Godzilla vs. Kong

59%

Zajímavosti 265

  • Jedná se o poslední film, který Lance Reddick za svého života natočil.
  • Získal nominaci na Oscara za nejlepší vizuální efekty.
  • poukázal na přímou souvislost Duté země s jeho historií, když potvrdil, že Godzillin atomový dech a skrytý zdroj energie Duté země jsou v podstatě totéž. Godzilla ji nasála už dávno, což by dávalo smysl této souvislosti. Naznačila to i novelizace Godzilla vs. Kong, protože se jednalo o tento případ, když použila legendu Iwi k vyprávění příběhu o soupeření Godzilly s Kongem. V knize bylo uvedeno, že Godzilla "snědla hvězdu" a začala z tlamy vystřelovat paprsky. Bez ohledu na to, co to bylo za "hvězdu", tato věta silně naznačuje, že Godzillův atomový dech není vrozenou schopností.
  • V rozhovoru pro Looper dostal Max Borenstein (který se podílel na scénáři všech dosavadních filmů o monstrech) zdrcující otázku, kterého Titána má raději: Kong nebo Godzilla. "To je pro mě nemožné. Jsem rodič," prohlásil. Borenstein pak trochu zabrousil do toho, jaké to bylo psát pro oba dva: "Ale vím, že je to tak, že mají prostě své vlastní sady výzev. Kong byl určitě jednodušší, protože má antropomorfní stránku. Godzilla byla tajemnější. Mám je rád oba."
  • Godzilla bojující s Kongem, který je obří gorilou, je ironický, protože Gojira je portmanteau japonských slov: gorira ("gorila") a kujira ("velryba"), což je dáno tím, že v jedné fázi plánování byla Godzilla popsána jako "kříženec gorily a velryby", vzhledem k její velikosti, síle a vodnímu původu.
  • Scénárista Max Borenstein v rozhovoru pro Slashfilm řekl, že "by bylo úžasné" vidět film MonsterVerse s omezeným počtem lidských postav. Říká, že "je naprosto možné udělat [...] naprosté minimum lidských postav", aby se lépe vykreslily a "charakterizovaly příšery". "Myslím, že by to šlo. Přemýšlel jsem o tom samém. Myslím, že by to bylo vlastně úžasné. Vzhledem k úspěchu Godzilla vs. Kong tak trochu doufám, že v jakékoli další fázi, kterou se Legendary rozhodne udělat, bychom se toho dočkali. Myslím, že by to bylo docela fajn. Myslím, že je to možné. Bylo by to velmi ambiciózní. Myslím, že ambiciózní ve smyslu filmu Mad Max: Fury Road. Myslím, že je naprosto možné to udělat s naprostým minimem lidských postav a skutečně charakterizovat ty tvory."
  • Společnost Legendary Pictures se prostřednictvím svého oficiálního účtu na Twitteru podělila o původní koncept ještěra z Duté země alias Douga v Duté zemi, který ve svém prvním vystoupení vypadal mnohem děsivěji než Godzilla na všech čtyřech, protože v tomto filmu vypadal spíše jako roztomilý leguán, který si hledí svého.
  • Jedním z nejcitlivějších témat fanoušků Godzilly v souvislosti s prvním filmem, ve kterém se oba postavili proti sobě, byl konec. V původním filmu King Kong vyhrál, ale musel dostat bleskovou sílu, aby s ním mohl bojovat, což byla najednou Godzillina slabina. Tento film přivádí Konga do rozumnějšího měřítka, jak je běžně zobrazován, i když s velikostní buffou, a bez okolků ukazuje, že jakmile by Godzilla začala brát boj vážně, Kong by byl zcela zdecimován.
  • Podle knihy Godzilla vs. Kong - The Official Movie Novelization si Godzilla neuvědomoval, že ho lidé považují za svého nepřítele, protože se na Floridě snažil vymýtit Ghidoraha/Mechagodzillu, dokud se ho flotila přepravující Konga z Ostrova lebek nepokusila zahnat.
  • Alonso Duralde z TheWrap uvedl, že série "rezignovala na všechno kromě soubojů s příšerami", a napsal: "Ano, na tyto filmy samozřejmě nikdo nechodí kvůli hlubokým lidským charakterům nebo dějovým machinacím či dokonce kvůli metaforám o životním prostředí a industrializaci. Jde ale o to, že se hodí k vyplnění mezer mezi bitkami s monstry, a když tam nejsou, chybí vám. A protože i ty bitvy jsou poněkud povrchní, co tady vlastně děláme?" "Ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne. John Nugent z časopisu Empire udělil filmu 2 hvězdičky z 5 a napsal: "Godzilla vs. Kong většinou plní svůj slib, že velké monstrum bude bojovat s jiným velkým monstrem. Záleží jen na tom, jestli jste ochotni přečkat tu do očí bijící špatnou výpravu, která ho obklopuje." Jake Wilson v recenzi pro The Age udělil filmu 2,5 hvězdičky z pěti a napsal: "Na chaos dohlíží režisér Adam Wingard, který začínal s vtipně brutálními nízkorozpočtovými horory, než se stal nájemným agentem studia. Po jeho někdejší osobnosti tu není ani stopy."
  • Ve Spojených státech a Kanadě se původně předpokládalo, že film během pětidenního premiérového víkendu vydělá přibližně 23 milionů dolarů, zatímco na trhu před uvedením filmu do kin se očekávalo přibližně 68 milionů dolarů. Za první den vydělal 9,6 milionu dolarů z 2 409 kin, což je nejlepší číslo za úvodní den pandemie. Poté, co druhý den vydělal 6,7 milionu dolarů, byly pětidenní odhady zvýšeny na 30-40 milionů dolarů. Film, který se do pátku hrál v 3 064 kinech, debutoval za tři dny s 31,6 milionu dolarů a za pět dní s 48,1 milionu dolarů, což je nejlepší úvodní víkend pandemie. Collider připisuje kasovní výsledky filmu "pozitivnímu ohlasu". Za druhý víkend film utržil 13,9 milionu dolarů, zůstal na prvním místě a stal se nejvýdělečnějším domácím filmem pandemie (překonal Tenet s 58,5 milionu dolarů). Během víkendu končícího 20. června 2021 se Godzilla vs. Kong stal po Tichém místě - část II druhým filmem, který v pokladnách kin ve Spojených státech a Kanadě během pandemie COVID-19 překročil hranici 100 milionů dolarů.
  • Skullcrawler má jen 38 sekund, což je pro Titána nejméně času na obrazovce.
  • Kongův řev vytvořil Erik Aadahl a převzal ho od lvů, medvědů, tygrů a goril.
  • V komentáři Adam Wingard odkazuje na výroky Johna Carpentera o tom, že jeho vlastní filmografie se v podstatě skládá z westernů. "Kdybych si měl vybrat vlastní verzi, řekl bych, že každý film, který jsem natočil, je vlastně převlečený muzikál." Dodává, že si nemyslí, že by někdy natočil skutečný muzikál.
  • V úvodních titulcích jsou redigované texty, které v překladu obsahují komentář k doprovodnému jménu v kontextu filmu: "Alexander Skarsgard musí dokázat existenci Duté země, aby si zachránil pošramocenou pověst": "Nespočet badatelů se pokusilo dokázat spojení Eiza GonzGЎlez a mnoho jich zahynulo", což je škádlení osudu její postavy v pozdější části filmu.
  • Zatímco prostory Apexu mají purpurový nádech díky červenomodrému osvětlení, komora s Ghidorahovou lebkou je prosycena purpurovým světlem ze strojů, které jsou na lebku napojeny a využívají její telepatii. Apexova zařízení mají v podstatě falešné fialové světlo, protože si myslí, že je ovládají, zatímco Ghidorah má pravé fialové světlo, protože je to on, kdo je skutečně ovládá.
  • Mechagodzilla si zachovává stejnou barvu červených očí, Take Warning, když je pod lidskou kontrolou i pod Ghidorahovým vlivem, ale její oči blikají mezi červenou a bílou, když je v procesu infikování tím, co zbylo z Ghidorahova vědomí, než se stane pohyblivým.
  • V novelizaci Godzilla vs. Kong se při popisu Kongova P.O.V. uvádí, že si v mládí vždycky přál, aby jednoho dne zasáhl slunce nebo měsíc, když hodí oštěp dostatečně daleko. Uvnitř Monarchova gigantického bio-dómu poté, co Věčná bouře zničí Ostrov lebek, nakonec zasáhne Slunce na umělém venkovním displeji.
  • Všechny čtyři filmy Monsterverse se zabývají tématem opuštění. Ford Brody je opuštěn svým otcem, který se při hledání odpovědí ve filmu Godzilla (2014) zblázní. Marlow uvízne na ostrově během 2. světové války, ale ke konci se po 28 letech znovu setká se svým dávno ztraceným synem ve filmu Kong: Ostrov lebek (2017). Mark Russell není nikdy nablízku, když ho Madison potřebuje, a shledá se s ní až na samém konci během filmu Godzilla: Král monster (2019) a ani v tomto filmu téměř není a rozhodne se nevěřit své dceři v jedné z mála společných scén. Pak jsou tu Kong a Godzilla, kteří jsou oba posledními svého druhu. Ve všech čtyřech filmech projevují upřímnou starost o ochranu lidí, dokud na ně neútočí, jen není jisté, kam se posunou dál, když Král monster nedosáhl ve srovnání s předchozími díly takových kasovních úspěchů. Legendaries pravděpodobně čekají na to, jak dobře si povede Godzilla versus Kong, než dají zelenou dalšímu příspěvku do Monsterverse.
  • Neonový nápis uvnitř baru připomíná logo Legendary. V baru je také neonová svítící kapří ryba, která byla zobrazena v úvodních titulcích filmu Godzilla: Král monster (2019).
  • Ironií je, že Millie Bobby Brownová nebyla fanouškem Godzilly V jednom rozhovoru dodala: "Budu upřímná. Rozhodně jsem nebyla fanouškem Godzilly, což je dobře, protože moje postava taková není." Prozradila, že zpočátku nevěděla, co si má o titánovi myslet, ale postupem času si ho zamilovala a projevovala mu náklonnost.
  • Ve většině filmů, které vyžadují CGI tvory, často poskakuje herec oblečený do motion capture obleku, aby měl herec na co reagovat. Vzhledem ke gargantuovským rozměrům Godzilly a Konga to bylo mnohem těžší než obvykle. Tým VFX proto využil tenisové míčky, aby ukázal místo, kde se bude tvor nacházet Herci si mohli představit, kam budou víceméně směřovat své emoce a reakce. Pro Millie Bobby Brownovou to nebylo nic nového a stejným procesem prošla pro Stranger Things mnohokrát. Dokonce přiznala, že miluje hraní s těmito neviditelnými bytostmi představovanými prostřednictvím tenisových míčků. Když o této zkušenosti mluvila, řekla následující: "Je to ale opravdu zábavné, protože to tomu dodává takový krásný mystický, surrealistický prvek. Je to tak krásné a magické a vytrhne vás to z reálného světa a přenese vás to do tohoto světa." Dokonce dodala, že miluje ten eskapismus, protože reálný svět není pořád tak skvělý. Tenisové míčky nebyly jedinou technikou, kterou filmaři použili k znázornění polohy bytosti. Mnohem jednodušší metodu, která se skutečně ukázala jako neuvěřitelně efektivní, při přípravě natáčení a laserové ukazovátko před každou scénou režisér Adam Wingard vzal herce, aby naplánovali scénu a ukázali storyboardy, kde se budou příšery kolem nich nacházet a kde nakonec dopadnou. Tvůrci použili laserové ukazovátko, aby ukázali, kam se příšery pohybují a odkud se pohybují. Díky tomu měli herci jako Millie Bobby Brown možnost získat vizualizovanou představu o tom, co mají dělat a kam nemají chodit.
  • Jak prozradila v rozhovoru s Millie Bobby Brownovou, režisér Adam Wingard se nebránil ani improvizaci na place. Herci tak mohli na události reagovat přirozeně a v daném okamžiku. A některé z jejich improvizovaných reakcí se nakonec dostaly do finálního sestřihu filmu.
  • Většina produkce se odehrávala na velkých praktických kulisách, kde se herci orientovali podle značek. Zbytek scenérií byl však vylepšen týmem VFX v postprodukci.
  • Království duté země se podobá Valhalle. Dutá země je založena na Agarthě, která se nachází ve védských záznamech. V severské mytologii je známá jako Asgard, což je odvozeno od mongolského překladu slova "Agartha", které zní "Asgartha". V Asgardu se nachází Valhalla. Zatímco dutá Země může být přístupná jak Arktidou, tak Antarktidou, Asgard je díky své poloze v souladu s yggdrasilem umístěn v Arktidě. Díky tomu je Asgard/Arktida nadsvětem, zatímco Helhiem/Antarktida je podsvětím. Helhiem je kořenem slova "peklo". V Rámájaně je známé jako Naraka a je zobrazováno jako místo nacházející se jižně od Srí Lanky, které nezná mnoho světla, je pokryto bílým prachem, pohlcují ho plameny a je domovem Jamy a jeho družiny. Antarktida je jediná pevnina na jih od Srí Lanky, která je 6 měsíců v roce tmavá a je pokrytá sněhem, který pokrývá 136 aktivních sopek. Jedna taková sopka vyvolala holocénní vymírání, které je biblicky známé jako "potopa" a vědecky zaznamenané jako "potopení vody", k němuž došlo přibližně před 11 700 lety. Tato událost zvedla hladinu moře o 50 metrů a "potopila" starosvětské civilizace, jako bylo sedm království Atlantidy (Richat) a Rámovo město Dwarka, které bylo odhaleno během tsunami v roce 2004.
  • Nelidský příklad s Godzillou a Kongem. Jejich spor nakonec slouží k odvedení pozornosti od skutečného problému, kterým je stvoření a vznik Mechagodzilly (a neúmyslné vzkříšení Ghidoraha), ale přesto se jím zabývají kvůli kombinaci Godzillovy neschopnosti tolerovat jakékoli potenciální vyzyvatele jeho nadvlády a Kongova odmítání se komukoli podřídit.
  • Koncepční kresba Matta Millarda ukazuje Nozukiho, vyřazený mužský protějšek Warbata, který měl mít elektrický ocas a předsunutá křídla.
  • Kongovo využití energie Duté země aktivuje na zemi obří symbol podobný Godzille, který jako by chmurně připomínal, že zneužití moci vždy přivolá Godzillin hněv. To platí ještě víc, když Godzilla vystřelí na Konga.
  • protože dotyčné postavy by mohly jednoduše odkazovat na město v jeho bývalé slávě, ale použití věty "by mohlo Las Vegas svítit týden" vyznívá takto, když Král monster ukázal, že Vegas je po útoku MUTO ve filmu Godzilla ozářené, opuštěné a zarostlé vegetací.
  • V románu je uvedeno, že Antarktický vír není vzdálen více než několik mil od místa, kde byl Ghidorah zmrzlý, a Monarcha může zřejmě pouze teoretizovat o tom, zda Ghidorah mířil k víru, když byl poražen a zmrzl, nebo se z něj právě vynořil - skutečnost, že led kolem víru je starý přes třicet milionů let, zatímco led, ve kterém byl Ghidorah zmrzlý, byl mnohem mladší, podporuje první interpretaci.
  • Jako obvykle u této franšízy. Konkrétně v Hongkongu se nachází čtyři tisíce budov, které jsou při výšce 100 metrů + přinejmenším stejně vysoké jako Godzillovy udávané statistiky (120 m), pokud není plně vzadu. Mechagodzilla se také zdá být různě velká, protože ani velký Skullcrawler se ani zdaleka neblíží Godzillovým proporcím a Mechagodzilla vytahuje své vlastní (humanoidnější) paže do téměř maximálního rozpětí, aby udržel zmíněného Skullcrawlera v jeho maximálním roztažení. Tento Skullcrawler také vypadá mnohem menší o chvíli dříve, když se vrhá na člověka. Při boji s Godzillou je Mecha stejně velký a v některých ohledech i větší (viz paže).
  • Jia znamená v čínštině "domov" nebo "dům".
  • Podle scénáristy Maxe Borensteina scénář, který napsal pro film Godzilla: King of the Monsters, původně zahrnoval i Mechagodzillu.
  • Mechagodzilla je poslední z "velké pětky" monster Toho v MonsterVerse, dalšími jsou Godzilla, Mothra, Rodan a King Ghidorah.
  • Adam Wingard se domnívá, že Mechagodzillovo vnímání, když se ho zmocní Ghidorahovo podvědomí, je výsledkem splynutí zbytků Ghidorahova vědomí s Mechovou umělou inteligencí a vytvoření nové osobnosti[4]. Filmová novelizace mezitím uvádí, že když Mechagodzilla získá vnímavost, "nevěděla, kdo je a co je, ale byla plná vzteku a černé radosti z toho, že konečně je a má končetiny a zuby, bezmeznou, nekonečnou energii, kterou má na povel". Novelizace také naznačuje, že vědomí Rena Serizawy (které zde bylo uvězněno uvnitř Mechagodzilly a pohlceno během formování Mechagodzilliny sentience, místo aby bylo po přerušení psionického spojení usmrceno elektrickým proudem) bylo v podstatě stráveno, aby se stalo součástí Mechovy osobnosti.
  • Vedoucí VFX Bryan Hirota v jednom z rozhovorů vysvětlil, že nová CGI verze Konga měla speciálně připravený model očí, aby bestie získala větší škálu emocí. "Navíc jsme pro Konga vyvinuli velmi realistický a kvalitní model očí. To je věc, na kterou se díváte, abyste poznali, co si kdo myslí; oči dělají u jakéhokoli tvora velkou zátěž." Adam Wingard vysvětlil, že Kong byl navržen tak, aby v příběhu odvedl těžkou emocionální práci namísto lidských postav, a hlavním způsobem, jak toho dosáhnout, bylo využití očí mohutné opice. "Například Kong jako skoro takový lidský prostředník, jako že v tomto filmu můžeme vlastně stříhat na Konga, aniž bychom se museli na poměrně velké části filmu vracet k lidským postavám, protože můžeme věci prožívat skrze něj. Je emotivní a všechny tyhle věci, jako jsou jeho oči, a způsob, jakým věci prožívá, je relativní, a tak nám to umožňuje, abychom s ním prostě mohli zacházet jako s jakoukoli jinou postavou, a lidé to vždycky podpoří." Změny týkající se Konga zafungovaly a fanoušci si pochvalovali emocionální prvky, které mocná opice do filmu vnesla, místo aby byla jen dalším superpredátorem, kterého má Godzilla zničit.
  • Na otázku, proč se zdá, že Kong je ústřední emocionální postavou. Protože už dříve měl citové vazby s postavami, ale v tomto filmu skutečně komunikuje a ty emoce jsou vidět na jeho tváři a v jeho činech. Na otázku, jaký byl vývoj, aby byl co nejautentičtější, odpověděl vedoucí VFX Bryan Hirota: "Jak jste řekl, Kong je sympatická postava, kterou sledujete v průběhu celého filmu. Godzilla je prezentována jako přírodní síla, prostě je, stejně jako hurikán nebo zemětřesení. Je to boží čin, zatímco Kong je takový lidský. Gorily už jsou docela lidské a Kong z Ostrova lebek má mnohem víc lidských rysů a vlastností, než má už průměrný primát. Tím, že je v tomto filmu takto používá. Kong opravdu potřeboval mít schopnost vyjadřovat emoce, a to z naší strany znamenalo zajistit, abychom měli vysoce propracovaný obličejový rig, který našemu animačnímu týmu umožnil takové herectví obličeje, jaké bylo nutné pro scény, které jsme museli udělat. Když byl připoután na lodi a Jia ho šel v noci navštívit a poprvé odhalili, že se umí podepsat, potřebovali jste z něj vyčíst, že je naštvaný a smutný ze své situace. Museli jste prodat, že má k té holčičce vztah. Navíc jsme pro Konga vyvinuli velmi realistický a kvalitní model očí. To je věc, na kterou se díváte, abyste poznali, co si kdo myslí; oči dělají u jakéhokoli tvora velkou zátěž."
  • Předtím, než Mechagodzilla vyrazí z arény APEX, je záběr na slunce vycházející nad sídlem Apexu a měsíc nad ním. To velmi připomíná záběr na monolit z filmu 2001 Vesmírná odysea (1968).
  • Na otázku, co stálo za návrhem této konkrétní iterace Mechagodzilly, vedoucí VFX Bryan Hirota odpověděl: Adam vypracoval celkový design společně s produkčním designérem a výtvarníkem. Když jsme se s Mechagodzillou seznámili poprvé, existovalo několik renderů a paintoverů, které schválil Adam, Legendary a Toho - všichni, kdo to museli schválit, to schválili. Myslím, že výtvarník, který ho skutečně navrhl, zveřejňoval své návrhy na Twitteru. Dostali jsme model a nějaké kresby v akční póze, a to byl pro nás výchozí bod. Museli jsme vzít model, který nám byl dán, a udělat ho funkční; aby všechny klouby skutečně fungovaly. Když ohne loket nebo pokrčí koleno, má plný rozsah pohybu, aniž by do sebe narážel. Vyvinuli jsme systém, jak se pohybovat, protože je pokrytý těmi velkými panely, aby se panely vysunuly. Spousta těchto věcí není ve filmu tak vidět, ale kdybyste si některý z těchto kloubů přiblížili, jsou tam mechanické armatury, které posunují části z cesty, takže může zavřít loketní klouby nebo zavřít kolena. Nohy jsme přepracovali tak, abychom dodrželi schválený design, ale zároveň přidali funkčnost těmto bodům, které se musely pohybovat. Některé zbraně už na něm byly vidět, například raketové balíčky, které byly přes ramena. Ale když jsme vyvíjeli akční sekvenci s Mechagodzillou, která nakonec bojuje s Godzillou i Kongem, hledali jsme právě další zbraně, které bychom mohli do boje přinést, protože historicky je Mechagodzilla po zuby ozbrojený. Takže jsme přidali raketové střely na ramenou, které vyskakovaly, aby Godzillu odstřelily; přidali jsme raketové trysky v jeho zádech, abychom mu poskytli větší pohyblivost a mohli na Godzillu stále tlačit. Pak jsme také přidali vrták, když jsme procházeli a mluvili s DJem a Adamem o různých nápadech, abychom Mechu udrželi v útoku po celou dobu. Adam říká: "No, mám pocit, že bychom mohli nějak použít jeho ocas jako zbraň." A tak jsme se rozhodli, že ho použijeme jako zbraň. A myslím, že to byl právě Adam, kdo navrhl ho otočit a použít jako vrták. Abych odpověděl na vaši otázku, všechny tyto nápady byly inspirovány historií Mechagodzilly, ale konkrétně vzešly z iteračního procesu vylepšování závěrečné akční sekvence, aby byl Mecha stále v akci a v útoku. Myšlenka byla taková, že by měl být mimořádně hrozivým nepřítelem a sám o sobě by Mechagodzilla pravděpodobně porazil kteréhokoli z nich.
  • Ačkoli film potvrzuje, že Godzilla řádí, protože si je vědom Mechagodzilly, a konkrétně si je nepřímo vědom toho, že do ní byly začleněny stále částečně živé pozůstatky Ghidoraha, není nikdy zcela vysvětleno, jak to ví, vzhledem ke stavu, v jakém se Ghidorahovy pozůstatky nacházejí. Novelizace potvrzuje, že pokaždé, když se Mechagodzilla nebo jeho části aktivují, Ghidorahovy ostatky vyšlou poškozenou verzi Ghidorahovy bioakustiky, kterou Godzilla zachytí. Novelizace také podrobněji popisuje, co Mechagodzillu ovládá (i když to zůstává trochu nejasné). Spíše než o aktivní Ghidorahovo cítění jde zřejmě o fúzní tanec; Ghidorahův instinktivní hněv a nenávist ke všemu se spojují s touhou Rena Serizawy po nadvládě nad Godzillou a Titankindem prostřednictvím Mechagogagodilly a vytvářejí zcela nové vědomí.
  • V novelizaci Nathan složitě vysvětluje, proč musí najít konkrétní ohnisko energetického minerálu Duté země (které se nachází v chrámu, který vytvořili Kongovi předkové), aby ho mohli úspěšně vytěžit a analyzovat, a nemohou prostě použít jakékoli ložisko, které je na hoře vidět dříve ve filmu.
  • V novelizaci se krátce zabýváme otázkou, jak si Skullcrawleři vůbec mohou najít čas na rozmnožování, když jsou v podstatě jen žracími stroji poháněnými hororovým hladem. Údajně byly provedeny studie, které naznačují, že pro kopulující samce to často končí jako počít a zabít.
  • Ve filmu je poznamenáno, že flotila námořnictva, která Konga převáží, se vyhýbá všem zmapovaným teritoriálním trasám Godzilly, ale on je přesto nachází. V novelizaci je uvedeno, že příčina Godzillova řádění Godzillu zhoršila a rozrušila natolik, že změnil své trasy.
  • Román vysvětluje vědecké postupy, jak Monarchové omráčí Konga, aby ho mohli odvézt z Ostrova lebek, a prozrazuje, že základem tohoto objevu byl Packardův úspěch při krátkém zneškodnění Konga napalmem ve filmu Kong: Ostrov lebek. Potvrzuje také, že Monarchové ho použili k omráčení Konga před událostmi filmu, aby ho dostali dovnitř biokomory, když ji kolem něj stavěli.
  • Novelizace poskytuje určité vysvětlení, proč to lidé dělají lépe, začala se plížit a vše se zdá být hi-tech než dříve. V předchozích filmech si lidé příliš věřili, že Titány zvládnou, pokud se o to pokusí, a podcenili adaptační schopnosti Titánů tváří v tvář jejich protititánským opatřením, ale události v Králi příšer byly v těchto ohledech pro celý svět pokořující.
  • Ve filmu se Andrewsová zdá být stejně lhostejná jako Nathan k otázce, proč Godzilla nezvykle útočí právě teď, když se připojí k misi, jejímž cílem je přivést Konga na Dutou zemi. V novelizaci předpokládá, že Godzillovo nové zjevné nepřátelství je způsobeno tím, že cítí Konga jako nového soupeře pro svou nadvládu.
  • Díky novelizaci se domněnka Marka Russella, že se Godzilla otočila tváří k patě, zdá být mnohem méně neobjektivní a idiotská. Od událostí Krále monster si chmurně klade otázku, zda Godzilla, věrná svému postavení strážce přírodní rovnováhy na Zemi, ne-li jedinců na ní, nezačne jednoho dne útočit na lidstvo, které se od návratu Titánů k hibernaci vrací ke svým starým vykořisťovatelským způsobům.
  • V novelizaci je vysvětleno, že stíhačky se během útoku na Pensacolu nevydaly na cestu, aby se pokusily Godzillu odradit, dokud už nedosáhla ničivého dopadu na pevninu, protože Monarchové ji sledovali, ale byli skeptičtí, že by se dostala na břeh (natož aby řádila v populačním centru, kde není v dohledu žádný jiný titán), dokud nebylo dost pozdě.
  • Ve filmu je jen podivná chladná brána ve Vile Vortex vedoucí do Duté Země, která neměla žádné předzvěsti ani vysvětlení kromě vysvětlení postav o gravitační inverzi Duté Země. V novelizaci je Chladná brána popsána jako elektrostaticko-gravitační membrána v zemském plášti, která v podstatě odděluje povrchový svět Země a Dutý svět. Jedním z bodů zápletky, který tento film ani Godzilla: Král monster (2019) nikdy neřešily, je, jak mohou průchody do Duté Země zůstat pevné a neměnné při plasticky roztaveném stavu zemského pláště. V románu se na to před osudovou misí Davida Linda ptá reportér Nathana a ten odpovídá, že to souvisí se zmíněnou membránou.
  • Adam Wingard se kriticky vyjádřil k tomu, že Mechagodzilla vychází z návrhů Transformerů Michaela Baye. Jeho kritika se k tomu počítá vzhledem k tomu, že role Mechagodzilly ve filmu je stejná jako role AOE Galvatrona (lidmi vyrobený mechanický robotický klon, který na sebe vezme mysl mimozemského padoucha, který se nakonec vzbouří ve svých lidských tvůrcích).
  • Studio Toho mělo určitá očekávání ohledně toho, jak bude postava v tomto filmu prezentována, včetně toho, jak emotivní Godzilla může být, nebo v tomto případě nebýt.Režisér Adam Wingard přiznává, že se studiem Toho probíhaly určité diskuze ohledně toho, jak bude nový film Godzillu prezentovat. I když podle jeho slov nikdy neexistoval žádný formální seznam toho, co se má a nemá dělat, studio občas přišlo s nějakou otázkou. Jedním z nich bylo, že Toho nechtělo vidět Godzillu emotivní, protože to prostě není něco, co by božský tvor dělal. Wingard však říká, že studio bylo ochotné s nimi spolupracovat a došlo ke kompromisům. Podle Wingarda. "Jedním z nich je například to, (že) nechtějí, aby Godzilla emotivně reagovala. Vnímají ho jako takovou božskou přírodní sílu, a tak je pro ně mimo charakter, když ho necháte na věci reagovat normálním způsobem. Ale vždycky se to dá obejít. Rozhodně máme několik momentů, kdy si myslím, že Godzilla je v tomto filmu emotivnější než v kterémkoli z filmů MonsterVerse. Museli jsme to prostě udělat chytře. A myslím, že někdy jsou vám tyto věci předkládány tak trochu jakoby zazděným způsobem. Ale když prostě uděláte určité věci a předložíte jim je správně, a pokud jsou s filmem srozuměni, zdá se, že nám dají spoustu volnosti." Adam Wingard říká, že jsou scény, kde se podle něj mohutná bestie usmívá nebo směje, ale tyto scény jsou ponechány na interpretaci.
  • Řada fanoušků vyjádřila zklamání nad scénou, v níž se Godzilla směje poté, co odpráskne Konga, protože se zdá, že je to pro přírodní sílu větší než život, jakou je Godzilla, taková lidská emoce. Je však třeba alespoň poznamenat, že to není poprvé, co se to stalo. Godzilla se smála i v některých filmech ze série Showa společnosti Toho, například ve filmu Ghidorah, tříhlavé monstrum. Nabízela se pro to obhajoba. Na základě komentářů režiséra Adama Wingarda se společnost Toho ztotožňuje s názorem těch, kteří se domnívají, že Godzilla by nikdy neměla "emotivně" reagovat jako člověk. Pro fanoušky je přijatelné, aby Kong měl určitý smysl pro lidskost kvůli jeho osobnímu spojení s lidskými postavami a vztahovosti, ale Godzilla je úplně jiný příběh a neměla by mít lidské emoce. Wingard skutečně tvrdil, že mu nebylo dovoleno, aby Godzilla měla ve filmu "emotivní" momenty, ale narážel na scénu se smíchem, když mluvil o tom, že to "chytře" "obešel". V rozhovoru vysvětlil, že pokud je takový moment otevřený interpretaci, je to společností Toho povoleno. Jinými slovy, Godzillův smích funguje, protože scéna byla udělána tak, že to, co se skutečně děje, bylo ponecháno na představivosti diváků. Výraz v jeho tváři v mnohých vzbudil dojem, že Godzilla po mnoha neúspěšných pokusech získala určitou radost z toho, že konečně pořádně zasáhla Konga svým atomovým dechem. Myšlenku, že by Godzille mohl připadat Kongův pád směšný, ocenili diváci, kteří se - stejně jako Godzilla sám - těšili, až konečně dostane šanci Konga odpálit ze vzduchu. Protože to ale nebylo stoprocentně jasné díky tomu, jak byl záběr zarámován, ti, kteří mají pocit, že Godzille humor v žádné situaci nesluší, si to mohou vyložit tak, že to neznamená vůbec nic.
  • Na konci titulků se dozvíte statistiky několika kaiju: Godzilla, Kong, samice MUTO z filmu z roku 2014, Skullcrawler z Ostrova lebek a Ghidorah z Krále monster. Godzilla má rychlost chůze 18 mil za hodinu a Kong je inteligentní a umí používat nástroje, jako je sekera. Také příčiny smrti tří poražených monster jsou uvedeny jako "vnitřní spalování", "vykuchání" a "atomové spalování".
  • Vedoucí VFX Bryan Hirota prozradil, že design Mechagodzilly má detail, kterého si fanoušci při prvním zhlédnutí nemuseli všimnout: Hirota řekl serveru Screen Rant: "Spousta těchto věcí není ve filmu tolik vidět, ale pokud byste si některý z těchto kloubů přiblížili, jsou tam mechanické armatury, které posunují části, aby mohl zavřít loketní klouby nebo zavřít kolena." "Přepracovali jsme nohy tak, abychom se drželi schváleného designu, ale také abychom přidali funkčnost těmto bodům, které se potřebují pohybovat. Některé zbraně už na něm byly vidět, například raketové balíčky, které byly přes ramena," pokračoval. "Ale když jsme vyvíjeli akční sekvenci s Mechou, který nakonec bojuje jak s Godzillou, tak s Kongem, hledali jsme právě další zbraně, které bychom mohli do boje zapojit, protože historicky je Mechagodzilla po zuby ozbrojený."
  • Kong se složí a zabije Nozukiho (alias warbata), což bylo inspirováno scénou vraždy na holo palubě ve filmu JASON X (2001), kdy Jason zvedne holografické táborníky ve spacáku a rozbije je kolem sebe.
  • Ruce Mecha-Godzilly se čtyřmi drápy byly inspirovány skutečným zdravotním stavem známým jako syndrom zrcadlové ruky, "kdy ruka vypadá, jako by byla zrcadlově obrácená ze dvou stran," říká Krichevsky. "Není to škodlivé ani špatné, jen jedinečné. Tak jsem se nad tím zamyslel a napadlo mě, že by se dalo něco opravdu uchopit z obou stran. Mohl by uchopit ruce nebo Kongovu hlavu - takové věci. Další inspirací, ze které jsem čerpal, byly vrtákové ruce Kiryu [klasická přezdívka Mechagodzilly]. Něco, co by se mohlo neustále točit a nezáleželo by na tom, v jaké poloze by ruce byly. Myslel jsem, že mu to dává opravdu zajímavou taktickou výhodu. O plazmových energetických úderech, které tam budou, jsem nevěděl, ale přišlo mi to jako úžasný doplněk." Nakonec byl designér rád, že se mu podařilo vtisknout svou vlastní stopu filmové ikoně Toho. "V návrzích Mechagodzilly je silná tradice unikátních rukou, od raketových prstů, přes ruce s vrtačkou až po chápavé drápy," uzavírá. "Takže je velmi vzrušující, že se k této části odkazu můžeme přidat."
  • Během závěrečné písně "The Air That I Breathe" od The Hollies, kdy jeden z textů zní "tichý anděl", se kamera přepne na Jia, a když text zní "Jdi spát", střihne se na Konga, což symbolizuje, že nyní může odpočívat a být klidný. Protože tam není nic, co by s ním bojovalo, je v Duté zemi v klidu.
  • Adam Wingard a Greg Keyes potvrdili, že Godzillu zasáhlo ostří sekery do obličeje A nikdy neztratila vědomí. Dostal ránu, která zabila jednoho z jeho předků, a prakticky se mu nic nestalo.
  • Když byl Adam Wingard dotázán na Kongův věk, prozradil, že Kongovi je zhruba sto let nebo o něco více, ale biologicky odpovídá někomu kolem čtyřicítky. Scénárista Max Borenstein řekl, že pravděpodobně o několik set let, a Wingard dále dodal, že kvůli nestabilitě Ostrova lebek zestárl více, ale protože už není na ostrově, nebude stárnout tak rychle a možná dokonce omládne v Duté zemi.
  • Ve filmu je přeskočeno, jak se Kong dostal na letadlovou loď a později na vrtulníky, které ho převážely po síti, ale v románu je tomu věnováno několik stránek. Jak si lze představit, zajetí Konga z obludného Ostrova lebek bylo pro postavy skutečně velkou komplikací, větší, než naznačoval film. V knize se Nathan docela obával, jak se jim ho podaří úspěšně zajmout. Mluvil s vědcem z Monarchu, který mu připomněl události z filmu Kong: Ostrov lebek (2017), kde byl Kong napaden Packardem. Jak vědec vysvětlil, Packardovo použití napalmu způsobilo, že Kong upadl do bezvědomí. Údajně se tak stalo proto, že napalm "vysál veškerý kyslík z bezprostřední atmosféry". Podle ní Kong potřebuje obrovské množství kyslíku kvůli velikosti svých plic. Vzhledem k tomu, že Kong ho ke svému fungování potřebuje tolik, není omráčení tak velkého titána vlastně nemožné. Místo aby napodobili Packarda použitím napalmu, Monarcha přišel na to, že je možné Konga omráčit a umístit do ochranného izolačního zařízení jinou metodou: vstříknout mu chemikálii bez zápachu, která ho zbaví kyslíku. Před lety s ní vyzkoušeli několik pokusů, dokud nezačala fungovat. Vědec Nathanovi řekl, že právě díky tomuto nápadu se jim podařilo umístit Konga do ochranného izolačního zařízení. Protože věděli, že se jim tento plán osvědčil, použili ho znovu, aby ho dostali na bitevní loď. Později v knize bylo zmíněno, že to museli udělat ještě jednou na cestě do Antarktidy, aby se ujistili, že zůstane v bezvědomí. Právě tato část knihy odpověděla na tuto otázku, která zůstala z filmu Godzilla vs. Kong. Lidé, kteří měli schopnost Konga zkrotit, byli klíčem k vývoji příběhu a Kongovu objevu místa vstupu do Duté země na Antarktidě, ale ve filmu to bylo kupodivu zamlčeno. Bez ohledu na to to vše ukazuje na to, že technologie lidí pokročila v MonsterVerse do bodu, kdy je udržení Titánů na uzdě dosažitelným cílem.
  • Od samého začátku se fanoušci obávali, že souboj Godzilly a Konga skončí bez jasného vítěze, aby mohli spojit své síly v boji proti třetímu protivníkovi, což se ještě více potvrdilo po úniku informací o MechaGodzille. I když se nakonec proti MechaGodzille spojí, stane se tak až poté, co jejich závěrečný souboj skončí s Godzillou jako definitivním vítězem.
  • Producent Alex Garcia a režisér Adam Wingard ve speciálních materiálech potvrdili, že Kong potřebuje technologii a využití prostředí, aby mohl účinně bojovat s Godzillou, protože souboj svalů proti svalům by byl neférovým soubojem, který by vyzněl ve prospěch Godzilly. Adam Wingard také v rozhovoru natočeném před uvedením filmu do kin uvedl, že Godzilla nebral žádný ze svých soubojů s Kongem vážně, dokud ho Kong nezasáhl sekerou do obličeje.
  • V rozhovoru pro server CinemaBlend prozradil spoluscenárista Max Borenstein, že vymazaná scéna z filmu Godzilla: Král monster (2019), která ukazuje Mothřino vejce, byla téměř upravena pro pokračování, ale nakonec byla vypuštěna.
  • Adam Wingard byl již dříve zvažován Peterem Jacksonem jako režisér pokračování jeho verze King Konga z roku 2005, které však nebylo realizováno. Wingard dostal nabídku od Mary Parentové a prohlásil: "Okamžitě jsem po tom skočil. Dělat obě postavy v jednom filmu a být filmařem, který dostane odpověď na odvěkou otázku "Kdo by vyhrál?", nemohl jsem odolat." Wingard zdůraznil, že jeho záměrem je, aby diváci do monster jako postav citově investovali, a jeho cílem je, aby bitva měla definitivního vítěze. Wingard se připravoval tak, že zhlédl všechny filmy o Godzille a King Kongovi. Ještě než dostal scénář, představoval si Wingard závěrečnou bitvu odehrávající se ve "futuristických kulisách města ve stylu synthwave". Rozhodl se pro ni díky tomu, že je fanouškem elektronické hudby z videoher a filmové hudby z 80. let, jak uvedl: "Moje vize v podstatě začala tam. Jak můžeme dostat tyhle dvě monstra bojující na synthwave obal alba?". Wingard také potvrdil, že film naváže na Godzillu: Krále monster, bude se odehrávat v moderní době a bude v něm "drsnější, trochu starší Kong".
  • Godzilla odplouvající na konci je podobná závěru filmu King Kong vs. Godzilla, kdy Kong odplouvá po boji s Godzillou pod vodou.
  • V jednu chvíli se Kong a Jia dotknou prsty, což je odkaz na Michelangelův obraz Stvoření člověka. To se opakuje v Duté zemi, když Kong skáče po obloze a vznáší se přitom a všimne si skály ve tvaru nataženého prstu, kterého se pak dotkne.
  • Zatímco minulé inkarnace Konga jsou sotva hloupé, tato verze vykazuje inteligenci blížící se lidské úrovni. Dokáže si vyrobit provizorní zbraně, pozná, kdy určití lidé nepředstavují hrozbu nebo se o to snaží, a jak se ukázalo ve filmu Godzilla vs. Kong, umí používat lidskou znakovou řeč. Poslední z nich je velmi důležitý, protože je odhaleno, že se ho naučil díky pozorování Jia a Ilene, kteří spolu tímto způsobem komunikovali, když se s ním druhá jmenovaná snažila najít způsob komunikace, ale záměrně si to nechávala pro sebe.
  • Zajímavé je, že závěr filmu, který obsahuje velkou bitvu mezi oběma Titány ve městě, byl také kompletně vytvořen pomocí CGI. Tým však nedostal jen tak volnou ruku v tom, jak by to mělo vypadat. Místo toho museli vše vymodelovat podle skutečného města Hongkong, aby to vypadalo autenticky a věrně jako ve skutečnosti.
  • Zatímco Kaylee Hottle komunikuje s tlumočníkem znakové řeči při rozhovorech a mediálních vystoupeních, Alexander Skarsgard se snažil naučit americkou znakovou řeč, aby se s ní spojil na osobnější úrovni, protože chtěl být schopen s ní komunikovat mezi scénami a lépe ji poznat, a v rozhovoru, který uvedl, nemohl svou spoluhvězdu dostatečně pochválit: "Je to její první film. Je fascinující, jak dobře se cítí před kamerou a jak rychle přijímá poznámky od režiséra Adama. On jí něco vysvětlí a ona řekne 'chápu, chápu' a pak to udělá.
  • Vztah mezi Jia a Kongem má tyto aspekty: Kong sice rozumí znakové řeči a Jia s ním mluví převážně touto řečí, ale zdá se, že Jia vždy ví, co Kong cítí a co si myslí. Zda je to jen tím, že ho tak dobře zná, nebo nějakým mystickým/telepatickým spojením (na což narážely titulky minulého filmu), není jasné. K tomu je třeba dodat, že v novelizaci si Kong všimne, že Jia potřebuje pomoc, bezprostředně poté, co mu řekne tichou modlitbu Iwi. Zda to byla náhoda, nebo ho její modlitba nějak přivolala, není jasné.
  • Tato verze Mechagodzilly je pozoruhodná tím, že nemá zuby (dokonce i verze Ready Player One je měla).
  • podzemní laboratoř se nachází na úrovni 33. To je odkaz na rok 1933, kdy byl uveden původní film King Kong.
  • Sekera se nabodne na hrdlo godzilly vyryté na podlaze. Když Kong poprvé nabije sekeru, je to provedeno na hrdlo godzilly vyryté na podlaze pod trůnem. To předznamenává, jak by mohla godzilla nabít sekeru (protože mají zřejmě stejný zdroj energie), což se na konci v boji s Mechagodzillou stane.
  • Kostýmní výtvarnice Ann Foleyová prozradila, že nejtěžší bylo navrhnout kostým pro film Dutá země. T Uvedla: "Tento kostým byl jednou z prvních věcí, na kterých jsem začala pracovat s režisérem Adamem Wingardem. S Adamem jsme byli odhodláni prozkoumat nový nápad, který by nenapodoboval kostýmy superhrdinů a vesmírné obleky, které jsme již viděli v jiných filmech. Tým Monarch se vydává do neznámého prostředí Duté Země, a tak jsme si chtěli představit oblek, který by jim poskytl jak ochranu před potenciálně nepřátelským prostředím, tak něco, co by diváci nemuseli očekávat. S Adamem jsme také chtěli zajistit, aby látka pro obleky týmu Monarch měla dynamický pohyb a zvláštní odraz světla. Pomocí 3D tisku látek jsem experimentoval s různými technikami a barvami, až jsem se dostal k červené barvě, která byla vytištěna na látku s černým základem, a na ni jsem pak navrstvil měděný vzor. Výsledkem je, že když se oblek pohybuje, mění barvu podle toho, jak na něj dopadá světlo. Byl to neuvěřitelně obohacující tvůrčí proces, jehož výsledkem je látka, která je specifická pro tento kostým a která se nevyskytuje v žádném jiném filmu. Jako doplněk kostýmů týmu Monarch jsem přes oblek přidal horolezecký postroj, který jsme pro film upravili, a opasek pro riggery s různými nástroji, které by mohly být v Duté zemi potřeba." Prozradila také, že je to kostým, na který je nejvíce pyšná, ale uvedla: "Také se mi líbí kostýmy pro Millie Bobby Brownovou, která hraje Madison Russellovou. Můžeme vidět důležitý vývoj, který Maddie udělala, počínaje pozoruhodnou mladou dívkou ve filmu Godzilla: Král monster a vývojem v emancipovanou mladou ženu ve filmu Godzilla vs. Kong. Je v ní síla, kterou jsem doufal, že se mi podaří zprostředkovat prostřednictvím jejího oblečení. Tuto myšlenku jsem chtěl ukázat konkrétně na Maddieině bundě. Měl jsem představu, že pochází ze skříně její matky a že Maddie pokračuje v matčině poslání zachránit Titány. Je to pro ni opravdu nádherný charakterový kousek a chtěla jsem, aby to bylo její oblečení na misi. Každá z postav má v tomto filmu nějaké poslání - Maddie má za úkol zachránit Godzillu a Jia má za úkol zachránit Konga. A pak samozřejmě i většina ostatních herců je ve svých skutečných misijních oblecích, když se vydávají dolů do Duté země."
  • Ve filmu se zdá zvláštní, že si Mark dříve nevšimne, že Madison odešla z domova a že se ztratila nejméně na 24 hodin. V novelizaci je to částečně vysvětleno tím, že byl odvolán ředitelem Guillermanem, aby mu pomáhal při řešení Godzillina řádění a vyšetřování Apexu.
  • V mnoha marketingových materiálech se používá modrý a oranžový kontrast. Modrá barva obvykle označuje obrázky související s Godzillou, zatímco oranžová se používá pro Konga.
  • V novelizaci je několik pasáží na začátku kapitoly, které odkazují na mýty a legendy o lidech, kteří původně vyšli ze země, a naznačují, že všechny mají kořeny v Titánech a Iwi, kteří původně pocházejí z Duté země. Román také naznačuje, že Dutá země je skutečným místem vzniku veškerého života na Zemi a že se zde zemská biosféra po každém vymírání obnovila a znovu rozšířila.
  • Vzhledem k tomu, že Mechagodzillu ovládá Ghidorahův mozek, konkrétně mozek jeho levé hlavy, je Kongův útok na Mecha G již třetím brutálním useknutím hlavy. Zdá se, že Mike Dougherty mluvil pravdu, když říkal, že dekapitace se Kevinovi stává pořád.
  • Posádka MONARCHU sleduje Godzillu, a jakmile změní kurz, spočítá, že míří k Hongkongu, a vydá se za ní. Nikdo se nesnaží město varovat a evakuace začíná až poté, co se tam Godzilla objeví.
  • Kolovala fáma (která byla vyvrácena), že původní film King Kong vs. Godzilla měl dva konce: japonskou verzi, kde Godzilla vyhrála, a americkou verzi, kde vyhrál Kong. Existovaly japonské a americké sestřihy filmu s podstatnými rozdíly, ale konec je v obou stejný. Nyní u nového filmu je tomu naopak: v původním japonském filmu vyhrál Kong a v americké verzi Godzilla.
  • Godzilla má 11 minut, zatímco Kong téměř půl hodiny.
  • Koncepční výtvarník Jared Krichevsky, který pro film vytvořil návrhy příšer, na Instagramu popsal proces vytváření vzhledu obří mechanické Mechagodzilly. Krichevsky se zmínil o tom, jak mu vedoucí VFX projektu, spolušéf studia Legacy Effects John Rosengrant, řekl: "Musí to být Terminátor," pokud jde o vzhled Mechagodzilly, což Krichevsky přijal jako výzvu. Prohlásil: "Tohle je pro mě velká výzva: "Protože jsem @legacyeffects, je tu spousta T-800, a tak jsem studoval, co je děsí. To se stalo mým hlavním zdrojem inspirace. Struktura kostry, ta děsivá, ale děsivá podobnost člověka s chladnou ocelí stroje. Mechagodzilla musela vypadat jinak než všechny předchozí verze Takže jsem věděl, že RPO nepřipadá v úvahu. Nemohl vypadat jako přesná strojová verze Godzilly, což byl můj první pokus." Minulé verze Mechagodzilly se držely toho, že v podstatě byly mechanickou verzí příslušných Godzill. Podle Krichevského se vědomě snažil, aby tato verze kovového behemota byla designově pravým opakem Godzilly a zároveň vypadala jako věrohodná hrozba pro spojenou sílu King Konga a Godzilly. Šel jsem do protikladů, Godzilla má tlusté tělo, takže jsem zvolil štíhlé, rybí tělo a kostnatý ocas, Godzilla má podsadité ruce, takže jsem mu dal extra dosah. Ruce s drápy jsem nadhodil v místnosti, ale věděl jsem, že to musí vidět, aby to pochopili. Jednou z poznámek bylo, že ruce musí být jedinečné. Rozhodl jsem se, že drápy by mohly mít různou flexibilitu a možnosti, Takže jsem vycházel z něčeho, čemu se říká syndrom zrcadlových rukou. Chtěl jsem, aby tenhle Mecha byl rychlý a obratný má stavbu jako tank."
  • Nový koncept od Jareda Krichevského ukazuje verzi Mechagodzilly ve verzi Pouštní bouře v MonsterVerse. Obrázek, který Krichevsky sdílel na Twitteru, ukazuje Mechagodzillu s více militaristickým barevným schématem na rozdíl od jejího robotického vzhledu z filmu. Krichevsky v předchozím tweetu vysvětlil, proč Mechagodzilla vypadá právě takto: "Desert Storm MechaG. Materiální možnost, se kterou jsem si hrál, když jsem jim ukazoval jiné vzhledy, tohle byl trochu nápad na divokou kartu, protože jsem nevěděl nic o příběhu, zajímalo mě, jestli ho vyrábí armáda."
  • Podle společnosti Warner Brothers byl Kong v roce 2019 vysoký 270 stop. Jeho výšku pro tento výškový graf poskytli Conanovu studiu pro neodvysílaný skeč a je třeba poznamenat, že Conanův tým udělal chybu a započítal Godzillovy hřbetní ploutve do jeho výšky 355 stop, takže se zdá být nižší, než ve skutečnosti je.
  • V 36. minutě) Záběr, kdy se Lind dívá na fotografii svého bratra, byl původně jeho pohled na gumičku na prstu. Scéna v původním úvodu ukazovala, jak žádá svou snoubenku o ruku a nabízí gumičku, protože nemá prsten. Adam Wingard vzpomíná, že během dotáček řekl Alexandru Skarsgardovi: "Tvoje postava je pořád stejná, až na všechny věci, kvůli kterým je tvoje postava taková, jaká je."
  • Scény s letadlovou lodí se natáčely na letištní ploše, kde se natáčely i scény s lodí z filmu Kong: Ostrov lebek.
  • Záměrně se vyhnuli použití jakýchkoli existujících motivů monster pro Godzillu nebo Konga.
  • Adam Wingard nahrál tento komentář na začátku února 2021, takže o něm mluví, aniž by věděl, jak bude film přijat.
  • Režisér Adam Wingard prozradil, proč byla z filmu vypuštěna kravata Serizawy.Podle Wingarda byla tato volba učiněna jednoduše z časových důvodů. " V ději prostě nebyl čas na to, abychom se do něj více pustili. Přišlo mi zajímavé nechat to tajemné. Slyšel jsem, že v novelizaci je to rozvedeno. Musím se na to podívat," odpověděl Wingard, než dodal něco víc o novelizacích. "Slyšel jsem, že obsahuje spoustu scén, které ve scénáři ani nebyly. Mělo by být super vidět tenhle záběr, taky doufám, že to rozšiřuje vnitřní myšlenky monstra."
  • Když Kong strčí násadu sekery Godzille do úst a Godzilla ohne páteř dozadu, pláty na jeho zádech se zmenší a ztenčí, jak se jeho CGI model deformuje. Když se pak Godzilla ohne dopředu, desky se zvětší a jsou mnohem větší. Je zřejmé, že 3D model Godzilly nebyl navržen s ohledem na tyto extrémní pohyby, takže se velikost a tvar jeho destiček neustále mění v závislosti na poloze jeho těla.
  • Když Kong chytí Godzillu zezadu, hroty Godzilly se ohnou, jako by byly z gumy. Měly by to být kostěné desky, které jsou pevné.
  • Mechagodzillův "protonový křik" je generován urychlovačem částic, který je zobrazen pouze v několika záběrech.
  • Dutý zemní ještěr může být také odkazem na Anguiruse, klasického godzillího kaiju. Její řev se podobá Anguirusovu řevu. Je také možné, že ještěr není plně dospělý.
  • Mechagodzillova ocasní vrtačka je odkazem na Mechagodzillovu ocasní čepel z filmu Showa Mechagodzilla a Kiryuovu ruční vrtačku z filmu Godzilla: Tokyo S.O.S..
  • Konstrukce Mechagodzilly postavená na organických součástech zesnulých monster byla již dříve použita ve filmu Godzilla proti Mechagodzille.
  • Warbatové jsou do jisté míry podobní Králi Kobře ze seriálu Godzilla: The Series.
  • Způsob letu a útoku Hellhawků se trochu podobá Terapusmordaxovi z filmu King Kong z roku 2005.
  • MechaGodzillovo řádění je ve skutečnosti odkazem na třetí generaci MechaGodzilly, přezdívanou Kiryu. Na rozdíl od předchozích generací, které byly čistě mechanické, je Kiryu zkonstruován z kovových plátů, zbraní a kabelů, stejně jako kostra původní Godzilly. A z nějakého důvodu umožňuje kybernetická nekromancie duchu původní Godzilly dočasně ovládat Kiryu a pokračovat v řádění poháněném jeho hi-tech zbraněmi. To se v podstatě děje i v tomto filmu, ale film naznačuje, že tentokrát je na místě řidiče King Ghidorah.
  • Zhang Ziyi se měla původně vrátit jako doktorka Ilene Chen a hrát ve filmu významnou roli, ale z neznámých důvodů se do finálního sestřihu vůbec nedostala. Je možné, že byla vystřižena, aby nedošlo k záměně s Ilene Andrews.
  • Mnozí byli skeptičtí, zda bude film finančně úspěšný, vzhledem k stále probíhající pandemii COVID-19, průměrnému kritickému přijetí jeho předchůdce, nepříliš velkolepým kasovním tržbám filmu Tenet a jeho současnému uvedení na HBO Max. Film se stal nejen nejvýdělečnějším filmem od začátku pandemie, ale také velkým přínosem pro předplatné HBO Max. Deadline tvrdí, že film bude na rozdíl od Tenetu a Wonder Woman 1984 ve skutečnosti finančně úspěšný.
  • Když se Wingard na Instagramu zeptal na skutečné jméno ještěra z Duté země, poznamenal, že si myslí, že se shodli na tom, že se bude jmenovat "Titanus Doug". Stal se z toho populární vtip, který na internetu nabral na síle, a zatím se "Doug" stále drží. Olej do ohně přilil Wingardův vtípek poté, co byl dotázán, jaké monstrum si zaslouží vlastní film MonsterVerse příště. Jeho volba padla na Douga. Doug je samozřejmě příliš malý na to, aby byl skutečným titánem jako Godzilla nebo Kong, ale to neznamená, že by nemohl být později v nějaké roli využit. Ve skutečnosti Wingard v AMA na Redditu slíbil, že pokud ho Legendary nechá po Godzilla vs. Kong natočit další film MonsterVerse, určitě Douga přivede zpět, protože monstrum "má ještě hodně co nabídnout" [via Reddit]. Vzhledem k tomu, že se proslýchá, že se pracuje na filmu Son of Kong, k němuž je Wingard připojen jako režisér, může být tato šance za rohem. Vzhledem k tomu, že by se Son of Kong měl podle všeho odehrávat v Duté zemi a soustředit se na mnohem menší monstra, vypadá Dougův výstup nebo cameo jako bezvýznamná věc.
  • Adam Wingard chtěl, aby se James Rolfe ve filmu objevil jako komparzista, protože věděl, že je velkým fanouškem série Godzilla. Wingard uvedl, že tuto možnost s Rolfem neřešil, protože kvůli nejistotě, zda se kompars objeví ve finálním střihu, si nemyslel, že by to stálo za Rolfeův čas. Sám Rolfe uvedl, že se kvůli načasování narození své druhé dcery nemohl natáčení zúčastnit.
  • Nozuki/Warbat, který se snaží Konga sevřít, je po plesiosaurovi v originále, mořském hadovi ve verzi od Toho, obří krajtě ve filmu De Laurentiis a Ramarakovi z filmu Kong: Ostrov lebek již pátým hadím tvorem, který se kolem lidoopa ovíjí.
  • Kongova hmotnost, která se odhaduje na podobnou jako hmotnost Godzilly, tedy 164 000 tun, není možné, aby všechny vrtulníky světa dokázaly takovou hmotnost přepravit vzduchem. bylo by fyzicky nemožné, a dokonce i logisticky nemožné sestavit formaci, která by takový výkon zvládla.
  • Dutá Země by se nacházela u zemského jádra v hloubce tisíců kilometrů. Vstupují do ní z portálu v Antarktidě. A přesto Godzilla později ve filmu vypálí v HK náhodnou díru do země, která je dost hluboká na to, aby se do ní dostala, zařve skrz ni a Kong ji uslyší a snadno po ní vyleze, aby se vyhrabal zpět na povrch.
  • Stejně jako ve filmu Král monster Ghidorah po svém "probuzení" nejprve zabije několik lidí, v tomto případě dva, kteří se ho pokoušeli ovládnout, a poté velké množství lidí v Hongkongu.
  • Zářící energie duté Země, která aktivuje a rozsvěcuje symboly, je odkazem na film Atlantida - Ztracená říše (2001).
  • Adam Wingard byl dotázán, zda někdy viděl poslední japonský film o Godzille, který shodou okolností také vytvořil Hideaki Anno, muž zodpovědný za dobrodružství Shinjiho, Rei, Asuky a dalších členů NERV v Evangelionu, a prohlásil, že: "Milujte Shin Godzillu. Je to jeden z nejlepších filmů o Godzille, jaké kdy byly natočeny. Růžovofialové paprsky byly velkou inspirací pro můj přístup k atomovému dechu Godzilly v mém filmu."
  • Jia Kongovi řekne, že jeho rodina může být v Duté zemi. Ukáže se, že měla pravdu Jia a její adoptivní matka se přestěhují do Duté země, zůstanou s ním a každý den ho vítají, stejně jako to dělali na Ostrově lebek.
  • Godzilla i Kong jsou poslední svého druhu.
  • Jia je po Masonu Weaverovi z filmu Kong Skull Island (2017), který se krátce a jemně dotkne Kongova nosu, druhou postavou ve světě příšer, která se s Kongem fyzicky setkala dotykem jeho prstu.
  • Kong nezabije žádného člověka tím, že by ho rozdrtil nebo rozmačkal nohou nebo rukou, ačkoli zabije Maiu a několik vojáků uvnitř vozidla Heav tím, že ho rozdrtí a způsobí jeho explozi.
  • Kong je ve svém debutovém filmu zobrazen, jak pojídá chobotnici (a zároveň implicitně pojídá lidského vojáka), a ve filmu Godzilla vs. Kong vyvrhuje mozek Warbata (obřího létajícího hada). Skutečné gorily jsou téměř výhradně býložravci; občas jedí termity, aby si pomohly při průjmu, ale to je vše. Převráceno, protože Kong je sice obří opice, ale zjevně není obří gorila jako verze z roku 2005 (například je primárně dvounohý a postrádá hrncovité břicho, které gorily mají pro trávení hrubé rostlinné hmoty).
  • Steven S. Denite, který režíroval Pacific Rim Uprising (2018), na otázku ohledně crossoveru mezi Pacific Rimem a Monsterversem prozradil, že se o něm jedná. V rozhovoru pro server Bloody Disgusting prozradil: ,,V rozhovoru pro server Bloody Disgusting prozradil: "Hodně se diskutuje o možnosti crossoveru. Podívejte, myslím, že by bylo fantastické, kdyby se vesmír Pacific Rim připojil k vesmíru Monster od Legendary, zdá se mi to jako přirozený krok." Dokonce přiznal, že jako fanoušek by to rád viděl.
  • Podle knihy Godzilla vs. Kong - The Official Movie Novelization se uvnitř Mechagodzilly skutečně nacházela druhá Ghidorahova lebka neznámého původu, a ne jen kus Mechovy DNA, zatímco jedinou zmínkou o existenci druhé lebky ve filmu je spekulace Bernieho Hayese ohledně kokpitu s lebkou: "jedna je tady a druhá uvnitř [Mechagodzilly]".
  • Ve filmu není vysvětleno, proč se Jia ocitla bez dozoru v Kongově biokomoře a mohla se k němu přiblížit, zejména vzhledem k tomu, že doktor Andrews se později ve filmu obává, aby se ke Kongovi sama příliš nepřiblížila na letadlové lodi. Novelizace odhaluje, že Jia se v podstatě vyplížila ven, když Andrews ještě spal.
  • Film naznačuje, že se Kong naučil znakovou řeč od Jia, ale románová verze uvádí, že se naučil americkou znakovou řeč od Andrewse, který se ho roky (zřejmě bez úspěchu) snažil naučit.
  • Ve filmu není vůbec žádná zmínka o osudu Alana Jonaha ani o tom, jak se lebka přeživší Ghidorahovy hlavy, kterou Jonah získal, dostala do vlastnictví společnosti Apex Cybernetics. V novelizaci se objevuje prologová scéna, v níž se muž, o němž je vše řečeno, že je Jonah, setkává s Walterem Simmonsem poté, co ho kontaktoval, a prodává mu dvě Ghidorahovy lebky, ačkoli Jonahovy důvody, proč tak činí (když se agenda společnosti Apex diametrálně liší od jeho), zůstávají nejasné.
  • Vtípky o rozdílnosti schopností Godzilly a Konga naberou temné obrátky, když Godzilla, jakmile začne hrát vážně, Konga zcela zdemoluje a téměř ho zabije v naprosto brutální ukázce, protože Godzilla je na úplně jiné úrovni síly, takže Godzilla je mezi nimi jasným a nezpochybnitelným vítězem. Kong se z toho dostane jen díky tomu, že MechaGodzilla se ukáže být větší hrozbou a že je ochoten od boje raději odejít a napravit se, než aby v něm pokračoval.
