„Koho budu probůh bičovat?“ Harrison Ford přijal kostým Indiana Jonese jen s výhradami

„Koho budu probůh bičovat?“ Harrison Ford přijal kostým Indiana Jonese jen s výhradami
Indiana Jones | Paramount Network
Je jen částečná pravda, že se Indiana Jones zrodil v hlavě George Lucase a Stevena Spielberga. Tito dva muži totiž nepřišli s nápadem na dobrodružného archeologa jen tak odnikud. Právě naopak. Dali hlavy dohromady a začali se pomyslně (a někdy doslovně) prohrabovat svou dětskou sbírkou šestákových románů, v nichž hledali inspiraci. Proto chyběl jen kousek k tomu, aby byl Indiana Jones ninja bojovníkem, jak si přál Lucas.
Indiana Jones a nástroj osudu: 2. trailer, české titulky | Walt Disney Studios
V důsledku toho postava nenásleduje logiku našeho světa, ale archaické fikce. Tomu odpovídá i jeho vzhled, včetně kožené bundy a nepostradatelného biče. A právě ty vyvedly z míry Harrisona Forda, který ve videu internetového magazínu Screen Rant vzpomíná: „Představili mi to jako součást mého charakteru během příprav prvního filmu. Měl jsem mnoho otázek. ‚Proč nosím koženou bundu v džungli? Není tam vedro? Proč s sebou nosím bič? Co budu dělat s posraným bičem? Budu snad bičovat lidi?‘“
Harrison Ford
Harrison Ford

Herec

8.1
Nepraktičnost a nesmyslnost Indyho kostýmu je dnes již legendární a v jedné scéně ze zákulisí natáčení je vidět, jak si frustrovaný Ford špendlí klobouk přímo k vlasům a snad i kůži kancelářskou sešívačkou. Stále není jasné, jestli šlo o scénku sehranou pro kameru, nebo se opravdu dopouštěl tak extrémního opatření (on tvrdí to druhé a prohlašuje, že má na hlavě stále jizvy, ale věřte mu).
Chvíli tedy trvalo, než Lucas se Spielbergem Forda přesvědčili, že jejich hrdina se neřídí pravidly našeho světa, ale pravidly jejich milovaného braku. V tom nakonec spočívá i největší kouzlo série, jež nikdy nebyla moderní a současná – vždy působila, jako by vznikla v jiné době, možná v jiné dimenzi. Určuje si vlastní rovinu nadsázky a z nás dělá malé děti, které si umí užít blbosti.