Krakonošovo tajemství

60%
Krakonošovo tajemství
Plakát traileru

Na zámek v podhůří Krkonoš přijíždí jeho nový majitel Štěpán se svojí snoubenkou, krásnou komtesou Blankou, a mladším bratrem Adamem. Cestou kočár nešťastně srazí kolemjdoucí dívku, Adam jí pomůže a ona se do něj zamiluje. Na zámku Adam objeví starou vlašskou knihu, která by měla obsahovat cestu k pokladům. Tajemné značky vlašské knihy však nedokáže vyluštit ani národopisec Jiráček, který v kraji sbírá pověsti a nevychází z údivu nad tím, že zdejší lidé stále věří v Krakonoše. Na zámku se objeví záhadný cizinec a nabídne Štěpánovi, že jej k pokladu za určitých podmínek dovede. Výprava do hor může začít. Naplní se Liduščina láska k Adamovi? Jakou záhadu skrývá starý obraz na zámku Hůrka a co strašlivého se v horách kdysi odehrálo? A kdo je vlastně Krakonoš a jaké je jeho největší tajemství?




Pete69
Pete69
29 978 bodů
5.5
Nová pohádka pro letošní vánoce je hodně rozporuplná. Prachař a Sokol.. svérázní moderátoři a baviči, ale nedobří herci. Ondřeje Sokola jsem nakonec i přes jeho necivilnilí projev v roli nešikovného vědce vzal na milost. Sympatická horalka, "zaplaťpanbůh" za Davida Svehlíka, který hraje asi nejlépe za všech... ale František Peterka byl jen jeden a už navždy nesnese srovnání. Příběh je velmi strohý a děj je natažený naštěstí nádhernými záběry krkonošské přírody. Pěkná kamera a hezké záběry v průměrné pohádce, to je za mě Krakonošovo tajemství.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 289 bodů
2
Jestli se s tímhle chcete smířit jako s lepší pohádkou, jen protože se tam míň lidí pitvoří (mimochodem krásná ukázka, že bez pitvoření neumíme humor, protože v tomhle filme prakticky není), tak to potěš pánbůh. Katastrofa. Shame on you.
hrumsrt
hrumsrt
9 364 bodů
8
Spíš než pohádka to působí jako plnohodnotný celovečerní snímek a jasně se odlišuje od těch posledních šablonovitých tuctovek, jaké ČT servíruje na svátky bohužel již několik let. Petr Bebjak je aktuálně jeden z nejzajímavějších československých režisérů a svoje nejlepší období si prodlužuje i na snímek Krakonošovo tajemství. Bál jsem se, jak si poradí s hranicí mýtů a reality a stejně tak, jak přistoupí k legendárním Krkonošským pohádkám, na kterých jsem i já vyrůstal. Od povedeného castingu po tyhle letmé pomrknutí za kultovním večerníčkem se všude daří.. Moc se mi líbí obsazení, jemuž vévodí David Švehlík, potvrzující svoji pozici jednoho z nejlepších herců svojí generace. On tuhle šedou eminenci Krakonoše ztvárnil, jak bych si ani nepřál a přidal té postavě tolik různých vrstev, že z něj máte jak strach tak k němu vzhlížíte. Ale překvapivě ani Ondřej Sokol nezaostává a je vidět, že s Bebjakem si rozumí a on ho dokáže vyvádět z těch jeho debílků k něčemu zapomatovatelnému.. A to pořád nejsme u toho hlavního páru, okolo kterého se tahle pohádka točí (ne, nic jiného než lásku jsme ještě pořád nevymysleli), který obstarávají dva ještě pořád neokoukaní herci. Dohromady představují svůj vlastní příběh, který je navíc doplněn samotnou Krakonošovou mytologií. A i když jde možná o moji chybu anebo samotné nostalgické nastavení, tak právě příběh cizince z Hůrky mě zajímal daleko více než ten tradiční milostný blábol... I když s očekáváním vánoční pohádky spíše narazíte, tak namísto toho dostanete opravdu zdařilý film, jaký by mohl televize zdobit častěji. Moc milé překvapení! 70%

Dodatečné informace

Původní název:
Krakonošovo tajemství (více)
  • Česká republika Krakonošovo tajemství
Premiéra v ČR:
25. 12. 2022
Distributor:
Česká televize
Země původu:
Česká republika, Slovensko, Německo
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Půjčení nebo nákup