The Catcher Was a Spy

60%

Zajímavosti 27

  • Děj v Itálii se odehrává těsně před osvobozením Říma Spojenci, k němuž došlo 5. června 1944 - na začátku léta. Tým mise je však oblečen do zimního oblečení, všechny stromy jsou holé a vypadá to, že je velmi mokro a zima.
  • Jako generál měl Donovan hvězdu uprostřed ramenního popruhu, ne na konci jako nižší hodnosti.
  • Když americký baseballový tým hrál exhibiční zápas v Japonsku, přivítala ho japonská kapela hrající "Stars and Stripes Forever". Hudba a kapela nejsou synchronizovány, což je nejvíce patrné u hudebníka hrajícího na činely. Buď 1) nahraná hudba byla dabována přes původní kapelu, která hraní pouze předstírala, nebo 2) kapela skutečně hrála, ale zvuková stopa byla přidána mimo synchronizaci.
  • Moe Berg se snaží ohromit Williama Donovana svou erudicí, když na poznámku, že "někdo" řekl, že "vlastenectví je posledním útočištěm darebáka", reaguje tvrzením, že to řekl Samuel Johnson a že Samuel Johnson ve skutečnosti řekl, že "vlastenectví je prvním útočištěm darebáka". Ačkoli však Samuel Johnson je správné jméno, skutečný aforismus Samuela Johnsona skutečně zněl "vlastenectví je posledním útočištěm darebáka".
  • Na výsledkové tabuli ve Fenway Parku jsou bílými čísly označeny výsledky dokončených směn a žlutými čísly probíhající směny. Hlasatel říká, že je začátek třetí směny a jsou dva auty. Na výsledkové tabuli je však prázdné číslo pro začátek třetí směny, zatímco by mělo být žluté "0".
  • Scéna, v níž Moe Berg navštěvuje synagogu v Curychu, se odehrála v předvečer Kol Nidre, nejsvětějšího večera židovského roku, kdy všichni muži nosí talise (modlitební šátky). Ale téměř žádný z účastníků kongregace ho nemá na sobě.
  • Film začíná v roce 1944 a poté se přesune do Fenway Parku s titulní kartou "O osm let dříve", čímž se přesune do roku 1936. Red Sox hrají proti Washington Senators. Buddy Myer (č. 1) je na první metě a hrozí krádeží, na pálce je nadhazovač Syd Cohen (č. 14). Z box score zápasů Senators/Red Sox vyplývá, že Berg, Myer a Cohen se v sezóně 1936 nikdy neobjevili ve stejném zápase. Buddy Myer navíc obvykle odpaloval jako třetí a je velmi nepravděpodobné, že by byl v pořadí pálkařů před nadhazovačem.
  • Přestože si dali záležet, aby Fenway Park vypadal jako ve 30. letech minulého století (reklamní nápisy místo zelené barvy na Zeleném monstru, digitálně odstraněné venkovní osvětlení a venkovní sedačky, které existovaly až později), zapomněli na to, aby hrací plocha vypadala jako v roce 1936. Prvky, jako jsou kruhy na palubovce, jsou tam, kde jsou dnes (2020), zatímco v roce 1936 byly podstatně menší a o několik metrů pozadu, kde jsou zobrazeny. Navíc je začátek třetí směny a skóre je 4:0. Křída znázorňující box pro pálkaře a box pro chytače je stále neporušená. V této fázi hry a při takovém počtu útoků by tyto čáry měly být z větší části smazány.
  • Na ceduli na vojenském kontrolním stanovišti v Itálii je nápis "STOP HALT". Pokud neměli poslanci v úmyslu zabránit německé armádě v průjezdu kontrolním stanovištěm, byl nápis "HALT" (německy "stop") zbytečný. Pravděpodobnější je, že na ceduli mělo být kromě nápisu "STOP" napsáno "ALT" nebo "ALTO", což by pak upozornilo místní Italy, že mají na kontrolním stanovišti zastavit.
  • Moe Berg je zachycen v synagoze v Curychu na začátku svátku Jom Kippur, před setkáním s Wernerem Heisenbergem. V roce 1944 však Jom Kipur začínal 26. září při západu slunce. K setkání Berga a Heisenberga došlo až 18. prosince.
  • Když je Moe Berg poprvé spatřen ve Fenway Parku, hlasatel říká: "Dva outy, začátek třetí třetiny, muž na první metě. Moe Berg je stále na pozici catchera. Patnáct let v lize a stále stojí na nohou; jak dlouho ještě vydrží?" Pokud nedojde ke zranění, není důvod stahovat chytače tak brzy v baseballovém zápase. Navíc se tato scéna odehrála v roce 1936 a Berg odešel do důchodu až v roce 1939. Patnáct let byla celá jeho kariéra v MLB. V té době měl za sebou pouze 12 let v hlavní lize.
  • Stejně jako v mnoha filmech z druhé světové války má americká vlajka 50 hvězd, nikoli 48 hvězd. Všimli jsme si toho v zasedací místnosti.
  • Moe Berg je zobrazen v dresu Red Sox při hře ve Fenway Parku a později při cestě do Japonska. Ve filmu je pořadí událostí obrácené. Bergova cesta do Japonska, při níž natáčel film Tokio, se uskutečnila v listopadu 1934. Red Sox si ho vybrali až v následující sezóně.
  • Několikrát se ukazuje, jak Moe (kterému bylo v roce 1944 42 let) běží rychle a dokonce předbíhá muže, kteří byli o polovinu mladší než on. Ve skutečnosti byl Moe Berg nechvalně známý jako extrémně pomalý běžec. V kariéře měl poměrně nízký pálkařský průměr (0,243) a v té době se vtipkovalo, že "uměl 12 jazyků, ale neuměl se trefit ani v jednom z nich". Jeho nízký pálkařský průměr však nebyl způsoben tím, že by se mu nedařil kontakt s míčem - ten se mu dařil často; jeho problém spočíval v tom, že byl tak pomalý, že při přízemních míčích nedokázal překonat hod na první metu.
  • Na úvodní prezentaci je uvedeno, že v roce 1938 němečtí vědci poprvé rozštěpili atom, což není pravda; stalo se tak v roce 1919 Rutherfordem a dalšími vědci, včetně Fermiho. Němečtí vědci jako první rozštěpili atom uranu.
  • Když se Berg poprvé setká s Donovanem, je to plukovník (s orlicemi na ramenou), ale na dveřích má napsáno "generál William Donovan". Který z nich to má být? Ve skutečném životě byl Donovan povýšen na brigádního generála v březnu 1943 a Berg nastoupil k OSS v srpnu 1943, což by svědčilo pro generála, ale ve filmu Berg ukazuje Donovanovi svůj film o Tokiu, který Berg promítal zpravodajským důstojníkům v roce 1942, kdy byl Donovan plukovníkem. Aby to bylo zajímavější, nevíme, zda Donovan byl jedním z nich, a víme, že Berg pracoval pro OIAA od ledna 1942 až do svého vstupu do OSS v roce 1943.
  • Římské číslice na kronice o cestě Američanů do Japonska uvádějí rok 1944; správný rok je 1934.
  • Když Moe na začátku filmu vystupuje z taxíku, nemá u sebe kufřík, který měl při nastupování do taxíku.
  • Otec Paula Giamattiho, Bart Giamatti, byl od 1. dubna 1989 do 1. září 1989 komisařem Major League Baseball.
  • Scény z baseballových zápasů se natáčely v ikonickém Fenway Parku v Bostonu ve státě Massachusetts.
  • Přestože v roce 1938 bylo v Německu objeveno jaderné štěpení uranu, vývoj německé atomové bomby nebyl prioritou, protože nacistický režim považoval jadernou fyziku za "židovskou fyziku".
  • Berg před setkáním s Heisenbergem navštěvuje synagogu. Modlitba, která se během bohoslužby zpívá, je Kol Nidrei, což znamená, že Berg se neúčastní jen běžné denní nebo týdenní bohoslužby, ale ve skutečnosti je na bohoslužbě na začátku Jom Kipuru, pravděpodobně nejsvětějšího svátku v židovském kalendáři. Jom kipur je čas, kdy se židovští věřící postí a odčiňují své hříchy z minulého roku.
  • Když Samuel Goudsmit mluví s Moe Bergem o Werneru Heisenbergovi, říká, že jeho rodiče byli deportováni z Holandska do koncentračního tábora Osvětim. Obrátil se na Heisenberga s prosbou o pomoc, ale nedostal žádnou odpověď. Říká, že neví, zda jsou jeho rodiče mrtví, nebo živí. Film na tuto otázku neodpověděl, ale bohužel jeho rodiče byli zavražděni v koncentračním táboře Osvětim.
  • Titulek nekrologu Moe Berga v časopise Newsweek v květnu 1972 zněl: "Catcher ze třetího sledu, špion z prvního sledu."
  • Ve scéně, kdy se Bill Donovan (Jeff Daniels) setkává s Moem Bergem (Paul Rudd) a podává si ruku, je na fotografii v pozadí skutečný Bill Donovan, zakladatel OSS a považovaný za otce CIA.
  • Během Utkání hvězd USA/Japonsko se Berg vtipně představí japonským hodnostářům a (japonsky) začne tím, že neumí japonsky. Ve filmu se to nedozvíme, ale byla to druhá cesta Moe Berga do Japonska. V roce 1932 byl spolu s několika dalšími americkými hráči najat, aby přijel učit Japonce baseball v americkém stylu. Berg, který měl nadání na jazyky, se během cesty na lodi naučil obstojně japonsky. Na začátku plavby se ho jeden ze spoluhráčů zeptal, zda umí japonsky, a Berg odpověděl, že ne. Jakmile dorazili do Japonska, s údivem zjistili, že tento jazyk ovládá. Jeden z nich se zeptal: "Myslel jsem, že neumíš japonsky?". "To bylo před dvěma týdny," odpověděl.
  • Moe Berg seskočil padákem do Jugoslávie před svou Heisenbergovou misí. Mise v Jugoslávii měla určit, kterou partyzánskou skupinu mají Spojenci podpořit. Podle Bergovy zprávy byla nejsilnější skupina vedená Titem a jeho zpráva povzbudila spojenecké vedení, aby podpořilo Tita. Tito se nakonec po válce stal diktátorem Jugoslávie. Nic z toho nebylo ve filmu ukázáno, ačkoli byl zachycen, jak pracuje u stolu a studuje balkánský region, jehož součástí byla i Jugoslávie.