V sedmnácti

70%

Zajímavosti 4

  • Scénář napsal Tйchinй ve spolupráci s Céline Sciammou, režisérem tří filmů o dospívání: Water Lilies (2007), Klukanda (2011) a Holčičí parta (2014). O jejich spolupráci Téchiné řekl: "Všichni jsme se snažili, abychom se dostali do kontaktu s filmem: "Velmi jsem obdivoval to, co přinesla francouzskému filmu, inovativní stránku její práce o dospívání, a věděl jsem, že můj film se bude točit kolem dvou dospívajících. Navíc jsem chtěl, aby film obsahoval co nejméně dialogů, aby byl co nejvíce fyzický, protože máte tyto postavy, které nejsou vůbec schopny vyjádřit své prožitky slovy. Při psaní scénáře jsme se s Céline na tom velmi shodli, na vytvoření něčeho extrémně minimalistického, pokud jde o dialogy."
  • Film vznikl v produkci společnosti Fidélité Films. Natáčení probíhalo v okolí Bagnères-de-Luchon a zahrnovalo dvě různá období: zimní natáčení, které skončilo 13. února 2015, a několik týdnů v létě (od 25. června do 31. července 2015). Téchiné se rozhodl zasadit příběh do jihozápadní Francie v Hautes-Pyrénées s hornatou krajinou, což je oblast země, která je ve filmech zobrazována jen zřídka. Téchiné to komentoval: "Myslel jsem si, že to bude vizuálně velmi dobře fungovat. Také mi přišlo, že tyto hory se svým ďábelským kouzlem a okouzlením jako by patřily do magického světa, jako je svět dospívání, který se ztratí, když vstoupíte do zcela pragmatického světa dospělých."
  • Ve svém 21. celovečerním filmu se režisér André Téchiné po více než dvaceti letech od úspěchu filmu Divoké rákosí (1994) vrátil k tématu dospívání.
  • Název filmu je odvozen z prvního verše básně Arthura Rimbauda "Roman" z roku 1870: "On n'est pas sérieux quand on a dix-sept ans" ("Když je ti sedmnáct, tak to nemyslíš vážně"). Navíc slogan plakátu: "L'adolescence est le seul temps où l'on ait appris quelque chose" ("Dospívání je jediné období, ve kterém se něco naučíme") je převzat z knihy "Ve stínu mladých dívek v květech", druhého dílu románu Marcela Prousta "Hledání ztraceného času". Jak Rimbaud, tak Proust byli známí jako homosexuálové.