Válka policajtů

68%
Válka policajtů
V akčním thrilleru Válka policajtů sledujeme policejního kapitána Mikyho Mika (Alexander Bárta), který počátkem 90. let působí v Košicích, jež jsou prolezlé zločinem a korupcí. Místní mafiánské gangy totiž kryje státní zpravodajská služba a policie je štědře odměňována za to, aby nad jejich aktivitami přimhouřila oči. Mika patří k jedněm z mála, kteří se v takovém prostředí dokáží pohybovat na hraně, především díky tomu, že si nikoho nepouští k tělu a nikomu nevěří. Alespoň do chvíle, než pozná nového parťáka Igora Molnára (Juraj Loj), se kterým ho mnohé spojuje. Je totiž stejně jako on unaven systémem, který umožňuje, aby si usvědčený zločinec dál beztrestně běhal po svobodě. Rozhodnou se proto uvést věci do pohybu, přestože vědí, že reakce ohroženého systému na sebe nenechá dlouho čekat… Za scénářem k snímku stojí investigativní novinář a spisovatel Arpád Soltész, autor knihy Sviňa, která byla v roce 2020 úspěšně převedena na filmové plátno.



Recenze: Válka policajtů

Kinobox.cz
65%

Podobně jako české seriály Devadesátky či Případy 1. oddělení popisuje Válka policajtů kriminální podhoubí 90. let – tentokrát však na ještě o poznání divočejším Slovensku. Jako atmosférická kriminálka ze specifické doby s pichlavým přesahem do současnosti snímek poslouží, dokáže však i zmást a otrávit kvůli své nepřehledné a rozhárané struktuře.


mojmir.sedlacek
6 033 bodů
6
Samotný film je ve výsledku velmi roztříštěný, motivicky i stylisticky nekoherentní. Například v překotně stříhaném úvodu slyšíme až kýčovitě přehnané množství klasické hudby, později se však s touto zálibou už vůbec nepracuje. Nelze se zbavit dojmu, že vidíme několik stylově různých filmů s touž hlavní postavou, které se dočkaly masivního sestříhání a slepení dohromady. Ukvapenost leckterých zvratů a posunů v příběhu může vést až ke ztrátě divácké pozornosti, přesto se tvůrčímu týmu daří nabízet dostatek poutavých momentů k tomu, aby film nepřestával bavit. Spíše než soudržný a pečlivě prokreslený příběh však Válka policajtů poskytuje depresivní vhled do skličující atmosféry panující u našich východních bratří v 90. letech.
Ivan94
Ivan94
6 bodů
8
V kine som bol už pred nejakým časom (na Slovensku bola premiéra pred mesiacom) ale kľudne by som si to zopakoval. Bál som sa dlhej stopáže ale nakoniec mi to nijak neprekážalo a bavil som sa od začiatku po koniec. Film bol natočený podľa knižnej predlohy Arpáda Soltésza Hnev, takže ho určite budú mnohý porovnavať so sviňou. No toto sa mi páčilo vic. Prostredie Košíc deväťdesiatych rokov, policajt ktorý korčuľuje na hrane zákona, mafia, SIS a pomsta. To síce znie ako recept na príbehový bordel ale aj keď niekedy rozpačito tak nám bol pribeh dávkovaný postupne a nijak som sa v ňom nestracal. Východniarčina u niektorých hercov trochu rezala uši ale celkovo sa na to dalo zvyknúť. Až na pár výhrad v logike deja ma film príjemne prekvapil a určite môžem odporúčať.


Dodatečné informace

Původní název:
Vojna policajtov (více)
  • Slovenská republika Válka policajtů
  • Slovenská republika Vojna policajtov
Premiéra v ČR:
22. 2. 2024
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění