Z Amerikánky se vám zamotá hlava. Česká vizuální jízda posouvá premiéru, láká novým trailerem

Z Amerikánky se vám zamotá hlava. Česká vizuální jízda posouvá premiéru, láká novým trailerem
Amerikánka | Česká televize
Příběh opuštěných dětí unikajících do vysněné Ameriky (kterou si představte spíš jako symbol svobody než reálné místo) se na nás chystá už nějakou dobu. Na projekt vznikající s účastí skutečných obyvatel dětských domovů si nakonec počkáme ještě o kus déle. Prý kvůli změně distribuční strategie se projekt Viktora Tauše odsouvá z května na 26. září. Taková škatulata na poslední chvíli nevěstí z komerčního hlediska mnoho dobrého, marketing snímku směřoval pozornost veřejnosti do časového okna, které nakonec zůstává prázdné.
Amerikánka
Amerikánka
AI
66%
Snad tým okolo filmu ví, co dělá, Amerikánka je totiž rozhodně projekt, jakých u nás zase tolik nevzniká. A když, dočkávají se spíš užší distribuce na specializovaných cinefilních festivalech typu Marienbad. Tauš nyní může své renomé například z tvorby pro Českou televizi využít k tomu, aby předvedl tento excesivní a avantgardní přístup publiku, jež s ním většinou nepřichází do styku.
Amerikánka: trailer | Bioscop
To může vést k čelnímu střetu. Pověstné jsou historky o tom, jak diváci zaplavili emailovou schránku České televize po odvysílání Modrých stínů v domnění, že stanice odvysílala chybný produkt se špatně nastavenými barvami a světelností. Když si ale divák a dílo sedne, stojí to za to! Amerikánka nemá tento „záměrně rozbitý“ look, právě naopak. Každý jeden obraz je tak dokonale přestylizovaný, že se dá trailer prakticky v každý okamžik stopnout a zkoumat.
Jistě se najdou tací, kteří Tauše označí za kýčaře utrženého ze řetězu, který si myslí, že dělá velké umění, ale ve skutečnosti se jen plácá v neživotné ornamentaci. Ale takové riziko podstupuje každý, kdo se pustí do něčeho podobně odvážného. Chystá se na nás rozhodně dílo, které bude budit diskuze a vyvádět z míry.
Vždyť stranou klasických audiovizuálních trailerů a dřívější divadelní verze se dokonce v pražských Jatkách78 několikrát odehrál „živý trailer“, v němž dětští herci předvedli, jakou atmosféru můžeme od filmu očekávat. Byť jevištní podání nevyhnutelně postrádá silnou vizualitu, kterou vidíme v upoutávce, živý trailer naznačil velké množství agrese, jíž se nám Tauš pokusí dostat pod kůži ohledně našeho vztahu k „zapomenutým dětem“. Přejme mu, ať se mu to podaří.
Zatím se podívejte na žebříček nejočekávanějších filmů roku podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Bioscop