Koruna

89%

Zajímavosti 54

  • V celém seriálu je vidět, jak různá vozidla vjíždějí do Buckinghamského paláce od vchodu Mall, kde je vidět, že silnice venku a vnitřní nádvoří jsou pokryty černým asfaltem.Přinejmenším od 50. let 20. století je však povrch Mall a nádvoří ve skutečnosti obarven na červeno pomocí syntetického pigmentu oxidu železa.
  • Dlouholetý přítel královny Alžběty II. a manažer dostihového sportu Porchey (Henry George Reginald Molyneux Herbert 7th Earl of Carnarvon), kterého ztvárnil v 1., 2. a 3. sérii, byl oficiálně známý jako lord Porchester. Jeho rodina vlastní honosný zámek Highclere v anglickém hrabství Hampshire, který je známý především jako skutečné dějiště populárního televizního seriálu Panství Downton (2010).
  • Přestože hraje matku a dceru, je Victoria Hamiltonová (královna Alžběta, královna matka) jen o 13 let starší než Claire Foyová (královna Alžběta II.).
  • Harry Hadden-Paton (Martin Charteris) je ve skutečném životě kmotřencem Sarah Fergusonové, která byla v letech 1986-1996 provdána za syna královny Alžběty II., prince Andrewa.Také Harryho otec Nigel Hadden-Paton hrával s Andrewem Parkerem-Bowlesem (manželem královny Camilly, než se provdala za krále Karla III., nejstaršího syna královny Alžběty II.) meziregionální pólo. Andrew byl major a Nigel kapitán.
  • 8. září 2022 zemřela po 70 letech na trůnu královna Alžběta II. Z úcty k jejímu úmrtí byla produkce šesté série seriálu The Crown dočasně zastavena.
  • Každá sezóna začíná a končí funkčním obdobím jiného premiéra, který sloužil za Alžběty, a každá sezóna od druhé začíná nástupem nového premiéra do funkce. První sezóna zahrnuje premiérství Winstona Churchilla, druhá sezóna Anthonyho Edena a Harolda Macmillana, třetí sezóna Harolda Wilsona a Edwarda Heatha, čtvrtá sezóna Margaret Thatcherové, pátá sezóna Johna Majora a šestá sezóna se bude pravděpodobně týkat Tonyho Blaira. Ve druhé sérii se krátce objeví Alec Douglas-Home (1963-64), zatímco James Callaghan (1976-79) je jediným premiérem, který se v Alžbětině vládě neobjevil.
  • Ve filmu Terra Nullius (2020) je v montážní scéně slyšet hlas australského hlasatele. Tímto hlasem mluví Olivia Colmanová, která obvykle hraje královnu.
  • Pátá řada obsahuje epizodu, v níž princezna Margaret vystupuje v pořadu "Desert Island Discs", což je dlouholetý britský rozhlasový pořad, v němž jsou známé osobnosti požádány, aby uvedly své oblíbené hudební skladby. Vybere si skladbu "Stardust" od Hoagyho Carmichaela a vyjde najevo, že pořad poslouchá její bývalý milenec Peter Townsend. Townsenda v této fázi hraje Timothy Dalton, který v tomto aktuálním okamžiku historie hrál Jamese Bonda. Bond je v původních románech popisován tak, že vypadá nějak jako Hoagy Carmichael.
  • Odhadovaný rozpočet na výrobu seriálu The Crown v roce 2020 činí 260 milionů dolarů, což z něj dělá jeden z nejdražších seriálů v historii.
  • Jared Harris v rozhovoru s Vanessou Kirbyovou řekl, že když hrál roli krále Jiřího VI., byl zároveň nachlazený a jeho postava byla také nemocná.
  • Patrick Ryecart hraje vévodu z Norfolku. Ve skutečném životě byl dříve ženatý s Marshou Fitzalan, dcerou 17. vévody z Norfolku.
  • Krále Jiřího VI. hraje Jared Harris, zatímco jeho skutečného otce, krále Jiřího V., ztvárnil Michael Gambon ve filmu Králova řeč (2010). Harrisův skutečný otec, Richard Harris, hrál Albuse Brumbála a po jeho smrti ho nahradil Gambon.
  • Olivia Colmanová, která ve třetí sérii převzala roli královny Alžběty II. po Claire Foyové, si dříve zahrála královnu Annu ve filmu Favoritka (2018) s Emmou Stoneovou a Rachel Weiszovou, za kterou získala Oscara.
  • Americká rozvedená Wallis Simpsonová (vévodkyně z Windsoru), kvůli níž se král Eduard VIII. (vévoda z Windsoru) vzdal trůnu, aby se mohl oženit - (čímž připravil půdu pro otce královny Alžběty II., krále Jiřího VI. (Alberta), nebo "Bertie") a poté i samotné královně Alžbětě II. k nástupu na trůn) - hraje Geraldine Chaplinová, dcera slavného filmového herce raného věku Charlese Chaplina (a matka Oony Chaplinové, rovněž herečky, která se objevila v seriálu Hra o trůny (2011) po boku Tobiase Menziese).
  • Přestože hraje svou mladší sestru, je Helena Bonham Carter ve skutečnosti téměř o osm let starší než Olivia Colman.
  • Počínaje (S5/E1) hraje prince Williama Senan West, jeho otcem je Dominic West (princ Charles).
  • "Zubní mistr" Chris Lyons vytvořil pro postavu sira Winstona Churchilla pár zubních skvrn, které připevnil na zadní zuby Johna Lithgowa, což způsobilo změnu jeho dikce a zduření jeho čelistí.
  • Olivia Colman hrála dceru Margaret Thatcherové, Carol Thatcherovou, ve filmu Železná lady (2011).
  • V první verzi seriálu z roku 2014 hrála královnu Alžbětu II. Felicity Jonesová.
  • Olivia Colmanová a Helena Bonham Carterová, které ve třetí sérii převzaly role královny Alžběty II. a princezny Margaret, dříve hrály královnu matku. Colmanová ve filmu Hyde Park na Hudsonu (2012) a Carterová ve filmu Králova řeč (2010).
  • Když se Olivie Colmanové zeptali, co bylo při hraní královny nejtěžší, řekla v jednom rozhovoru, že to bylo nepodlehnout v určitých chvílích emocím, protože ona sama snadno pláče a královna je v projevování emocí notoricky zdrženlivá. V těchto chvílích se tedy Colmanová musí často zastavit, aby se nerozplakala, což dělá tak, že se snaží od emocí dané scény psychicky oprostit.
  • Konzervativní britský novinář Charles Moore odsoudil výběr Olivie Colmanové do role královny Alžběty II. s tím, že má "levicovou tvář". Colmanová to považovala za "směšné".
  • The Crown je nejdražší původní televizní pořad společnosti Netflix, jaký kdy byl natočen. Každá série stojí 130-140 milionů dolarů. Nejenže je to nejdražší televizní seriál Netflixu, ale je to i nejdražší televizní seriál doposud.
  • V roce 2021 se stal prvním dramatickým seriálem, který v jednom roce získal všechny čtyři hlavní herecké ceny Emmy, stejně jako ceny Emmy za scénář, režii a seriál.
  • 1. listopadu 2016 byly první dva díly uvedeny do kin ve Velké Británii.
  • Státní tajemník pro digitální technologie, kulturu, média a sport ve Spojeném království požádal Netflix, aby na seriál The Crown umístil varování, že se jedná o fikci.
  • Paul Bettany měl hrát prince Philipa ve třetí a čtvrté sérii, ale odstoupil kvůli problémům s nalezením oboustranně přijatelného termínu natáčení. Do role byl následně obsazen Tobias Menzies.
  • V den, kdy Vanessa Kirby dělala screentest pro princeznu Margaret, si předtím nanesla samoopalovací krém pouze na kotníky. Na konkurzu se převlékla do sukně, která více odhalovala její nohy, a ukázala, že její nohy mají přirozený odstín a opálené kotníky jsou jasně oranžové. Peter Morgan později prozradil, že vzhled jejích kotníků byl tak rušivý, že ji málem stál práci.
  • V březnu 1974, když se vraceli autem do Buckinghamského paláce, došlo k pokusu o únos princezny Anny a jejího manžela kapitána Marka Phillipse. Mnozí milovníci královské historie s údivem konstatovali, že tato významná událost byla v populárním seriálu vynechána.
  • Když byla Gillian Andersonová obsazena do role Margaret Thatcherové, mnoho fanoušků tvrdilo, že je pro tuto roli příliš sexy.
  • Kvůli problémům s právy nemohla výstava použít skutečné fotografie Antonyho Armstronga-Jonese Snowdonu, a tak byl fotograf Julian Broad požádán, aby vytvořil snímky v duchu Armstrong-Jonesova díla, které se objeví v některých scénách, například při zahájení výstavy. Broad předtím v 80. letech pracoval dva roky jako asistent skutečného Armstronga-Jonese.
