Vlasta Pospíšilová

7.5

Články 5

O Maryšce a vlčím hrádku. Loutková pohádka, která děsila československou generaci X
Téma23. 10. 2023
O Maryšce a vlčím hrádku. Loutková pohádka, která děsila československou generaci X

Halloween je za dveřmi, a přestože se u nás tolik neuchytil jako v západním světě, není důvod, proč bychom si aspoň nemohli pustit dobrý horor či thriller a pěkně se u něj bát. Československá generace X si jistě vzpomene na loutkovou pohádku, která ji přitahovala i děsila v osmdesátkách, a to na příběh O Maryšce a vlčím hrádku. Jen málo děl bylo tehdy hrůzostrašnějších, rovnat se s ní mohl snad jen Čarodějův učeň (1977) či Pohádka o Honzíkovi a Mařence (1980).

Anifilm 2015 už má své vítěze
Festivaly a ceny10. 5. 2015
Anifilm 2015 už má své vítěze

Šestý ročník Mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm 2015 se blíží k svému závěru a už zná vítěze ve festivalových soutěžích. Hlavní cenu poroty v Mezinárodní soutěži celovečerních filmů pro dospělé získal španělský režisér Sam Conflictivos za snímek Posedlý (Possessed), který realizoval ve svém studiu Conflictivos Productions. Zvláštní uznání v této kategorii si odnáší animátorka Signe Baumane za film Šutry v kapsách. Nejlepším snímkem Mezinárodní soutěže celovečerních filmů pro děti vyhlásila porota film Příběh o princezně Kaguje (The Tale of Princess Kaguya) japonského režiséra Isao Takahaty z proslulého Studia Ghibli. Film Píseň moře (Song of the Sea) irského režiséra Tomma Moorea ze studia Cartoon Saloon získal od poroty čestné uznání.

Ptejte se producenta Vandase, jak vzniká Fimfárum a další loutkové filmy
Téma16. 2. 2011
Ptejte se producenta Vandase, jak vzniká Fimfárum a další loutkové filmy

Producent Martin Vandas bude ve čtvrtek od 11:00 do 12:00 odpovídat na dotazy čtenářů. V jeho společnosti Maur Film vznikají loutkové filmy jako Fimfárum nebo Jedné noci v jednom městě. Nyní spolupracuje s režisérem Balejem na výpravné koprodukční verzi pohádky O malé mořské víle.

Werichovy pohádky inspirují
Téma12. 2. 2011
Werichovy pohádky inspirují

Praha /EXKLUZIVNÍ RECENZE/ – Nápadité a moderní – takové je poslední filmové Fimfárum s podtitulem Do třetice všeho dobrého, jehož premiéra proběhla ve středu v pražské Lucerně a které ve čtvrtek vstupuje do kin. Je natočeno technologií 3D a provází ho půvabná stejnojmenná kniha (vydává Albatros) se všemi třemi pohádkami, vysvětlivkami k natáčení a menší fotografickou přílohou, kterou děti uvidí díky přiloženým brýlím rovněž trojrozměrně. Do kin tedy vstupuje trojrozměrné Fimfárum s hádavými obry i digitálním rozumem. Tentokrát prý opravdu naposled...

Fimfárum do třetice všeho dobrého a 3D
Filmy23. 9. 2010
Fimfárum do třetice všeho dobrého a 3D

Po 450 dnech vyvrcholil natáčecí maratón třetího dílu Fimfára! Filmaři tentokrát z pohádkové klenotnice Jana Wericha vybrali pohádky O kloboučku s pérkem sojčím, Jak na Šumavě vyhynuli obři a Rozum a Štěstí. Každá z nich bude ovšem jinak dlouhá - první pětadvacet minut, druhá devět a třetí čtyřicet minut. Navíc všechny budou 3D!