Jízdní hlídka

64%
Jízdní hlídka
Plakát traileru

Dramatik František Langer zpracoval v Jízdní hlídce konflikt československých legií s bolševickým režimem v Rusku. K látce však přistupoval korektně a ze sovětských vojáků nečinil žádné zloduchy, spíše je představil jako vším zklamané lidi, kteří nevidí jinou budoucnost svou a své země než v násilné společenské změně. Každého proto nutí, aby se k nim připojil. Ani režisér Václav Binovec nesklouzl k lacinému osočování, zdůraznil izolovanost legionářské hlídky, zabarikádované ve vesnickém domku a odhodlaně vzdorující nepřátelské přesile.




kawa
3 388 bodů
6.5
Po první světové válce zůstala skupina českých a slovenských vojáků, kteří tvořili skupinu legionářů nového státu, na území Sibiře, aby chránili Transsibiřskou magistrálu. Mnoho z těchto lidí se domů již nevrátilo, a vůbec tedy nepoznalo kvas nové československé státnosti. I tak jejich přičiněním se utvářel nový stát. Ve filmu Binovce je zmíněna jedna z potyček mezi místními a vojáky. Bohužel film je stylizován jako "divadelní", exteriéry jsou sice působivé, ale celek nepůsobí věrohodně. Výkony některých herců jsou poznamenány ritunou běžné práce. Kreuzmann, Schránil, Vondrovič. A tak jediným , kterému opětovně můžeme věřit je Zdeněk Štěpánek. Průměrný film na významné téma naší novodobé historie.
Volpe
Volpe
1 737 bodů
5
Obklíčená skupina vojáků, hájící se do posledního muže aneb prvorepubliková variace na THE LOST PATROL (1934) od Johna Forda.

Dodatečné informace

Původní název:
Jizdni hlidka (více)
  • Československo Jízdní hlídka
  • Československo Jizdni hlidka
Premiéra v ČR:
4. 9. 1936
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění