Smysl pro tumor

88%
Smysl pro tumor
Osmidílný rodinný seriál. Filip je ambiciózním studentem neurochirurgie, který má vše před sebou. Místo prestižního lékařského postu na klinice se ovšem stane jejím pacientem. V  pětadvaceti letech je mu zjištěna rakovina. Nemoc mu umožní najít lásku, stejně jako vážit si vlastní rodiny, jejíž členové si každý zvlášť i společně projdou velkou životní zkouškou. Seriál, který se témat, o nichž se víc mlčí, než mluví, chopil s humorem a empatií. Seriál, který není sedativem, ale lékem. Možná ne na rakovinu, ale na život rozhodně. (Česká televize)




Recenze: Smysl pro tumor

Kinobox.cz
50%

Smysl pro tumor chce být empatickým rodinným počinem o silném tématu, předkládá zatím ale spíše nepřesvědčivé vyprávění s postavami, k nimž si divák hůře hledá cestu a dokážu si představit, že řada doktorů nebude se znázorněním jejich profese úplně spokojena. Až další epizody možná ukážou hlavní tvůrčí směřování příběhu a Kopáčová bude mít ještě příležitost opět ukázat své silné stránky. Na začátku ale novinka z dílny České televize moc nezaujala.


avenis
avenis
8 151 bodů
5
Zatím nevím, mám-li hodnotit nadhled a humor, s jakým Tereza Kopáčová bere téma zhoubné choroby útokem nebo sondovat do hlubších vrstev a dumat nad příčinou vzniku rakoviny. Po prvním díle dávám 5 bodů z 10.
Srovnávám tyhle stážisty s těmi z Dr. House a pozoruju známá místa z Hradce Králové. Nedělá mi dobře manželská fraška Filipových rodičů, kdy on nemá v hlavě nic jiného než dlaždice a cyklistiku, ona je nedoceněnou malířkou a oba jsou kandidáti na nějakou chorobu. S postupujícími díly je zřejmé, že se dívám na jakousi zfilmovanou brožuru o tom, jak se léčí rakovina. Každý díl je věnován některému aspektu a celé je to obalené v podstatě nezajímavými vycpávkami. Až v šestém díle to začíná být konečně zajímavé. Tonda absolvuje operaci při vědomí. Zbylé díly eskalují jak v tématu rakoviny, tak v tématu vztahů. Filip Březina zahrál opravdu dobře, ostatní též, jen Tereza Brodská prochází všemi díly jako totálně nepříjemná bytost. A ty slavné čepice vůbec nejsou ručně pletené.
Jonák
Jonák
1 665 bodů
9
Nápad, natočit film ohledně tohoto tématu mi přijde zajímavý. Těžké životní situace, rodina, vztah, zkratka život s touto nemocí vyžaduje sílu. Což je myslím pěkně znázorněno. Místy je to vtipné, jindy naopak velmi smutné či depresivní. O to autentičtější mi to přijde, a o to více se mi to líbí. Reálné příběhy lidí na vždy na konci tomu také přidávají na vážnosti a zvedají kompletní dojem ze seriálu. Dobří herci, děj má celkem spád a těch pár dílů, co jsem zatím viděl se mi líbilo. Osobně mi přijde super kompletní originální styl, jakým je film pojat, s čímž je i spjatá grafika a hudba.
HanO
766 bodů
3
Asi nemám smysl pro humor ani pro tumor, ale toto je opravdu neskutečně stupidní dílko – pokud bych chtěl vidět ještě vetší hloupost, tak snad, možná Ulice nebo Ordinace v růžové zahradě i když nevím. Zbývá si jen povzdechnout, kde jsou ty doby, co ČT točila seriály, např. typu Čtvrtá hvězda. Chápu záměr autorů, přiblížit problém zhoubné nemoci odlehčeným způsobem většinové veřejnosti. Ovšem o tomto tématu je natočeno desítky filmů a seriálů, zejména dokumentárních a domnívám se, že podstatně lepších.

Dodatečné informace

Původní název:
Smysl pro tumor (více)
  • Česká republika Smysl pro tumor
  • Česká republika Sense of Tumour
Premiéra v ČR:
8. 1. 2024
Distributor:
Česká televize
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Půjčení nebo nákup