  • V úvodních titulcích se dozvíte, jaká čísla Godzilla má: měří 393 stop a váží 164 000 tun. Letadlová loď třídy Nimitz váží maximálně 117 000 tun. Godzilla sama o sobě převyšuje letadlovou loď. Letadlová loď se měla okamžitě převrhnout v okamžiku, kdy se na ni Godzilla pokusila vylézt a bojovat s Kongem.
  • Velká část filmu se soustředí na existenci "duté Země" a na to, jak se k ní lidstvo nedokázalo dostat (a zemřelo při pokusu o její dosažení). HEAV jsou konstruovány speciálně tak, aby vydržely strastiplnou cestu. Poté, co se tam Godzilla dostane, jednoduše do ní z místa, kde stojí, prostřelí díru a vytvoří tak snadné a přímé spojení se středem Duté Země.
  • Bernie provozuje podcast s názvem Titan Truth Podcast a jeho logo se strašně podobá jednomu z plakátů k tolik hanlivému filmu Godzilla (1998) společnosti TriStar - velké oko Godzilly v úhlopříčce.
  • Adam Wingard se původně pustil do natáčení s touhou točit velké, epické akční sci-fi filmy, ale "tady se nedá jen tak začít". Vzpomíná, jak opustil střední školu, aby mohl navštěvovat filmovou školu Full Sail na Floridě, pracoval na malých produkcích a postupně se vypracoval. "Natočil jsem opravdu špatný slasher, který nikdo nikdy neviděl," říká, než se po právu opraví a vyzdvihne pozitiva filmu Nemocnice na kraji města (2007) včetně hojného gore a zábavných herců. Jeho prvním "velkorozpočtovým" filmem byl A Horrible Way to Die z roku 2010, který stál 70 000 dolarů.
  • Kong zvracející vodu původně obsahoval několik ryb, ale ty byly odstraněny, protože to má být dramatický rytmus. "Stejně už je docela legrační vidět ho zvracet." Adam Wingard prohlásil.
  • V několika scénách upravili osvětlení, aby byla monstra dobře viditelná, zejména v deštivé sekvenci na letadlové lodi. V předprodukci bylo původně plánováno mnohem více tmavých a deštivých scén, protože vždy vypadají skvěle, ale zkrátili je pouze na tuto jednu sekvenci.
  • Píseň Elvise Presleyho "Loving Arms" byla přidána, protože "jsem největší fanoušek Elvise všech dob," uvedl Adam Wingard a dodal, že ve skutečnosti pracuje na filmu o Elvisovi.
  • Úvodních třicet minut filmu prošlo několika obměnami, než skončilo zde. V současné podobě obsahuje několik scén, které byly převzaty a/nebo přesunuty z pozdějších sekvencí. Záběry útoku Godzilly na Pensacolu byly původně součástí útoku na základnu Monarchů.
  • Na 10 minut.) Adam Wingard popisuje nástup Godzilly jako "naše úvodní Godzilla z Apokalypsy".
  • Studio Legendary dalo Adamu Wingardovi prostor, aby si s podobou Godzilly pohrál, ale rozhodl se ji udržet v souladu s filmem Godzilla: Král monster, protože se jedná o přímé pokračování. "Zpětně si přeji, abych mu trochu zvětšil hlavu, protože je trochu malá a v některých záběrech to bolí."
  • Adam Wingard se zpočátku bránil velké orchestrální hudbě, protože upřednostňoval spíše syntezátorovou hudbu, ale po setkání s Tomem Holkenborgem (aka Junkie XL) a poslechu jeho představ ustoupil.
  • Kongovo neformální ráno nebylo původním začátkem filmu, ale něčím, co vymysleli až v průběhu produkce. Chvíli jim trvalo, než se cítili dostatečně jistí, že příšery jsou samostatnými postavami.
  • Design Warbats byl inspirován kryptidem Namibijským létajícím hadem.
  • Nepoužité koncepty ukazovaly Warbata s novou šokující schopností, která se ve filmu neobjevila. Obrázek byl zveřejněn na twitterovém účtu Kaiju News Outlet a ukazuje Titána s elektrickým ocasem. Výtvarník Matt Millard zveřejnil na Twitteru v polovině dubna několik svých raných návrhů tohoto tvora. "Myšlenka byla taková, že by mohl zastrčit ruce nahoru a plazit se na svých obřích pařátech, stejně jako létat," napsal při popisu kresby. Na této ilustraci se také zdá, že je na ní Warbat s elektrickým ocasem.
  • V jednu chvíli Mechagodzillův protonový výkřik krátce zajiskří modrou a žlutou energií. Výsledkem je velmi podobná estetika jako u vesmírných paprsků první Mechagodzilly.
  • První souboj mezi Godzillou a Kongem má silnou paralelu s podobnou sekvencí ve filmu Godzilla a Mothra: Bitva o Zemi". V obou případech je kaiju odvezen ze svého tropického ostrova a napaden Godzillou v polovině své cesty a neochotně vypuštěn na svobodu lidmi a poté bojuje s Godzillou v poměrně jednostranném souboji, kdy v jednom okamžiku vyskočí z lodi, aby se vyhnul zásahu jeho atomovým dechem.
  • Není to poprvé, co mladá dívka "mluví" za monstrum, protože série Godzilla je plná mladých žen, které slouží jako hlas pro monstra; většinou se však jedná o psychické schopnosti, nikoli o znakovou řeč.
  • Než Kong zničí HEAV 2, krátce se do něj podívá. Vzhledem k jeho inteligenci pravděpodobně věděl, k čemu slouží HEAV jako transportní jednotky, a chtěl se ujistit, že v něm Jia není, než ho zničí.
  • Lind vidí HEAV poprvé těsně předtím, než se na ně týmy vydají. Za hodinu je najednou schopen pilotovat HEAV a dokonce ho nechat záměrně explodovat.
  • V celém filmu není ani jednou zmíněno, že Ren je synem doktora Serizawy. Je ironické, že Ren chce Godzillu zabít, protože jeho otec zemřel, aby ho zachránil. Možná má pocit, že Godzilla byla zodpovědná za smrt jeho otce.
  • Když se poprvé dostanou do Duté Země a překročí gravitační bariéru, je to easter egg k filmu 2001: Vesmírná odysea. A předtím, než Mechagodzilla vyrazí z arény, je zde Easter egg záběr na slunce vycházející nad sídlem Apexu, nad kterým je měsíc. To velmi připomíná záběr na monolit z filmu 2001.
  • Nebylo by to poprvé, co by se ve filmu Legendary objevil mecha vytvořený člověkem a ovládaný mozkem kaiju, který by se vydal na zběsilou pouť a způsobil spoušť, jako tomu bylo v Pacific Rim: Ve filmu Pacific Pacific Pacific Uprising (2018) se objevil kříženec kaiju a jaegera jménem Obsidian Fury.
  • "Robotika. Lidská mysl. Umělá inteligence." Předznamenává to, co společnost Apex Cybernetics tajně staví: Humongous Mecha, o němž se vzápětí dozvídáme, že k pohybu využívá organickou mysl (konkrétně Ghidorahovu nervovou tkáň), načež se Mecha stává autonomní vůči lidem a dělá to, čím jsou známé umělé inteligence.
  • Kong strkající rukojeť sekery do úst Godzilly může působit jako vtipná reminiscence na film z roku 1962. Méně vtipné však je, když si uvědomíte, že sekera je vyrobena z kostí Godzillových předků: to by byla vůči Godzille těžce neuctivá urážka a je pochopitelné, že je tak rozzlobený.
  • Je tu také několik odkazů na film Godzilla vs. Mechagodzilla (1974): V obou případech je příčinou MechaGodzilla: * Celková zápletka, kdy se normálně benevolentní Godzilla náhle a nevysvětlitelně stane ničivou, je převzata přímo z filmu. *Ačkoli tehdy to byl podvodník v převleku Godzilly, zatímco tentokrát je to proto, že Godzilla je rozzuřená z toho, že se MechaGodzilla staví, a snaží se tomu zabránit. *Godzilla a MechaGodzilla se opět utkají v paprskovém souboji a první z nich se nechá snadno přemoci, stejně jako při jejich původním střetu. *MechaGodzilla ve svém úvodním vystoupení před soubojem s Godzillou roztrhá vedlejší postavu kaiju, stejně jako ve svém prvním filmovém vystoupení (tam Anguirus a zde Skullcrawler), i když zde je to mnohem brutálnější. *MechaGodzilla nejprve vybuchne z hory a nakonec je poražen, když mu někdo ukroutí hlavu, ačkoli tady to místo Godzilly udělá Kong. *Znovu se Godzilla musí spojit se savčím kaiju, aby porazila MechaGodzillu, nejprve s King Caesarem a nyní s Kongem. *Princezna Azumi má vizi, která předpovídá MechaGodzillu a říká, že rozšlape lidi, kteří se pokusí utéct, a vize používá místo MechaGodzilly Kinga Ghidoraha. Nejenže je tento MechaGodzilla doslova King Ghidorah, ale přesně to také dělá, když útočí na Godzillu. MechaGodzilla se také vynořuje z černé hory vysoké tak, že je nad mraky, což bylo znamení jeho příchodu v proroctví, které ho předpovídalo.
  • Tajemná společnost APEX Cybernetics představuje zbrusu nové high-tech antigravitační plavidlo známé jako H.E.A.V., což je zkratka pro Hollow Earth Aerial Vehicle (nebo Hollow Earth Anti-gravity Vehicle), je neuvěřitelně podobné populárnímu vzdušnému vozidlu Super X, které bylo poprvé představeno ve filmu Návrat Godzilly (1984), protože jak vizuálně, tak funkčně, kromě toho, že bylo vybaveno řadou futuristických zbraní, se Super X u fanoušků osvědčilo natolik, že bylo nahrazeno lepším Super X2 ve filmu Godzilla vs. Biollante (1989) a Super X3 ve filmu Godzilla vs. Destoroyah (1995). H.E.A.V. zobrazený v tomto filmu se zdá být moderní aktualizací těchto klasických vozidel Godzilly.
  • Začaly se objevovat podrobnosti o zápletce první verze, jejíž prvky jsou zachovány v novelizaci. Ren v ní má více prostoru a Madison trpí následky posttraumatické stresové poruchy z předchozího filmu. Velkou roli hraje to, že oko viděné na Floridě obsahovalo ORCA-Z a Simmonsovi se záměrně snaží vrhnout na Godzillu špatné světlo. Dokonce i to, že se vydal z cesty, aby zaútočil na Konga na moři, bylo zosnováno Maiou a "hraní mrtvého" také způsobilo, že se vypnul.
  • Podle Adama Wingarda vychází Godzilla z wrestlera The Undertaker. Ačkoli Kong není založen na wrestlerovi, existuje wrestler s jeho jménem King Kong Bundy.
  • Adam Wingard vděčí předchozím tvůrcům monsterverse za to, že mu při práci na projektu usnadnili život. Včetně toho, že mu poskytli způsob, jak vysvětlit Kongův náhlý růst.
  • Kostýmní výtvarnice Ann Foleyová prozradila, že "Jia je jednou z nejúžasnějších, nejzajímavějších a nejúžasnějších postav ve filmu. Chtěla jsem, aby její kostým reprezentoval a oslavoval její dědictví Iwi. To jsme naposledy viděli v 70. letech ve filmu Kong: Ostrov lebek." Teď jsme v současnosti a Monarcha byla na ostrově, v jejím oblečení, jako jsou tenisky, kalhoty, tričko a bunda, byl cítit současnější vliv. Dala jsem jí zavinovačku Iwi a je to přímý odkaz na její dědictví, s nápisem Iwi. Na zavinovačce je skvělé, že slouží k mnoha účelům. Může ji maskovat, chránit před živly a může ji používat jako přikrývku."
  • Kostýmní výtvarnice Ann Foleyová prozradila své zkušenosti se spoluprací s Millie Bobby Brownovou: "Naše první zkouška byla jako vichřice, ale byla s ní legrace. Vyjádřila se, že si připadá jako Angelina Jolie a "Tomb Raider". Je vždycky potěšující, když herec při zkoušce kostýmu najde svou postavu."
  • V novelizaci je v prologové scéně ukázáno, jak a kdy Kong zachránil Jiaovi život během zkázy Ostrova lebek.
  • Godzilla je dlouhá 177 metrů a váží přes 90 000 tun. Kong měří 103 metrů a váží přes 50 000 tun.
  • Mecha-Godzilla měl původně zůstat pilotovaný, ale v rámci zkoumání nebezpečí umělé inteligence to změnili a nechali ho vnímat.
  • Kongova velká sekera byla nápadem Adama Wingarda, který vznikl jen jako vizuální koncept, jenž měl vypadat cool, ale stal se hlavní nití příběhu.
  • Jedna z prvních myšlenek Adama Wingarda po převzetí role zněla: "Jen doufám, že nebudeme mít hloupou scénu, ve které Konga vynášejí balóny jako v původním filmu." Pak ale navrhl, aby Konga vyzdvihla helikoptéra, ale jakmile viděl původní artwork, byl s tím smířený.
  • Adam Wingard ukázal Michaelu Doughertymu několik raných obrázků z Antarktidy a obával se, že režiséra Krále příšer naštve, protože Dougherty věří, že každý díl by se měl s příšerami vydat na nějaké nové místo, ale "nakonec si nedokážu představit, že by úvod Duté země byl jinde než na Antarktidě." Wingard prohlásil.
  • V 39. minutě) Záběr na Godzillin ocas způsobující spoušť patří mezi Wingardovy oblíbené, "takový ten záběr na ocas vypadající jako Cthulhu". V rychlém sledu za ním následují vizuální poklony filmům Impérium vrací úder (1980), Čelisti (1975) a Smrtonosná past (1988).
  • Na 35 minut.) Adam Wingard se dlouho rozmýšlel nad záběrem usmívajícího se Konga, protože se obával, "jestli je to levné?". Šlo mu o to, že chtěl mít moment, kdy Konga "jen nemlátí", a že "je to nakonec film pro děti".
  • První setkání Nathana Linda s Walterem Simmonsem bylo součástí dotáček a Skarsgard jim zůstal vousatý, protože pracoval na filmu The Stand (2021) a nemohl se oholit.
  • Na 12 minut.) Rozmazané záběry na televizní obrazovce jsou ve skutečnosti nedokončené vizuální efekty z rané úvodní sekvence. Jeden z tvůrců vfx použil mobilní telefon, aby ho roztřeseně natočil z monitoru.
  • Adam Wingard komentuje Kongův vzhled slovy, že je starší, ošuntělý a opotřebovaný. "Je to pistolník, který už nemá boj, který by ho udržel v chodu."
  • Nepoužité koncepty ukazovaly warbata s novou šokující schopností, která se ve filmu neobjevila. Obrázek byl zveřejněn na twitterovém účtu Kaiju News Outlets a ukazuje titána s elektrickým ocasem. Konceptuální umělec Konceptuální umělec Matt Millard zveřejnil v polovině dubna na twitteru několik svých raných návrhů tohoto tvora. Uvedl, že "myšlenka byla taková, že by mohl zastrčit ruce nahoru a plazit se na svých obřích pařátech a také létat".
  • V srpnu 2017 Adam Wingard promluvil o svém přístupu k monstrům a uvedl: "Opravdu chci, abyste ty postavy brali vážně. Chci, abyste byli emocionálně zainteresovaní nejen v lidských postavách, ale i v příšerách. Je to masivní film o rvačce s monstry. Je tam spousta příšer, které si navzájem dělají naschvály, ale nakonec chci, aby to mělo emocionální náboj. Chci, abyste do nich emocionálně investovali. Myslím, že právě díky tomu to bude opravdu skvělé."
  • Umístění ekosystému duté Země obývané obřími prehistorickými monstry nebylo pro Godzillu nikdy novým konceptem. Přesně tento nápad použil nezfilmovaný film Nevěsta Godzilly z roku 1955. A stejně jako v Godzillině nevěstě zde žijí menší hadi, ještěři a ptačí/netopýří monstra, navíc je zde přítomen Humongous Mecha vyrobený pro boj s Godzillou.
  • Ve scénáři k pokusu Jana De Bonta o film o Godzille z 90. let a v několika koncepčních kresbách je Godzilla zmíněna a v několika scénách je ukázáno, že se dokáže pohybovat po čtyřech. V tomto filmu rozzuřená Godzilla pronásleduje Konga po čtyřech. Ironií osudu je, že příběh pro filmové plátno vytvořil Terry Rossio, který se podílel na psaní nepoužitého scénáře z 90. let.
  • Speciální funkce na Blu-ray potvrzují, že Kong ve filmu skutečně dokončil svou proměnu v "King Konga". Přestože je divákům po celém světě známý jako King Kong již od 30. let 20. století, ve filmu MonsterVerse společnosti Legendary je pouze "Kong". Platilo to pro názvy filmu, marketing i to, jak o něm postavy mluvily. Z důvodu, který nebyl jasně formulován, se MonsterVerse vyhýbá používání jeho tradičního jména, přičemž někteří naznačují, že to může být kvůli problémům s právy. Bez ohledu na to se objevily teorie, že by to tento film mohl napravit. Jednou z myšlenek bylo, že pokud by Kong sesadil z trůnu vládnoucího Krále monster, měl by konečně nárok na svůj ikonický titul. K tomuto výsledku samozřejmě nedošlo, protože Godzilla si dokázala udržet pozici alfy. Mezi fanoušky však panoval pocit, že Kong si své jméno zasloužil jiným způsobem. Během své cesty do Duté země Kong našel chrám, který patřil jeho předkům, a posadil se na židli, která připomínala trůn. Fanoušci to i získání sekery považovali za symbolickou proměnu z "Konga" na "King Konga". Součástí Blu-ray vydání čtvrtého filmu MonsterVerse byl featurette s názvem "Behold Kong's Temple", kde režisér filmu Godzilla vs. Kong Adam Wingard hovořil právě o tomto momentu. Wingard ve videu uvedl, že pro něj bylo na průzkumu chrámu Duté země nejzajímavější to, že "skutečně vidíte, jak se Kong mění v King Konga". Wingard dále dodal, že Kong získal svůj "královský status", když usedl na trůn. Jeho záměrem bylo, aby to byla jedna z nejpamátnějších scén filmu, a podle reakcí fanoušků se zdá, že se tak skutečně stalo. Poselství, že se Titán konečně stal King Kongem, bylo jasné a Wingard nyní vymazal veškeré přetrvávající pochybnosti.
  • Adam Wingard nevysvětlitelně nikdy neslyšel "The Air That I Breathe" od The Hollies, než ji během natáčení tohoto filmu zachytil na stanici Elvis Presley Spotify.
  • Bitva Godzilly a Konga v Hongkongu představuje mrakodrapy osvětlené shora dolů neonovými světly. Ve srovnání s ponurými, kouřem zaplněnými troskami v posledních dvou filmech o Godzille to vypadá mnohem víc jako zápas v hlavním vysílacím čase než jako zoufalá bitva o osud planety. Když se Godzilla do Konga skutečně pustí, většina mrakodrapů se při destrukci pohne k zemi. A když MechaGodzilla zvedne hlavu, je den a všechny neony jsou pryč a vrací se k ponurým bitvám o planetu. Navíc mecha nikdy nevidíme mimo laboratoř jeho stvoření nebo město, což přináší, jak umělé stvoření to je.
  • V traileru je scéna připomínající tu z filmu Godzilla z roku 2014, kde Godzilla míří k bojové lodi. Na rozdíl od filmu z roku 2014, kde se pod ni Godzilla na poslední chvíli vrhl, je v traileru vidět, jak ji svými hřbetními pláty trhá na kusy.
  • Kong pojídající ryby je odkazem na kritikou odmítaný film Tristar Godzilla (1998), protože Zillův apetit je ukojen "spoustou ryb". Také Godzilla, která stáhne loď (nebo půlku lodi) pod vodu za kotvu, pravděpodobně odkazuje na sekvenci z filmu Tristar z roku 98, kde Godzilla stáhne pod vodu tři rybářské lodě za síťová lana (zejména tato scéna byla jedinou scénou z původního scénáře Rossia a Elliota, která byla ve výsledném filmu zachována).
  • Godzilla (2014) a Godzilla: Král monster (2019) si často stěžují na to, že souboje monster jsou zahaleny tmou a povětrnostními efekty.Godzilla vs. Kong ukazuje souboje za denního světla a v jedné jasně neonově osvětlené noci, což připomíná Pacific Rim.
  • Kostýmní výtvarnice Ann Foleyová mluvila o tom, že s Alexandrem Skarsgardem byla "taková legrace a že jsme se skvěle bavili, protože přinesl několik opravdu zábavných nápadů. Začali jsme vytvářet koncepci postavy a Alex chtěl udělat něco trochu jiného; chtěl se trochu víc pobavit. Přišel s nápadem, aby jeho postava byla fanouškem filmů z 80. let, takže jsme vzdali hold filmům "Smrtonosná zbraň" a "Návrat do budoucnosti". Jeho vesta je hodně inspirovaná Martym McFlyem. Koupil jsem základ a upravili jsme ho. Zestárli jsme ji, protože jsem chtěl, aby působila, jako by ji měl už od 80. let. I co se týče jeho tenisek, Adidas byl tak laskavý, že s námi spolupracoval na těch vysokých teniskách a vystopoval je."
  • Když Madison (Millie Bobbie Brown) ve škole sleduje zpravodajství o útoku Godzilly na zařízení Apex, je v levém horním rohu plakát, který se nápadně podobá plakátu Godzilly 2014.
  • Příkladem, který se netýká filmu King Kong vs. Godzilla, je skutečnost, že to není poprvé, kdy byla MechaGodzilla vytvořena pomocí zbytků useknuté hlavy verze Kinga Ghidoraha - stalo se tak i ve filmu Godzilla vs. Mechagodzilla II nebo pomocí zbytků jiného monstra.
  • Když Kong vstoupí do komory, spustí řev podobný řevu z King Konga z roku 1976.
  • Adam Wingard nazval úder Godzilly na Konga "b*tch slap".
  • Kongův řev je tvořen směsí lvů, levhartů, opic, goril a dokonce i slonů. Když Kong vstoupí do chrámu pro svou sekeru, vydává zvuk, který je podobný řevu, který měl Kong ve filmu z roku 1976.
  • Jia říká Kongovi "buď opatrný" před bojem s mechanickým dvojníkem kaiju, což se děje jak v tomto filmu, tak v epizodě The King Kong Show.
  • Režisér Adam Wingard naznačil, že Godzilla je v plné síle, když je na všech čtyřech.
  • Při bližším pohledu se Godzillovy oči zbarví do ruda, když zařve Kongovi do obličeje, když ho přišpendlí k zemi.
  • Společnost Weta Digital, kterou Peter Jackson založil a která se podílela na speciálních efektech většiny jeho filmů včetně King Konga (2005), stála i za VFX pro tento film.
  • Je docela příhodné, že Mechagodzillu skolil alkohol. Nezapomeňte, že Mechagodzilla je technicky Ghidorah. Ghidorah vychází z legendárního Orochiho. Susanoo porazil Orochiho tím, že ho opil.
  • Mezi další vizuální vlivy, které Adam Wingard zmiňuje, patří Návrat Jediho (1983), Akira (1988), Robotech (1985), Démoní sémě (1977), Pop Skull (2007), King Kong vs. Godzilla (1963), Jízda do budoucnosti v Universal Studios, Velké nesnáze v Malé Číně (1986), Smrtonosná zbraň 2 (1989), Sanjuro (1962), Mortal Kombat (1992), Krotitelé duchů (1984), Disneyho Atlantis: Ztracená říše (2001).
  • Podle jeho profilu mají Kongovy údery sílu 4,2 stupně epicentra.
  • Adam Wingard se zasloužil o to, že byl k režii tohoto filmu najat díky své minulosti, kdy se mu dařilo dodávat filmy včas a v rámci rozpočtu.
  • Adam Wingard se dozvěděl, jak je Millie Bobby Brownová populární, když dorazila na první natáčecí den davové scény po boku Kylea Chandlera a dvě stovky komparzistů ztichly a s úžasem ji sledovaly.
  • Ve filmu Smrtonosná zbraň 2 (1989) se objevila scéna, kdy byl Nathan Lind posedlý filmem Smrtonosná zbraň 2 (1989) a před příchodem Simmonse pronesl v baru výklad, který však skončil na podlaze střižny.
  • V úvodní titulkové sekvenci, kdy se porovnávají statistiky Godzilly a Konga, jsou jedinými titány poraženými Kongem, u nichž je divákům zvýrazněn profil 3D obrazu, Skullcrawler a bahenní chobotnice, zatímco u Femuta a Ghidoraha, kteří byli poraženi Godzillou, je zvýrazněn profil 3D obrazu. to předznamenává několik věcí ve filmu. Dva z těchto velkých padouchů se ve filmu překvapivě vrátí: Skullcrawleři, když tým Godzilly nečekaně narazí na vejce Skullcrawlerů v držení Apex Cybernetics a později se setká s dospělým jedincem velikosti Ramaraka, a Ghidorah, když se probudí to, co zbylo z jeho mysli v lebce, a převezme programování MechaGodzilly, čímž se Ghidorah v podstatě znovu stane hlavní hrozbou. Je zde také poukázáno na to, že Godzilla má v předchozích filmech více zkušeností s porážkou jiných titánů a jeden z nich byl konkurenční titán Alfa, zatímco Kong dosud nikdy s jiným Alfou nebojoval; předznamenává to, že Godzilla má rozsáhlejší bojové zkušenosti a že je konečným vítězem titulního konfliktu, jakmile to začne myslet vážně.
  • Ve filmu King Kong vs. Godzilla (1962) je Godzilla zobrazena jako velký tyran, který radostně tleská, když se mu podaří Konga ztrestat. Zde Godzilla oba souboje s Kongem vyvolává jednoduše proto, že nemůže snést přítomnost potenciálního soupeře a musí Konga dostat na lopatky, nebo ho zabít. V úvodním souboji v Tasmánském moři je Godzilla nejzlejší, jaká kdy byla v legendární sérii ztvárněna, naprosto brutální a nemilosrdná, když Konga stáhne pod vodu a snaží se ho utopit. Zdá se, že Kong by byl naprosto spokojený, kdyby ho Godzilla nechala na pokoji.
  • Sekvence Dutá země nenápadně odhalila smrt jednoho z Godzilliných předků. Z filmu je známo, že on a jemu podobní se před tisíci lety účastnili války titánů s Kongovým druhem. To, že spolu sdíleli jakousi dávnou rivalitu, naznačovaly jeskynní malby ve filmech Kong: Ostrov lebek a Godzilla: Král monster. O historii Godzillova druhu toho není mnoho známo, ale je jasné, že stejně jako Kong je Godzilla posledním zástupcem svého druhu. Nejméně jednoho z jeho předků, a možná i více, zabili jedni z jeho nejstarších nepřátel, MUTO. Kostra jednoho z jeho předků, v titulcích pojmenovaná jako "Adam", byla ukázána na začátku filmu z roku 2014. Podle všeho MUTOové Adama zabili a nakladli do jeho těla vajíčka. Jediné, co v tuto chvíli v MonsterVerse z jeho druhu zbylo, je samotná Godzilla, která již několik tisíciletí sama chrání rovnováhu přírody. Na základě historie, která je Godzille a Kongovi v MonsterVerse věnována, se naznačuje, že někteří příslušníci jeho druhu zemřeli rukou Konga. Jak konkrétně jeden z nich přišel o život, bylo odhaleno ve scéně, kdy Kong získal svou sekeru: opice byla viděna, jak ji vytahuje z titánské lebky. O identitě této kostry fanoušci diskutovali, někteří se domnívají, že patří Skullcrawlerovi nebo nějakému jinému druhu obřího monstra. Mnozí se domnívají, že to nemůže být Godzilla kvůli tvaru lebky, ale vzhledem k tomu, že vypadá trochu jako kostra z filmu z roku 2014, nezdá se, že by spojení bylo nemožné. Oficiální novela Godzilla vs. Kong navíc potvrzuje správnost teorie o Godzille, protože potvrzuje její podobnost. V knize ji Ilene Andrewsová v podání Rebeccy Hallové identifikovala na základě obrázků, které viděla z kostry Godzilly nalezené na Filipínách. Pokud jde o to, co se s ní stalo, zdá se, že ji prastarý Kong zabil tím, že jí do lebky zarazil sekeru. Zajímavé na tom je, že lebka je mnohem větší než lebka Godzilly, což naznačuje, že Godzilla buď ještě nedosáhla své maximální výšky, nebo byl některý z jejích předků nějakým způsobem větší než ona. Pokud byla tato prastará Godzilla ještě větší než verze z MonsterVerse, je možné, že k jejímu sražení bylo potřeba více Kongů. Nebo zvítězil jen jeden Kong, který mu zasadil smrtící úder do hlavy, což Kong z MonsterVerse ve filmu nedokázal, což možná naznačuje, že Kongové z dávných dob byli také větší. Těžko říct, kolik zástupců Godzilly během války zahynulo, nebo kolik se jí vůbec zúčastnilo. Bez ohledu na to je velká šance, že mrtvý nalezený v chrámu Duté země nebyl jedinou obětí, kterou jeho strana utrpěla. Koneckonců sekera, která byla použita k jejímu zabití, pravděpodobně nepocházela od živé Godzilly. Je možné, že Godzillův druh byl válkou zdecimován, zejména pokud je Kong přečíslil. Pokud ano, jistě by to podpořilo jeho nenávist k obří opici.
  • Film se odehrává v roce 2024, kdy za tři roky uplyne 70 let od uvedení Godzilly do kin v roce 1954.
  • Film byl během premiérového víkendu ve Spojených státech tak oblíbený, že se na sociálních sítích celý den objevoval trend #ContinueTheMonsterverse a fanoušci prosili Legendary o pokračování série. Dokonce si získali pozornost jak režiséra filmu Kong: Ostrov lebek (2017) Jordana Vogt-Robertse, který toto hnutí podpořil, tak i samotného studia Legendary Pictures.
  • Když Godzilla poprvé zaútočí na Konga, zdá se, že jde o poctu filmu Čelisti (1975). Godzilla rozlomí loď vejpůl a kotva a příď se připojí k jeho ocasu. Když Kong vyhlíží Godzillu ve vodě, objeví se příď lodi, pohne se směrem k němu a pak je vtažena pod vodu, což je ozvěnou scény z Čelistí poté, co Quint vystřelil první hlaveň do žraloka. Když Godzilla stáhne příď lodi pod vodu, je dokonce slyšet slabý zvuk zvonění zvonu na bójce. Tento zvuk byl výrazně použit ve filmu Čelisti
  • Godzilla má divočejší povahu, než na jakou jsme byli doposud v MonsterVerse zvyklí. Ve filmech Godzilla z roku 2014 i Godzilla: King of the Monsters je titulní monstrum vykresleno jako neutrální přírodní síla, která zasahuje do lidských záležitostí pouze proto, aby zachovala přírodní řád. Tento film však přidává postavě Godzilly jiný rozměr, díky němuž je mnohem mrštnější a násilnější. Režisér Adam Wingard nabídl vysvětlení změny Godzillova chování během nedávné diskuse na Redditu. Na otázku, proč se rozhodl ukázat Godzillu během vrcholné bitvy na všech čtyřech, Wingard odpověděl, že Godzilla byla na konci "tak naštvaná, že se na Konga vrhla jako zvíře". Prozradil také, že touha vidět více animální Godzillu vzešla z raných testovacích záběrů VFX. Prohlásil: "Godzilla se v průběhu natáčení objevila na plátně: "Godzilla je na konci tak naštvaná, že se na Konga vrhne jako zvíře. Myslím, že víc než cokoli jiného bylo jeho ego pošramoceno, když ho Kong praštil tou sekerou do obličeje, a on byl prostě připraven to ukončit. Naším prvním zkušebním Vfx záběrem byl velký moment, kdy Godzilla leze na letadlovou loď, než ho Kong udeří, a G se tam také zvířecky plazí. Vzpomínám si, jak mi producent linky Eric McLeod říkal, že mu připadalo opravdu skvělé vidět Godzillu takto primitivnější, a to mi utkvělo v paměti. Věděli jsme, že ho chceme vidět, jak se od té chvíle dostává do úzkých."