  • Alex Jennings hraje abdikovaného vévodu z Windsoru. Jennings si již dříve zahrál dalšího člena královské rodiny, prince z Walesu Karla III., ve filmu Královna (2006). Scénář k oběma projektům napsal Peter Morgan. Jennings je nyní proslulý tím, že hraje královské rodiny. Ztvárnil také krále Jiřího III. ve filmu Liberty! Americká revoluce (1997) a belgického krále Leopolda I. (jehož manželka princezna Charlotte Waleská zemřela dříve, než se mohla stát královnou Spojeného království) ve filmu Victoria (2016).
  • Vanessa Kirbyová (princezna Margaret) ve skutečnosti nekouří. Proto musela během natáčení kouřit bylinné cigarety.
  • Fotoaparát Leica, který používal Antony Armstrong-Jones Snowdon, byl proslulý tichou závěrkou, díky níž si jej oblíbili fotografové pořizující nenápadné a autentické snímky. Šum dodal umělec Foley.
  • Tvůrce seriálu Peter Morgan již dříve pracoval na projektech o pozdějším životě královny Alžběty II. Jeho scénář k filmu Královna (The Queen, 2006), který popisuje panovníkovu reakci na smrt princezny Diany, byl nominován na Oscara za nejlepší původní scénář a v hlavní roli se představila Dame Helen Mirren. Kromě toho jeho kritikou oceňovaná hra Audience z roku 2015, v níž Mirrenová rovněž ztvárnila královnu, nakonec inspirovala i tento seriál.
  • Claire Foyová během natáčení první série kojila své novorozeně. Když si poprvé přečetla scénář, byla již v pátém měsíci těhotenství, a proto ji ani ve snu nenapadlo, že by měla šanci získat hlavní roli.
  • Claire Foyová je ve skutečnosti o čtyři roky starší než Vanessa Kirbyová, což je stejný věkový rozdíl jako mezi jejich skutečnými postavami královny Alžběty II. a princezny Margaret.
  • V polovině roku 2017 britský bulvár informoval, že královna Alžběta II. se na seriál dívala na naléhání svého syna prince Edwarda a údajně se jí "opravdu líbil", i když některé události jí zřejmě připadaly příliš zdramatizované. Claire Foyová později uvedla, že je k těmto zvěstem skeptická. Během Alžbětina vánočního projevu v roce 2017 se odvolávala na svůj první televizní projev a zařadila do něj ukázku z této události, která byla nedávno zobrazena ve filmu Marionety (2017).
  • Natáčení 6. série bylo společností Netflix na dva dny pozastaveno na počest úmrtí skutečné královny Alžběty.
  • Během panelové diskuse na konferenci INTV 2018 v Jeruzalémě producenti seriálu přiznali, že Claire Foyová (královna Alžběta) dostávala v první a druhé sérii menší plat než Matt Smith (princ Philip). Za tuto chybu se omluvili a slíbili, že v dalších sezónách bude každá herečka hrající královnu Alžbětu dostávat stejnou odměnu jako herec hrající prince Philipa. Producent Andrew Mackie poznamenal, že "napříště nikdo nedostane větší plat než královna".
  • Trenér dialektu William Conacher, který učil Helen Mirrenovou pro její roli královny Alžběty II. ve hře Petera Morgana "The Audience" z roku 2013, měl pro Claire Foyovou a Matta Smithe zvláštní úkol, a to vyslovit takové jednoduché výrazy jako "thank you" a "was". Byl proti tomu, aby se Foyová pokoušela o klišovitý dojem Jejího Veličenstva, takže když jí vysvětlil, že královna při mluvení téměř neotevírá ústa, Foyová dokázala lépe uvolnit čelist a vyslovit "děkuji" jako stručnější "pakk yu". Smith měl naopak potíže se slovem "was", které vyslovil jako "wuz", zatímco knížecí intonace byla spíše "whawz".
  • John Lithgow (Sir Winston Churchill) byl jediným americkým hercem, který v seriálu hrál britskou postavu až do druhé série. Ve čtvrté sérii hraje Margaret Thatcherovou Gillian Andersonová, která se narodila ve Spojených státech, ale vyrůstala různě v USA a v Anglii.
  • Alžbětina vnučka princezna Eugenie je přiznanou fanynkou tohoto seriálu.
  • Korunovační šaty jsou replikou, kterou si původně objednal obchod Harrods pro slavnostní výstavu v roce 2012 u příležitosti královnina jubilea. Šaty vyrobila a vlastní společnost Angels Costumes, od níž si pronajala mnoho kostýmů pro seriál. Přestože byly šaty vyrobeny na velikost figuríny, Claire Foyové dokonale padly a byla vůbec první osobou, která je měla na sobě.
  • Ačkoli se v seriálu zdá, že princezna Margaret a Roddy Llewellyn spolu byli jen krátce, ve skutečnosti spolu byli v letech 1973-1981. Roddy byl ve skutečnosti o 17 let mladší než Margaret.
  • Tento seriál je druhým nejdražším projektem Netflixu s rozpočtem přibližně 100 milionů dolarů, hned po filmu The Get Down (2016), který stál přibližně 120 milionů dolarů.
  • Tvůrce Peter Morgan původně počítal s tím, že seriál bude mít celkem šedesát epizod v šesti sezónách, přičemž první sezóna bude popisovat události do roku 1955, ale když v lednu 2020 skončila výroba čtvrté sezóny, oznámil svůj záměr ukončit seriál pátou sezónou. V červenci 2020 však Morgan oznámil, že nakonec půjde o předpokládaných šest sezón, protože potřeboval více epizod, aby zprostředkoval příběh, který chtěl.
  • John Lithgow uvedl, že líčení jeho role sira Winstona Churchilla bylo pozoruhodně jednoduché a trvalo jen asi dvacet minut. Kromě chundelaté paruky mu musely být na zadní zuby připevněny "plumpery", aby se zvýraznily jeho žvýkačky, a k "vynucení" charakteristické Churchillovy "dvojité brady" se používaly těsné límce. Na tento proces dohlížela Ivana Primorac. Shodou okolností Primorac a její tým získali cenu BAFTA za nejlepší make-up Garyho Oldmana jako Sira Winstona Churchilla ve filmu Nejtemnější hodina (2017).
  • Helen Mirrenová, která ztvárnila Alžbětu ve filmu Královna (2006), odmítla spekulace, že by po dalším časovém skoku v seriálu vystřídala Olivii Colmanovou, a prohlásila: "Myslím, že je zajímavější, když vidíte jiné portréty a vytváří to zajímavější obraz, než když se jen někdo vrátí." Imelda Staunton byla později vybrána, aby hrála Elizabeth v posledních sériích.
  • Dialektovým koučem Johna Lithgowa v roli sira Winstona Churchilla byl William Conacher, který musel koučovat i ostatní převážně britské herce kvůli jemným změnám anglického přízvuku v průběhu desetiletí. Lithgow si skutečně nacpal do nosních dírek vatu, aby zachytil slabou nosovou barvu Churchillovy intonace, zatímco na place byl přítomen vývojář dialektu, který sledoval přesnost přízvuků v průběhu seriálu. Bylo například zaznamenáno, že výslovnost samohlásek královny Alžběty II. v 50. letech se velmi liší od toho, jak dnes mluví její vnuk princ Harry.
  • Shodou okolností strýc Heleny Bonham Carterové, Mark Bonham-Carter, krátce chodil s princeznou Margaret, což je postava, kterou Helena ztvárňuje ve 3. a 4. sérii seriálu.
  • Královna Alžběta II. měla modré oči, stejně jako její první představitelka Claire Foy. Poté, co byla do role Alžběty obsazena Olivia Colman, byla testována s modrými kontaktními čočkami na hnědých očích, ale bylo rozhodnuto, že negativně ovlivňují její výkon. Změna barvy očí v postprodukci byla také testována, ale podle producentů "jí to nebylo podobné. Zdálo se, že CGI-ování jejích očí snižuje to, co dělala." Nakonec bylo rozhodnuto chybu kontinuity akceptovat.
  • Seriál je jedním z nejdražších televizních seriálů všech dob. Každý díl má rozpočet 5 milionů dolarů a ještě před dokončením prvního dílu a odvysíláním dalších čtyř sezón byl objednán na dvě sezóny.
  • Ikonické černé dveře Downing Street 10 musely být zvětšeny, aby John Lithgow, který měří 1,93 m, nevypadal výrazně větší než skutečný Sir Winston Churchill, který v této fázi měřil přibližně 1,67 m.