Inside

53%
Inside

Psychologický thriller Vasilise Katsoupise v hlavních rolích s Willemem Dafoem vypráví příběh Nema, zloděje uměleckých předmětů, který po své ne tak docela povedené loupeži uvízl v newyorském podkrovním bytě. Je tam uvězněn jen s několika vzácnými uměleckými díly a musí využít veškerý svůj důvtip a vynalézavost, aby přežil.




Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
4
Těžko stravitelný kousek. Will Dafoe je skvělý a snad i díky němu to tláčím někam ke 4/10. Největěší slabinu vidím v tom, že zde vlastně chybí jakákoli hrozba a tím se snímek stává vlastně nezáživným. Ten umělecký záměr chápu, ale výslednou kvalitu prostě nedoceňuji. Vasilis do filmu tlačí jen to co potřebuje a proto to chvílemi postrádá veškerou logiku. Samotná délka filmu je také přehnaná.
  • Dafoe
CrazyMarty
CrazyMarty
3 256 bodů
6
Psychologický thriller od málo známého řeckého filmového lektora a režiséra Vasilise Katsoupisa. Jedná se o takovou One Man Show Willema Dafoe, coby zloděje Nema, který se snaží přežít a zároveň se dostat ze zamčeného newyorského podkrovního bytu jistého sběratele umění. Do bytu se dostal snadno, avšak po spuštění alarmu se celý prostor uzavřel a stal se Nemovou osobní klecí. Má u sebe vysílačku, na kterou ovšem nikdo neodpovídá a zjišťuje, ze se také kvůli poškozené klimatizaci v celém prostoru neustále mění teplota na extrémní vedro nebo na krutou zimu. Dafoe musí tak zapojit všechnu svou vynalézavost a kreativitu, aby přežil každičký den a zároveň se dostal, pokud možno nepozorovaně, pryč odsud. Willem Dafoe je zde i pře svůj věk dávno přes 60 let ve skvělé kondici a velmi čilý. Nápady a vymoženosti, jak rychle a co možná nejefektivněji se dostat ven a přitom vyváznout živý jsou kreativní a ačkoliv sledujeme jen jednu postavu, alespoň mluví formou monologů a něco více se o něm dozvídáme, ačkoliv ne moc. Je to takový Revenant uvnitř obydlí. Po určité době samoty tak začíná naší postavě trochu hrabat, což je pochopitelné a proto není ani úplně jasný konec snímku, což je vlastně dobře. Na druhou stránku příběh není nijak složitý, což by nevadilo, ale hlavně není ani moc dobře vysvětlený a prokreslený, na rozdíl od ukradených děl. Začátek nás hodí po monologu o záchraně nejcennějších věcí před požárem do loupežné akce, při které se ale ani postupem času moc nedozvídáme o co vlastně jde a komu. Neznáme ambice hlavního hrdiny a ani boháče, kterého okrádá. Ano, hrdinu nechceme vidět mrtvého a proto mu fandíme, ale chápat více jeho motivace by se rozhodně hodilo. Neurčitý konec by nevadil, ale neujasněný začátek bez výstavby poněkud zamrzí. Snad jen kvůli talentu herce 6/10.

Dodatečné informace

Původní název:
Inside (více)
  • Řecko Inside
  • Řecko Adentro
  • Řecko À l'intérieur
Premiéra v ČR:
17. 11. 2023
Země původu:
Řecko
Tržby:
0,17 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Inside je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch