-se-s-nim-kouzlo-ceskych-filmu-pro-deti-1
Johanka svoji oblíbenou učitelku (Lenka Vychodilová) vnímá jako saň. A má k tomu své důvody.
Natáčení už bylo několikrát připraveno, ale vždycky se muselo kvůli nějakým těm stále ještě chybějícím penězům odložit. "Právě ta svatá umanutost, která se dneska málokde vidí, mě přesvědčila, abych u projektu vytrval," říká Jan Hartl, ve filmu představující pána s příznačným názvem Kytka. Barbora Hrzánová měla celkem tři důvody, proč roli v Modrém tygrovi vzala: 1) Krásný scénář, 2) Možnost spolupracovat s Janem Hartlem, 3) Být v blízkosti malého tygra. "Takže ačkoliv si prázdniny chráním a během nich nepracuji, tentokrát jsem udělala výjimku a ráda," říká s úsměvem Hrzánová.
modry-tygr-se-chysta-do-kin-vrati-se-s-nim-kouzlo-ceskych-filmu-pro-deti-3
Pan Kytka (Jan Hartl) miluje květiny a nemá rád psy.
Snímek s rozpočtem 38 milionů korun se potýkal s řadou těžkostí. Kromě velmi složitého financování se pracně hledala ta správná botanická zahrada (nenašla se v Česku, Maďarsku, Slovensku, ani Rakousku, takže si tvůrci postavili vlastní),  místo, které v době všudypřítomné moderní zástavby neztratilo svoj genius loci (okolí Negrelliho viaduktu v pražském Karlíně touto oázou zatím zůstává) a samozřejmě - živý tygr! "Pan Berousek nás do poslední chvíle napínal," říká Petr Oukropec. "Přece jen mít kompletně připravené natáčení a nevědět, jestli budeme mít i toho správně velkého a starého tygra, vám u takhle složitého projektu na klidu nepřidá," líčí režisér a producent v jedné osobě a pak dává k dobru k historku, kterak se se slavným krotitelem a chovatelem dohodli na bílých tygrech. "Ještě měsíc po jejich narození nám pan Berousek tvrdil, že jsou bílí," směje se Oukropec, "ale nebyli. Naštěstí nám to nakonec nevadilo, protože technika jejich přebarvení kombinovala počítačovou techniku s rukodělnou animací, pro níž se hnědá hodila možná i líp než bílá. Hnědou jsme prostě vyměňovali za modrou."   
modry-tygr-se-chysta-do-kin-vrati-se-s-nim-kouzlo-ceskych-filmu-pro-deti-2
Starosta (Daniel Drewes) má představu moderního, průhledného města, v němž se všechno staré zboří.
Jinak je tygr přece jen šelma, která se právě na konci čtvrtého měsíce stává dospělou, tudíž během natáčení nebyla nouze o dramatické situace. Jednu z nejvypjatějších popisuje Barbora Hrzánová takto: "Natáčela se zrovna dlouhá scéna, kdy všichni mluví, moje filmová dcera Linda stála s Kubíkem dvacet centimetrů od tygra, který začal být neklidný. Pan Berousek proto pomazal krví divan, aby měl tygr co lízat a uklidnil se tím. Jenže tygr ten divan místo oblizování svýma obrovskýma tlapama rozsápal. V tu chvíli ve mně byla malá dušička, dívala jsem se střídavě na tygram, střídavě na děti a neubránila jsem se myšlenkám ,co by kdyby'. Nakonec jsme to ustáli všichni, ale příjemné to nebylo."
Modrý tygr vtrhne do českých kin 23. února 2012 a je podle tvůrců určen nejen dětem, ale i jejich rodičům a zvířatům.