The Siege of Jadotville

72%

Zajímavosti 31

  • Nosič FN High-power (HP-35) od firmy Quinlan je model vyrobený v roce 1973 nebo později, založený na stylu vytahování a ostruze kladívka.
  • Indický důstojník OSN má na čelence korunu štábního důstojníka britské armády. Indie byla v době, kdy se film odehrává, nezávislou republikou a takový znak by na uniformách neměla. Také má na sobě žlutý turban. Sikhští příslušníci indických ozbrojených sil sloužící v mírových misích OSN nosí modré turbany OSN.
  • Mnoho příslušníků katangského četnictva má na sobě americké maskovací oblečení. Tento vzor v té době neexistoval. Dokonce i jeho předchůdce, identický, ale menší vzor známý jako ERLD, byl americkým jednotkám vydán až v roce 1967, tedy šest let po událostech ve filmu. Podobně jsou vidět i britské oděvy DPM. Nejstarší varianta DPM byla britským jednotkám vydána v roce 1966. V boji by katangští četníci byli viděni převážně ve francouzských a belgických maskovacích vzorech z 50. let (ve filmu správně zobrazených).
  • John F. Kennedy je označován za "krále slunce z Kamelotu", nicméně Bílému domu Kennedyho se začalo přezdívat "Kamelot" až po jeho zavraždění, kdy jej vdova Jackie v rozhovoru pro časopis LIFE v roce 1963 přirovnala k muzikálu Lerner a Loewe.
  • Mezi státními vlajkami mimo OSN jsou vlajky Eritreje, Gruzie a Grenady. V roce 1961, kdy se film odehrává, nebyla žádná z těchto zemí nezávislým státem, a proto nemohla být členem OSN.
  • Když odstřelovač zastřelí "muže v bílém obleku", je dotázán, zda může vystřelit. Poté vymění odstřelovací pušku No4 Mk1 (T) za lehký kulomet Bren. Bren se vyznačoval extrémní přesností, lepší než většina pušek, což z něj ve skutečnosti dělalo méně účinný kulomet, protože nezvládal dobře plošnou palbu. "Odstřelovačské" pušky Enfield byly vybrány pro to, co bylo za druhé světové války považováno za vysokou přesnost - 3 minuty oblouku, což při této vzdálenosti znamenalo větší než 18" kruh. Bren s těžší hlavní byl dost možná přesnější zbraní, která byla po ruce. Odstřelovač nabíjí jediný náboj, protože chce šetřit municí, a zbraň stabilizuje proti klapnutí otevřeného závěru při výstřelu.
  • Irský poddůstojník střílí z boku ze švédského samopalu m/45. Může se to zdát jako stylistická volba akčního filmu. Nicméně příručka švédského vojáka - v době, kdy se tato zbraň používala - skutečně podrobně popisovala "střelbu z boku" a "sekání" jako platné postoje a v příručce zůstaly až do roku 2019. O účinnosti těchto postojů se dnes vedou spory, ale nic méně se v té době tyto postoje vyučovaly.
  • V příspěvku "Charakterová chyba" se uvádí, že krátce existující Texaská republika byla uznána mnoha evropskými mocnostmi. To není pravda. Žádný národ nikdy neuznal Texas jako nezávislý stát. To by mělo za následek vážné diplomatické problémy s Mexikem i USA.
  • Hammarskjöldův DC-6 je zobrazen při útoku stíhacího letounu McDonnell F4H (později McDonnell Douglas F-4) Phantom II. V září 1961 bylo jediným bojovým uživatelem tohoto letounu námořnictvo Spojených států; než se toto letadlo rozšířilo do dalších zemí, uplynulo několik let a prvním a jediným africkým uživatelem se stal Egypt, který jej získal až v roce 1979.Spekuluje se, že se tvůrci snažili naznačit existenci protiamerického letectva. spiknutí ze strany Spojených států; let však spadl poblíž Ndola, Federace Rhodesie a Nyasalandu (nyní Zambie), což je asi 630 mil (1 015 km) od nejbližší části Indického oceánu, tedy daleko mimo reálný bojový rádius stíhačky Phantom II operující z letadlové lodi.Historici spekulují, že Hammarskjöldův let byl napaden Fougou Magister, zcela odlišně vypadající stíhačkou, která je (správně) viděna při útoku na irské jednotky v jiných okamžicích filmu.
  • Zdravotnický vrtulník, který přilétá pro zraněné, je Bell UH-1, běžně označovaný jako Huey. V době obléhání byl vrtulník Huey poprvé zaveden do výzbroje leteckých jednotek americké armády a nebyl k dispozici pro zahraniční armádu / OSN.Vrtulník použitý v Jadotville byl Sikorsky H-19, ale letuschopné H-19 byly v době natáčení velmi vzácné, zatímco Hueye se daly sehnat poměrně snadno.
  • Když je velitel Quinlan postřelen do ramene, voják, který ho postřelil, střílí z pistole M1898 Mauser. Tato puška je komorována pro výkonný náboj 8x57 mm, který by Quinlana na předpokládanou vzdálenost 150-250 metrů prorazil. Dále, když je náboj vyjmut z Quinlanova ramene a vhozen do misky, zjevně se nejedná o náboj 8x57 mm. Ve skutečnosti vůbec nevypadá jako puškový náboj... vypadá jako pistolový náboj větší ráže.
  • Neporušené sklo je jasně vidět za Quinlanem, když vstane poté, co jsou okna v přední části garáže vyhozena do povětří.
  • Když je Hammarskjöldovo letadlo napadeno, stíhačka, která je krátce vidět za oknem, je jiného typu než stíhačka Phantom II, která je vidět na následujícím záběru.
  • Jedná se o první původní film společnosti Netflix z Jihoafrické republiky.
  • Jadotville byla první velkou bitvou, která se odehrála s belgickou 7,62mm bojovou puškou FN-FAL, přičemž obě strany používaly v podstatě stejnou pušku. Irové měli svou variantu L1A1 a belgicko-francouzsko-katangské síly používaly pušky belgické výroby, včetně rané verze výsadkové pušky FAL, běžně nazývané "konžská puška".
  • Jedná se o první původní film společnosti Netflix z Irska.
  • V čase 1:00:53 je slyšet Wilhelmův křik.
  • Vojenská letecká základna ve filmu Baldonnel se oficiálně jmenuje Casement Aerodrome a je pojmenována na počest Rogera Casementa, diplomata irského původu, humanitárního aktivisty, irského nacionalisty a básníka. Je označován za "otce vyšetřování lidských práv ve dvacátém století" a v roce 1905 byl vyznamenán za Casementovu zprávu o Kongu. Casementova zpráva byl dokument sepsaný v roce1904, který podrobně popisoval zneužívání ve Svobodném státě Kongo, který byl v soukromém vlastnictví belgického krále Leopolda II. Tato zpráva přispěla k tomu, že se Leopold nakonec vzdal svých soukromých majetků v Africe. Leopold vlastnil konžský stát od roku 1885, kdy mu byl udělen na Berlínské konferenci, a využíval jeho přírodní zdroje (především kaučuk) pro své soukromé obohacení. Casement byl později Brity popraven za podíl na Velikonočním povstání v roce 1916.
  • Během scény v baru popíjejí koňak Hennessy , koňakový dům založený Irem, který se přihlásil do Irské brigády krále Ludvíka XV. Irská brigáda byla brigáda ve francouzské armádě složená z irských exulantů, Útěk divokých hus byl odchod irské jakobitské armády pod velením Patricka Sarsfielda z Irska do Francie, jak bylo dohodnuto v Limerické smlouvě 3. října 1691 po skončení Vilémovské války v Irsku. V širším smyslu se termín "divoké husy" používá v irské historii pro označení irských vojáků, kteří v 16., 17. a 18. století odešli sloužit do evropských kontinentálních armád. "Divoké husy" je název filmu odehrávajícího se v Africe o britském bankéři, který najme skupinu britských žoldnéřů, aby zachránili svrženého afrického prezidenta z rukou zkorumpovaného afrického diktátora.
  • Seržant Prenderghast nosí po celou dobu filmu odznak desátníka, nikoliv rotného s červenými pruhy.V době natáčení tohoto filmu byly hodnostní odznaky irské armády s jedním pruhem pro desátníka a dvěma pruhy pro seržanta. Tyto odznaky byly v roce 1963 a po něm změněny tak, aby odpovídaly mnoha jiným vojenským organizacím, a to na dva pro desátníka a tři pro seržanta. Důstojnické insignie byly rovněž aktualizovány.
  • Skutečný Jean Schramme byl na hony vzdálený postavě s kozí bradkou, kterou vidíme ve filmu. Úhledný a čistotný, považoval se za "nadřazeného" ostatním žoldnéřským vůdcům v Katanze, věřil, že je plantážníkem a správcem v uniformě, jen aby bránil svou adoptivní vlast. Nesnášel dobrodruhy, jako byli francouzští a belgičtí žoldnéři, kteří přišli z Evropy bojovat za Katangu.
  • Postavy Reného Falquese a Černého Jacka jsou založeny na žoldáckých velitelích plukovníkovi Rogeru Faulquesovi a veliteli Jeanu Schrammovi alias "Černému Jackovi". Ani Faulques, bývalý důstojník cizinecké legie, kterému bylo svěřeno celkové velení katangských četníků, ani Schramme, bohatý majitel plantáží, který se stal velitelem svého osobního "leopardího praporu", nebyli ve skutečnosti v Jadotville přítomni. Místo toho kapitán Henri-Maurice Lasimone, bývalý výsadkář francouzské armády, který nenáviděl Rogera Faulquese a chodil s humanitární pracovnicí OSN, a kapitán Michel de Clary, francouzský aristokrat, který dával přednost válčení před lenošením. Ve filmu roli de Claryho jako celkového velitele zastává Faulques a roli Lasimoneho jako druhého velitele Schramme.
  • "Obléhání Jadotville" je prvním celovečerním filmem režiséra Richieho Smytha. Smyth začínal jako módní a reklamní fotograf a stal se jedním z nejúspěšnějších a nejuznávanějších irských režisérů reklam a hudebních videoklipů, mimo jiné natočil klipy pro U2, The Verve a Bon Jovi.
  • Jednotky OSN, které se pokusily prolomit most, i piloti vrtulníku mluví švédsky. Jde o uznání švédských jednotek OSN, které v letech 1960-1964 rovněž působily v Kongu a které rovněž zažily těžké boje a utrpěly několik ztrát.
  • Během instruktážní scény, kde Faulques hovoří o tom, že katangští útočníci byli zaskočeni, je vidět žoldák s divokou husí kůží slavného 5. komanda konžské armády, bílé anglofonní žoldnéřské jednotky. To je anachronismus, protože 5 Commando bojovalo v Simbově povstání, nikoli v Katangské secesi, a vzniklo až téměř dva roky po obléhání Jadotville, v roce 1964.
  • Světová premiéra tohoto filmu se uskutečnila na Galway Film Fleadh (předním irském filmovém festivalu) 9. července 2016 večer. Leo Quinlan, syn velitele Pata Quinlana, na konci promítání oznámil, že - dříve téhož dne - státní ministr se zvláštní odpovědností za obranu Paul Kehoe schválil udělení prezidentského vyznamenání pro muže z roty "A", kteří bojovali u Jadotville, přičemž toto uznání přišlo více než půl století po konfliktu. Dne 17. září 2016 bylo toto vyznamenání oficiálně předáno veteránům a nejbližším příbuzným zesnulých vojáků na zvláštním ceremoniálu, který se konal v Custume Barracks v Athlone. (Samotná pocta z roku 2005, na kterou se odkazuje v závěru filmu, spočívá v pamětním kameni vztyčeném v těchto kasárnách a v uvedení do provozu Quinlanova portrétu, který visí v konžské místnosti školy OSN irských obranných sil).
  • Bitva u Jadotville byla dlouho živnou půdou pro konspirační teorie kvůli kontroverzním chybám vedení OSN. Jadotville bylo snadno izolováno od hlavních sil ve vzdáleném Elizabethville uzavřením mostu Lufira a naprostá absence bojových letadel OSN v divadle znemožnila letecké krytí; tyto dva faktory byly snadno odvoditelné a během obléhání se ukázaly jako rozhodující. Deklarovaným účelem mise bylo chránit bílé osadníky v oblasti Jadotville, ale velitel Quinlan zjistil, že osadníci nejenže o ochranu nestojí, ale že mnozí z nich jsou vůči přítomnosti OSN nepřátelští. Vedoucí představitelé OSN Quinlana odmítli, když se s ním pokusil probrat nejistou taktickou situaci a nejednoznačné cíle mise, a předem ho neinformovali o nájezdech v Elizabethville. Po zahájení obléhání byly narychlo sestavené a lehce vyzbrojené síly OSN vyslané k mostu Lufira předčasně staženy, přestože nepřátelští četníci, na které narazily, byli špatně připraveni a utrpěli těžké ztráty; oddechový čas umožnil katangským silám zakopat se a zastavit pomocnou kolonu OSN, která následně dorazila. A konečně, voda dopravovaná vojákům vrtulníkem byla kontaminována naftou a nedala se pít.Ačkoli tyto chyby mohly být důsledkem prosté (a všudypřítomné) nekompetentnosti vedení OSN, někteří zastánci konspiračních teorií obviňují OSN z úmyslného podkopávání irského kontingentu.
  • Staré, těžko dostupné, ale historicky přesné švédské samopaly Carl Gustav m/45, které ve filmu používají herci představující irské vojáky, byly pořízeny v Jižní Africe. Kontrolou sériových čísel se potvrdilo, že některé z těchto zbraní jsou tytéž zbraně, které byly použity v konfliktu v Kongu.
  • Velitelův syn Leo Quinlan se s režisérem filmu podělil o rádiový záznam, který velitel propašoval z Konga a který obsahoval informace, jež neviděla ani irská armáda.
  • Režisér filmu Richie Smyth byl pevně přesvědčen, že všichni herci by měli projít řádným vojenským výcvikem. Herci prošli několikatýdenním intenzivním výcvikem ve výcvikovém táboře v Jižní Africe, kde absolvovali stejný druh výcviku jako původní vojáci. V jednu chvíli dokonce Smyth pověřil Jamieho Dornana vedením ostatních herců, aby mohl "vytvořit dynamiku" vedoucích mužů.
  • Conor Quinlan, který ve filmu hraje P.J., je skutečným vnukem velitele Pata Quinlana, jedné z hlavních hrdinských postav filmu. Conor (v roli P.J.) má možnost pronést hlášku: "Quinlan neví, co dělá. Kvůli němu nás zabijí."