  • Nathan mluví o tom, jak se Kongovi předci dostali na Ostrov lebek tunely, které se napojovaly na Dutou zemi, ve filmu Kong: Ostrov lebek (2017) se na kostech Kongových rodičů ukazuje, že je zabili lebkoplazi. Chrám v Duté zemi pravděpodobně postavili předkové Iwi. Uvnitř chrámu v duté zemi jsou také obří sochy Konga, které naznačují, že v nich žili před tisíci lety. Ve filmu Godzilla: Král monster (2019) nahlédneme do jedné z těchto civilizací, která vznikla ještě před Egypťany a Římany, což je další indicie, že lidé žili v minulosti v souladu s Godzillou i Kongovým druhem.
  • Kvůli pandemii Covid-19 nabídla společnost Netflix údajně 200 milionů za právo promítat film na své platformě, Warner Media zablokovala případný prodej, protože ve filmu vlastní 25% podíl. Místo toho oznámila, že plánuje film uvést na HBO Max a v kinech současně. Stejně jako v případě Wonder woman 1984 (2020) údajně Legendary kvůli tomuto původnímu rozhodnutí zuřilo, ale v zákulisí se doladily detaily a zdálo se, že všichni jsou na stejné vlně.
  • Režisér Adam Wingard prozradil, že design Mechagodzilly byl inspirován designem robotů ve filmu Transformers: Dark of the Moon (2011).
  • V každé scéně, kdy Kong není v Duté zemi, zoufale bojuje o život, není tam z vlastní vůle, je ohrožen živly, na které není připraven, a celkově se nebaví. To všechno utvrzuje v tom, že jeho domov je v Duté zemi a jinde pro něj nic není.
  • Jessica Henwick a Ziyi Zhang byly do filmu obsazeny, ale jejich role byly nakonec zrušeny. Zhang se objevila v předchozím filmu o Godzille, Godzilla: King of the Monsters (2019). Lance Reddick byl ve střižně také zkrácen o svou roli.
  • V 19. minutě) Jiaovu kresbu ve skutečnosti nakreslil sám režisér Adam Wingard. "Nikdy nemůžete přimět výtvarné oddělení, aby udělalo jakože reálně vypadající dětskou kresbu, protože jsou to všechno příliš dobří umělci. Takže mě baví sedět stranou s hromadou pastelek."
  • Na 1 min.) Zařízení na stromě bylo přidáno během střihu, aby naznačilo, že se ve scéně v džungli děje něco víc. Neměli peníze na to, aby postavili něco nového, a tak jen použili technickou součástku z přední části letadel HEAV, která byla vidět později ve filmu.
  • Jedná se o druhou Mechagodzillu, která k pohonu použila kosti kaiju, druhou je Mechagodzilla z tisíciletí, která použila kosti první Godzilly.
  • V traileru je útok Godzilly na konvoj letadlových lodí doprovázen děsivými vokály skladby Requiem Györgyho Ligetiho, stejně jako scéna skoku HALO z filmu Godzilla (2014).
  • Rebecca Hallová popsala svou účast jako "zdrcující", protože film byl jejím prvním projektem po těhotenství, ale považovala tuto zkušenost za "vzrušující".
  • Závěr filmu, v němž vidíme Konga šťastně prosperovat v Duté zemi, měl být původně Žihadlem, ale Wingard se později rozhodl tuto scénu pustit před titulky, aby dal filmu silnější závěr. Zároveň poznamenává, že zařazení scény po titulcích, která obvykle slouží jako upoutávka na další díly, by bylo příliš riskantní vzhledem k pochybné budoucnosti MonsterVerse. Adam Wingard prohlásil: "V tomto případě se jedná o to, co se stalo s filmem: "Myslím, že MonsterVerse se nachází na křižovatce, kde diváci musí hlasovat, zda chtějí vidět další z těchto filmů, než budou pokračovat. [...] Takže si myslím, že je lepší se do jisté míry nezatlačovat do kouta. Dává smysl, že nemáme scénu po titulcích."
  • Kostýmní výtvarnice Ann Foleyová prozradila, že náhrdelník Jia je vyroben ze zubů lebek, které nasbírala na ostrově. Skullcrawleři (obří dvounozí plazi) zabili její rodinu, a proto je sirotek. Pro ni byl ten náhrdelník talismanem, který jí poskytl tuto ochranu před nebezpečím z minulosti a posílil ji.
  • Červené zbarvení Skullcrawlera "číslo 10" z Apexova zajetí by mohlo mít vysvětlení v rámci vesmíru: pokud byl Apexem chycen jako vejce, stejně jako ta, která objevil tým Godzilla, a vyrůstal výhradně v zajetí v jejich zařízení, pak jeho vývoj mohl být ovlivněn tím, že vyrůstal v jiných podmínkách než Skullcrawleři ve filmu Kong: Ostrov lebek a byl vystaven jiným faktorům prostředí. Případně se může jednat o geneticky upravený klon, což pravděpodobně umocňuje jeho velikost, která je více než dvakrát větší než u Ramaraka.
  • Mechagodzilla kombinuje různé aspekty předchozích inkarnací, jako jsou filmy Showa (padouch, jehož cílem je uzurpovat Godzillu jako krále monster), Heisei (má vazby na inkarnaci krále Ghidoraha) a Kiryu (používá bio-počítač, šílí a je překvapivě mrštný). Vypůjčuje si také charakterové prvky z vyřazeného kaiju Berserk (ovládne ho jakási síla a obrátí se proti svým tvůrcům).
  • Jednou z inspirací pro původní japonský film byl zápas v pro-wrestlingu mezi Rikidôzanem a jeho japonskými partnery Toyonobori a Great Togo proti americkým vyzyvatelům Freddiemu Blassiemu, Lou Theszovi a Mikeu Sharpovi. Tento zápas byl vysílán celostátně v japonské televizi a Blassie při něm způsobil Velkému Togovi krvavý šrám. Diváci byli krveprolitím tak šokováni, že mnozí z nich zkolabovali a 11 starších diváků údajně zemřelo na infarkt. Mnoho japonských kritiků napadalo rostoucí popularitu televize a sociální kritik Soiči Oya varoval, že televize vytváří národ idiotů. Tento zápas Východu proti Západu a šílenství, které ho provázelo, ovlivnilo původní film, v němž příšery nahradily zápasníky.
  • Na jedné kartě v úvodní titulkové scéně je obrázek z výpravy Williama "Billa" Randy na Ostrov lebek z roku 1973. Randa, kterého ve filmu Kong: Ostrov lebek (2017) hraje John Goodman, na této misi poprvé pozoroval Konga, i když ho nakonec sežral lebkoplaz. Jeho odkaz žije dál v archivech Monarchů.
  • Stejně jako původní Godzilla z roku 1954 byla i původní japonská verze filmu King Kong vs. Godzilla pro americkou premiéru drasticky upravena s novými herci a pozměněným příběhem. Původní japonský film byl natočen jako komedie, která satirizovala tehdy se rozvíjející japonský televizní průmysl a kontroverze, které vyvolával. Jak vysvětlil původní režisér IshirГґ Honda: "Důvodem, proč jsem ukázal bitvu monster prizmatem války o sledovanost, bylo zobrazit realitu doby. Když si představíte King Konga, jak prostě a jednoduše bojuje s Godzillou, je to hloupost. Ale jak to zinscenujete, v jaké době se to odehrává, to je myšlenkový pochod filmaře".
  • Adam Wingard vzkazuje stovkám tvůrců vizuálních efektů: "S většinou z vás se nikdy nesetkám, ale jsem vám navždy zavázán za to, že jste přinesli svůj talent."
  • Na začátku a v polovině filmu je krátce zmíněno, že Ostrov lebek se stal víceméně nehostinným kvůli silné bouři, stejně jako na konci filmu Kongův syn a jako v příručce k univerzu filmu z roku 2005, kde bouře částečně způsobila, že se ostrov potopil pod vlny.
  • Dr. Nathan Lind je představen při práci ve sklepě Denhamské univerzity teoretických věd, protože je akademickým outsiderem kvůli svým zdánlivě třeskutým teoriím o duté Zemi. Fiktivní univerzita je pravděpodobně pojmenována po Carlu Denhamovi, postavě z původního King Konga (a King Konga Petera Jacksona (2005)), který jako první podnikne výpravu na Ostrov lebek, protože tam chce natočit film.
  • Adam Wingard chtěl původně do role doktora Bernieho Hayese obsadit Jamese Rolfea (známého z pořadu The Angry Video Game Nerd (2004) na YouTube), ale ten kvůli časovému vytížení roli okamžitě odmítl. Wingard, který Rolfeho webseriál "Godzillathon" považuje za podnět k zájmu o sérii Godzilla, byl rozhodnutý, že se Rolfe ve filmu objeví jako komparzista nebo vedlejší role. Ačkoli původně souhlasil, James Rolfe nakonec musel nabídku odmítnout kvůli blížícímu se narození druhého dítěte.
  • Kong usekne hlavu jednomu z Warbatů a zvědavě se zakousne do jeho mršiny, podobně jako nakonec sní chobotnici Mire ve filmu Kong: Ostrov lebek (2017).
  • Fyzický design Godzilly se z velké části nezměnil. Adamu Wingardovi se líbila aktualizace, kterou provedl Mike Dougherty s designem hřbetních ploutví ve tvaru javorového listu. Uvažoval však o tom, že by mu trochu zvětšil hlavu, ale rozhodl se od toho upustit, aby zachoval vizuální konzistenci postavy, kterou diváci poznali z předchozího filmu[9].
  • Z novelizace vyplývá, že Ren měl v úmyslu Waltera zabít krátce poté, co se mu podařilo získat úplnou kontrolu nad Mechagodzillou.
  • Scény, které byly v tomto filmu vystřiženy z finální verze, jsou Alan Jonah a jeho jednotky zabiti vojáky společnosti Apex Cybernetics, když jim kradou Ghidorahovu useknutou levou hlavu a Charles Dance si zopakoval svou roli Alana Jonaha. Další scény s Monarchem včetně jeho vůdce Guillermina a jejich vycpávání při prvním souboji Konga a Godzilly. Více ze vztahu Rena Serizawy a jeho otce Ishira Serizawy s Kenem Watanabe, který si zopakoval roli Ishira, a scény s postavami, které měly hrát Jessica Henwick a Ziyi Zhang.
  • V některých zemích film propagovaly restaurace Carl's Jr, které nabízely hamburgery Godzilla a kuřecí sendviče Kong. Mnozí fanoušci poukazovali na ironii, že původní japonská verze filmu King Kong vs. Godzilla takovou komerci zesměšňovala replikou odkazující na Godzilla yaki (japonské smažené jídlo) v restauracích a také na to, že Kong byl spojen s kuřetem, což byla replika z anglického dabingu.
  • Původní plán byl, že Kong zabije Mecha-Godzillu tak, že mu zavře ústa a jeho jaderný dech mu uvaří hlavu.
  • Kong spoutaný na nákladní lodi je odrazem filmu King Kong vs. Godzilla (1962), kde je také spoután a převážen na bárce tažené jinou lodí.
  • Podle novelizace Godzilla vs. Kong existují v Legendary MonsterVerse nejméně čtyři dobrotiví Titáni. Činy těchto tvorů lidstvu spíše prospívají, než škodí - i když civilizace nebyla vždy na jejich straně. Filmový vesmír Godzilly a Konga je obydlen nepopsatelným množstvím těchto monster, která žijí na Zemi už tisíce let. Godzilla: Není pochyb o tom, že nejdůležitějším ochráncem planety je Godzilla, titán alfa. Koneckonců to byl právě on a nikdo jiný, kdo se postavil na odpor ve všech třech případech, kdy Země čelila hrozbě, která ohrožovala planetu. Když MUTO rozdmýchali svůj hlad po radiaci, byl to právě Godzilla, kdo je ulovil. Totéž platí pro jeho misi porazit Ghidoraha a zabránit APEXovi v jeho vzkříšení ve filmu Godzilla vs. Kong. Godzillova rychlá reakce, kdykoli se objeví problém s Titány, je zčásti zásluhou jeho úžasného smyslu pro uvědomění. Často tráví čas nasloucháním, a kdykoli zaslechne nějaký neklid, podnikne proti němu opatření. Kong: King Kong má ochranné instinkty, ale je třeba přiznat, že nejsou tak rozsáhlé jako u Godzilly. Po většinu svého života se opice omezuje na jeden ostrov v jižním Pacifiku a chrání jej i jeho lidské obyvatele před Lebkouny. Nyní, když byl Kong přemístěn do světa Duté Země, se jeho povinnosti zdesetinásobily. Je toho mnohem víc, na co teď musí dohlížet, což znamená, že možná bude čelit větším výzvám než jen Skullcrawlerům. Mothra: Mothra: Dalším dobrotivým titánem v MonsterVerse je Mothra, která položila svůj život, aby Godzilla mohla zachránit Zemi před králem Ghidorah. Na základě toho, co bylo o Mothře zjištěno, se zdá, že má k lidem na Zemi mnohem významnější vztah než Godzilla. Podle všeho je spojena se starobylým kultem, který je zodpovědný za její probouzení hudbou (v MonsterVerse jde o obdobu víl-dvojčat). Mothra, kterou tito lidé uctívali jako strážní božstvo, zasvětila celou svou existenci zajištění bezpečnosti planety. Až se znovu narodí, určitě bude v této cestě pokračovat. Behemoth: jedno ze čtyř monster, která se na konci Krále monster připojila k Rodanovi a poklonila se Godzille. Jak bylo zmíněno v titulcích filmu, Behemoth se nakonec usadil v amazonském deštném pralese, kde radiace z jeho těla doplnila oblast a vrátila jí krásu. V novelizaci filmu Godzilla vs. Kong je tato skutečnost rozvedena tím, že tamní lidé začali oceňovat jeho přítomnost. To proto, že Behemoth je na rozdíl od některých Titánů mírumilovný tvor, který prokázal pozitivní vliv na životní prostředí. Tuto skutečnost si zřejmě uvědomila i Godzilla, která mu přišla na pomoc, když byl napaden Amhulukem v prequelu grafického románu Godzilla vs. Kong, Dominion.
  • Adam Wingard se tři měsíce učil znakovou řeč, ale nebyl schopen ji pochopit. Nakonec používal tlumočníka po boku Kaylee Hottleové, aby se neztrapnil.
  • Létající netopýří tvorové, kteří se objevují v Duté zemi, se nazývají "Titanus Warbat" a jsou menší verzí jiného obrovského titána zvaného "Titanus Camazotz", který se objevuje v připravovaném grafickém románu "Kingdom Kong". Supům podobná stvoření jsou známá jako Hellhawks.
  • Koncem roku 2020 společnost Warner Bros oznámila, že plánuje premiéru všech svých filmů z roku 2021 na HBO Max ve stejný den, kdy se dostanou do kin, a to včetně filmu Godzilla vs. Kong. V propagačním videu pro HBO Max byly ukázány krátké záběry Konga bojujícího s Godzillou.
  • Předseda studia Warner Bros. Toby Emmerich v červnu 2019 oznámil, že datum premiéry filmu může být posunuto. "Léto 2019 se pro studio ukázalo jako méně lukrativní díky nedávnému nevýraznému kasovnímu úspěchu stanu Warnerů a Legendary Godzilla: Král monster, který se při svém debutu v severoamerických kinech poklonil 49 milionům dolarů," napsal The Hollywood Reporter. Emmerich uvedl, že by se film mohl objevit později v tomto roce, aby mohli dodat "áčkový film".
  • Důstojník Monarcha, kterého na začátku na Ostrově lebek hraje Lance Reddicknote, se jmenuje "Guillermin", což je odkaz na Johna Guillermina, režiséra filmů King Kong (1976) a King Kong žije (1986).
  • Pohled na sklíčeného Konga zavřeného na lodi, která ho převáží přes oceán do neznámého světa, je téměř přesným výtahem z dvoustého monster filmu režiséra Johna Guillermina. Stejně tak záběr na začátku filmu, kde je Kong vidět, jak se koupe ve vodopádu, připomíná nezapomenutelný pohled na Konga koupajícího se s Jessicou Langeovou pod podobným vodopádem ve filmu King Kong (1976) Kongova bitva s létajícími hady podobnými Warbatům v novém filmu také kopíruje několik konkrétních záběrů z podobné bitvy, kterou Kong svedl s obřím hadem ve filmu z roku 76.
  • Jedná se o druhý film s King Kongem, ve kterém hraje Kyle Chandler. Chandler se již dříve objevil ve filmu King Kong (2005), ovšem jako jiná postava.
  • V červnu 2019 se předseda představenstva studia Warner Bros. Toby Emmerich rozpovídal pro server Deadline o vedení filmové divize v souvislosti s odvoláním Kevina Tsujihary. Mezi mnoha věcmi, o kterých mluvil, byla i Godzilla vs. Kong, na kterou přišla krátká řeč při diskusi o neuspokojivých kasovních výsledcích a vlažném přijetí filmu Godzilla: Král monster (2019) u kritiků. Generální ředitel upřímně přiznal, že jejich cílem je přinést fanouškům co nejlepší zážitek z filmu Godzilla Vs Kong, což by mohlo vést k odložení filmu na pozdější období tohoto roku. Deadline uvedl, že odklad může znamenat, že studio nařídí dotáčky, i když režisér Adam Wingard již oznámil ukončení hlavního natáčení. Někteří lidé se obávali, že odklad filmu z března 2020 na léto nebo prázdniny může být také chybou, protože by se film dostal doprostřed víkendů nabitých jinými blockbustery, což je jeden z důvodů, proč si Godzilla, král monster nevedla tak dobře, jak se očekávalo. V březnu 2020 pak udeřila pandemie, která tento i všechny ostatní filmy zpozdila. Po celém roce byl nakonec film Godzilla vs. Kong uveden do kin a na HBO Max současně 31. března 2021 a zaznamenal nejvyšší otevírací víkend v kinech ze všech filmů uvedených během pandemie.
  • Před vydáním prvního traileru uspořádala společnost Legendary loterii, v níž mohli lidé vyhrát halloweenské kostýmy filmu. Když ji propagovala na Twitteru, uvedla: "Vyhrajte balíček dětských kostýmů Godzilly a Konga a vaše děti mohou hrát v traileru GvK, dokud se konečně nepodělíme o ten skutečný." Tím si dělala legraci z netrpělivých fanoušků, kteří se neustále dožadovali traileru k filmu.
  • Během první konfrontace mezi oběma Titány se Godzille poté, co prorazí jednu z eskortních lodí, zachytí kotva jedné poloviny za ocas, takže ji táhne za sebou. Když se přiblíží k lodi s Kongem, jediným náznakem jeho (podvodní) přítomnosti je loď tažená po hladině, podobně jako žralok táhnoucí sudy ve filmu Čelisti (1975).
  • V nedávném rozhovoru režisér Adam Wingard uvedl, že první sestřih filmu měl pět hodin, ale většinu záběrů nemohl použít. Později uvedl, že s konečným existujícím sestřihem byl spokojen, protože uzavíral příběh.
  • Jedná se o 36. film ságy o Godzille a 12. film ságy o King Kongovi.
  • Během boje v Hongkongu hodí Kong na Godzillu stavební jeřáb, který visí na střeše mrakodrapu. Tento záběr připomíná ikonický obraz Konga, který se drží vrcholu Empire State Building.
  • Režisér Adam Wingard si Godzillu představoval jako The Undertaker, postavu z profesionálního wrestlingu a obávaného samotáře, který přichází a odchází, aby se vypořádal s nepřáteli, když potřebuje. V případě Konga se Wingard vzhlédl v Johnu McClaneovi Bruce Willise a dokonce dal velkému chlápkovi nebezpečný skok, který je ve filmu zároveň poctou "Smrtonosné pasti". "Je to takový archetyp akčního hrdiny 80. let," říká o Kongovi. "John McClane je úžasný policajt, ale je to jako jeden chlap proti bandě teroristů." A stejně jako Willisův klaďas je i Kong trochu nad věcí, i když není úplně bezbranný.
  • Když Madison a Josh řídí dodávku, můžete krátce zaslechnout Bernieho vysílačku, která se zmiňuje o tom, že technologie psionického spojení je skutečná. To se nakonec ukáže jako rozhodující ve vyvrcholení.
  • Adam Wingard vyjádřil přání, aby film měl jednoznačného vítěze, a prohlásil: "Chci, aby byl vítěz. Původní film byl velmi zábavný, ale člověk se cítí trochu zklamaný, že film nezaujímá definitivní postoj. Lidé ještě teď diskutují o tom, kdo v tom původním filmu vyhrál, víte. Takže chci, aby lidé z tohoto filmu odcházeli s pocitem: "Dobře, je tu vítěz.""
  • Ukazuje se, že Kongův druh pochází z Duté Země, odkud pocházel i ve filmu Kong: Král opic.
  • S délkou pouhých 113 minut (1 hodina a 53 minut) se jedná o nejkratší film v MonsterVerse.
  • Jednou z jeho prvních myšlenek při převzetí filmu bylo: "Chci prostě vidět Godzillu a King Konga bojovat v neonovém městě se syntetickou vlnou, a to je můj hlavní cíl." Za splnění tohoto snu vděčí tvůrcům vizuálních efektů filmu.
  • Obří kobrám podobní hadi, kteří se objevují v Duté zemi, se nazývají "Titanus Warbats", ačkoli se jim údajně během předprodukce říkalo "Nozuki".
  • Režisér Adam Wingard v rozhovoru pro Dreadcentral prozradil, že původně se počítalo se scénou po titulcích, ale nakonec byla použita jinde. "Ve skutečnosti jsme natočili post-kreditní scénu. ale nakonec jsme záběry použili ve filmu samotném. Nikdy jsme ji vlastně nesestříhali jako post-kreditní scénu; tak nějak se kanibalizovala a nakonec se stala jakýmsi koncem filmu. Použili jsme ji v trochu jiném kontextu, než pro který byla původně natočena." , na otázku, proč prostě nenatočili novou, měl režisér vlastně velmi osvěžující odpověď. "MonsterVerse je teď na křižovatce. Je opravdu v bodě, kdy diváci musí tak trochu vykročit a volit další takové věci. Pokud bude mít tento film úspěch, zřejmě budou pokračovat dál. Ale vlastně si myslím, že je dobře, že tam není post-kreditní scéna, protože, víte, MonsterVerse se liší od marvelovského vesmíru. To, že máte [sdílený] vesmír, neznamená, že musíte dělat všechny věci, které dělá Marvel. A nakonec si myslím, že u pokračování je lepší se nezaškatulkovat. Myslím, že některé z nejlepších filmů jsou filmy, které fungují zcela samostatně a můžete se pustit do pokračování nebo film může stát samostatně. Ale pokud je film zcela závislý na pokračování, pak už jen mluvíte o tom, co bude následovat, a nemůžete si tu jízdu úplně užít. Ale ano, natočili jsme [scénu po titulcích], ale nakonec jsme ji nepoužili."
  • Zbytek cesty do Antarktidy Kong absolvuje pomocí vrtulníků. Jak potvrdil režisér Adam Wingard, jedná se o přímou poctu filmu King Kong vs. Godzilla (1962), ve kterém se objevila scéna, kdy byl zdrogovaný Kong dopraven do bitvy s Godzillou pomocí balónu. Wingard navíc uvedl, že původně nechtěl pro tento film udělat nic tak hloupého, ale ve scénáři byla mezera, kdy bylo třeba najít způsob, jak dostat Konga z bodu A do bodu B.
  • Adam Wingard naznačuje, že Godzilla se ani na vteřinu nebojí, že by proti Kongovi prohrála, a místo toho si s velkou opicí jen hraje. "Podívejte se na něj, tady se usmívá. Baví se! Kong se nebaví." po první bitvě.
  • Scénárista filmu Max Borenstein v rozhovoru pro Collider prozradil, že sekera, kterou Kong používá, byla ve skutečnosti vyrobena ze šupin tvora podobného Godzille, a uvedl: "Podle mě to vypadá, jako by Godzilliny šupiny měly vodivou, radioaktivní kvalitu a primát Kongové měli jakousi vyvinutou civilizaci, jakou mohou mít primáti, a jednoduché nástroje a k jejímu vytvoření použili páteř tvora Godzilly. Pravděpodobně existuje více podobných, ale působí to jako ikonické žezlo krále."
  • Ostatní titáni jsou v úvodu uvedeni jako "poražení", ale nic bližšího o jejich stavu nebo místě pobytu není vysvětleno, pouze Ramarak a dvojice Muto jsou výslovně označeni za mrtvé. Vzhledem k tomu, že v úvodu jsou monstra uvedena jako předchozí zápasy v mistrovském turnaji, nejspíš nejde o nic jiného než o Credits Gag, který má zapadnout do celého tématu filmu "zápas století". V tie-in komiksu Godzilla Dominion dává Godzilla pokyn titánům, aby se odebrali do podzemí poté, co vycítí, že Ghidorahův mozek je stále naživu.
  • Godzilla vs. Kong (2021) byl silně teasován v post-kreditové scéně druhého filmu Monsterverse, Kong: Ostrov lebek (2017).
  • Není to poprvé, kdy se Kong naučil rozumět znakové řeči, přestože se lidé zpočátku domnívali, že jí nerozumí; stalo se tak i ve filmu King Kong (2005).
  • Režisér Adam Wingard v jednom z rozhovorů uvedl, že se při přípravě filmu vrátil k několika filmům o Godzille a King Kongovi, na kterých vyrůstal, což v něm oživilo pocit empatie, který k těmto monstrům cítil jako dítě. A právě tento emocionální prvek chce vnést do svého mega monster crossoveru: "Některé z těch filmů o Godzille jsem neviděl od dětství, takže návrat k nim byl velmi zábavný. Když jsem se mohl téměř vrátit v čase a znovu zažít, jaké to bylo, dokázal jsem se přímo vcítit do toho pocitu, kdy jsem opravdu cítil, že Godzilla v tomhle filmu možná opravdu prohraje. To bylo opravdu důležité, protože mi to pomohlo si zapamatovat, když budu pokračovat ve filmu Godzilla vs. King Kong, jaké pocity budou mít lidé, až se na něj budou dívat. O to mi jde, opravdu chci, abyste ty postavy brali vážně. Chci, abyste byli emocionálně zainteresovaní nejen v lidských postavách, ale vlastně i v monstrech. Kdyby bylo po mém, chci, aby lidé na konci filmu opravdu měli slzy na krajíčku a byli tak vtaženi do toho, co se děje."
  • Japonská společnost Toho Company Ltd., která vlastní Godzillu a produkovala původní film King Kong vs. Godzilla (1962), který byl v USA znovu sestříhán a uveden pod názvem King Kong vs. Godzilla (1963), měla v úmyslu natočit bezprostřední pokračování filmu s názvem Continuation: King Kong vs. Godzilla. Po zpracování příběhu byl nakonec zrušen. Později společnost Toho uvažovala o remaku filmu na počátku 90. let pod názvem "Godzilla vs. King Kong". V realizaci filmu jim však zabránily právní problémy se společností Turner Entertainment.
  • Čtvrtý díl MonsterVerse.
  • Důvodem, proč Godzilla ignorovala Konga a jeho rodiče, když byli na Ostrově lebek, bylo to, že byli v podstatě ve vyhnanství po prohrané válce. Godzilla si činila nárok na Zemi, zatímco Kongové byli po zbytek života uzavřeni na Ostrově lebek. Titáni jsou dost chytří na to, aby zvládli politické vyhnanství.
  • Když měl trailer premiéru, fanouškovská stránka Godzilly a King Konga, wikizilla.org, se kvůli návštěvnosti způsobené návštěvníky, kteří si chtěli trailer prohlédnout, ocitla mimo provoz.
  • Když se Alexandera Skarsgårda, který hraje geologa, ptali, proč se rozhodl hrát v tomto filmu, odpověděl, že o tom původně uvažoval, protože "hrál v řadě dost temných a intenzivních postav" a chtěl zkusit něco jiného. Nakonec ho však přiměla podepsat smlouvu možnost pracovat s režisérem Adamem Wingardem, o němž říká, že je chytrý, milý a neuvěřitelně jedná s herci. "Když mě oslovil, tón žánru a filmu se hodně liší od menších, temnějších filmů, které jsem dělal. Byla to postava, kterou jsem byl opravdu připraven hrát. Je to postava, která je velmi sympatická."
  • Ještě předtím, než byl Tom Holkenborg najat pro tento film, napsal pro Godzillu hudbu jen tak pro zábavu. Sám sebe popsal jako fanatika Godzilly, který vlastnil všechny filmy v japonštině. Při najímání se o tom zmínil režiséru Wingardovi a ukázal mu, co složil. Pro film měl pocit, že potřebují použít ten největší basový buben na světě.
  • 11. března 2021 odhalila společnost Legendary Studios oficiální výšky obou titánů pro jejich profily Monarch. Godzilla měří 393 stop (120 metrů), což je stejná výška jako ve filmu Godzilla: Král monster (2019), zatímco Kong měří 336 stop (102 metrů). Jedná se o největší inkarnaci Konga v historii, a to jak největší americkou inkarnaci, tak celkově druhou největší Godzillu po anime verzi ve filmu Godzilla: Planeta monster (2017).
  • Na konkurzu na Jiu se sešla hrstka neslyšících dětí, ale Kaylee Hottleová udělala na Adama Wingarda největší dojem a dala jasně najevo, že je profesionálka. V jednu chvíli se ji pokusil rozesmát tím, že se pokusil o Moonwalk Michaela Jacksona, "a ona byla úplně mrtvá". Naučil se tedy, že ji má nechat dělat její věci a "prostě jí nepřekážet".
  • Po filmu King Kong vs. Godzilla (1963) se jedná o první film po 59 letech, ve kterém se objeví jak King Kong, tak Godzilla.
  • Během úvodního víkendu vydělal přes 122 milionů dolarů, což je největší premiéra filmu uvedeného v době pandemie.
  • Film se odehrává pět let po filmu Godzilla: Král monster (2019) a 50 let po filmu Kong: Ostrov lebek (2017), který se odehrával v roce 1973.
  • Adam Wingard vysvětlil, proč je délka filmu o něco kratší než dvě hodiny. Pro časopis Variety uvedl, že je to záměrně, protože dává přednost tomu, aby jeho filmy neměly více než dvě hodiny. Režisér také řekl, že pokud by Godzilla vs. Kong měl mít tři hodiny, pravděpodobně by nezahrnoval další hodinu souboje titánů. Prohlásil: "Spousta fanoušků na internetu se mě ptala, jestli to bude tříhodinový film? Když bylo oznámeno, že bude mít o něco méně než dvě hodiny, hned si říkali, kdy vyjde režisérský sestřih? Mám rád filmy do dvou hodin. Myslím si, že když děláte film přes dvě hodiny, měli byste mít sakra dobrý důvod, aby byl tak dlouhý. Nakonec, pokud se chystáte natáhnout tenhle film na tři hodiny, nedostanete navíc hodinu bojujících příšer. Dostanete hodinu navíc, kdy si lidé budou povídat o příšerách."
  • Jia je neslyšící dívka z kmene Iwi, kterou ztvárnila Kaylee Hottleová, pocházející z rodiny neslyšících.
  • Na otázku ohledně zjevného výškového rozdílu mezi Godzillou a Kongem v roce 2018 Adam Wingard odpověděl: "V Kongovi: Ostrovu lebek (2017) nám dali za pravdu, když zmínili, že Kong stále roste, ale bude to výzva, se kterou se budeme muset vypořádat, a my jsme si tohoto problému velmi dobře vědomi."