Wildlife

66%
Wildlife

Herecká ikona nejen amerických nezávislých filmů Paul Dano debutuje coby režisér adaptací stejnojmenného románu o přemýšlivém chlapci Joeovi, jehož dospívání v Montaně 60. let minulého století je poznamenané fatální manželskou krizí rodičů, ženy v domácnosti Jeanette a zaměstnance golfového hřiště Jerryho. (MFF Karlovy Vary)




Pete69
Pete69
30 023 bodů
6.5
Zvláštně pojaté drama. Dospívající chlapec je svědkem rozpadu své rodiny.. vlastně celkem obyčejný příběh, který je však natočený neskutečně sterilné a depresivně..přesto jsou emoce na diváka přenášeny dostatečně silně. Pěkná práce s kamerou, vhodná hudba..zajímavý kousek.
mojmir.sedlacek
6 047 bodů
6
Paul Dano dává na odiv své nezávislé kořeny a namísto dechberoucího audiovizuálu sází na ústřední trojici herců a jejich komorní příběh. Gyllenhaal i Mulligan dokazují svou kvalitu, zjevením je velmi podařený výkon čerstvě sedmnáctiletého Eda Oxenboulda. Coming-of-age drama tentokrát nesleduje pouze dospívajícího chlapce, ale ukazuje potřebu rituálů a nalezení role ve světě i u jeho rodičů, pětatřicátníků. Což je v tomhle věku (a hlavně s dítětem na krku) přece jen docela problém. Silný námět, který však Dano nerozvedl tak, aby mě emocionálně odboural. Jeho civiliní uchopení netlačí na citečky tak moc, až... ze mě nedostal vlastně vůbec nic. Ale možná jsem jen mrtvý uvnitř.
gomacabeza
gomacabeza
451 bodů
10
Velice čistý a upřímný film, jak po formální, tak narativní stránce. Víceméně pochmurný a beznadějný příběh, je nahlížený optikou dospívajícího chlapce Joea. První významné plus je jeho mimořádně přesvědčivý, herecký výkon. U dvou dalších hlavních představitelů, Jakea Gyllenhaala a Carey Mulligan se to předpokládalo, ale o ně jakoby tu ani příliš nešlo. Ten největší zájem je o dětského protagonistu, Eda Oxenboulda, a o zachycení specifického způsobu (vlastně traumatické) reakce předčasně dospívajícího, na pohnuté situace v rodině. Drama by se asi v klidu dalo zařadit mezi tzv. sociální realismus, zaznamenávající potýkání se s turbulencemi, které vyvolá ztráta zaměstnání a obrovská tíha přicházející s otázkou: co bude dál? To neví nikdo, nicméně každý pochopitelně prochází problémy s různou intenzitou. V anotaci zmíněný, "přemýšlivý chlapec Joe", není vůbec protivný, jak by se snad dalo očekávat, na sílu tlačené, otravné chytrolínství se opravdu nekoná. Nikdo se nesnaží nikomu nic vnucovat či dokazovat, v tom tkví jedno z nesporných kouzel snímku. Pomalým plynutím děje, dlouhými záběry, s tím vším se pracuje, aby se podtrhla právě ona tichá zádumčivost hlavního pozorovatele. Ten, až na výjimky, do vypjatých situací nevstupuje, jen je postupem času ve výrazu zmatenější a vylekanější. Neoplývá bůhvíjak širokým rejstříkem, ovšem ani si nemyslím, že by to jeho postava vyžadovala. Se ctí se s rolí popasoval a vlastně určil zásadní kvality filmu, mezi něž jednoznačně patří i vynikající kamera. Nejen díky nádherné krajině, ale i spoustě dobrým nápadům (hrajícím si s diváckým očekáváním), získává vyprávění punc neotřelosti a působivosti.

Dodatečné informace

Původní název:
Wildlife (více)
  • USA Wildlife
  • USA Lo que arde con el fuego
  • USA Wildlife: une saison ardente
  • USA Wildlife : Une saison ardente
  • USA Дикая жизнь
Premiéra v ČR:
19. 2. 2019
Země původu:
USA
Tržby:
3,1 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Wildlife je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch