Paterson

74%

Zajímavosti 19

  • Studenti a studentky jsou stejní herci, kteří hráli hlavní postavy ve filmu Wese Andersona "Moonrise Kingdom".
  • Děti, které mluví v autobuse, jsou stejní herci, kteří hráli hlavní postavy ve filmu Wese Andersona "Moonrise Kingdom".
  • Když Laura (Golshifteh Farahani) hraje na kytaru, má na košili napsanou báseň od perského básníka Džaláluddína Muhammada Rúmího.
  • V závěrečných titulcích je zmíněno zvláštní poděkování herečce Tildě Swinton, která hrála v jiném filmu Jima Jarmusche.
  • Postavy v celém filmu si všímají náhody, že Paterson (Adam Driver) se jmenuje stejně jako město, ve kterém žije (Paterson, New Jersey). Patersona, řidiče autobusu, hraje herec, který se shodou okolností jmenuje "Driver".
  • Téma tohoto filmu se v mnohém podobá často zmiňovanému a citovanému básníkovi Williamsovi, který napsal báseň právě o místě, kam je tento film situován. "Paterson" je epická báseň odehrávající se v Patersonu ve státě New Jersey od amerického básníka Williama Carlose Williamse, která vyšla v pěti knihách v letech 1946 až 1958. Ústředním obrazem a zdrojem energie se v básni staly Patersonské vodopády, které poháněly průmysl města. Stejné vodopády hrají důležitou roli i ve filmu. Williams měl v úmyslu použít ve svých básních dokumentární metodu, která by odrážela "podobnost mezi myslí moderního člověka a městem.", stejně jako ji ve filmu zobrazují postřehy a poezie řidiče autobusu. Ve svých pozdějších letech byl Williams mentorem a ovlivnil mnoho mladších básníků, například svého kolegu z New Jersey Allena Ginsberga. Punková legenda Iggy Pop se s Allenem Ginsbergem přátelil a zároveň ho inspiroval; a ve filmu dostane článek o legendární punkrockové skupině "Iggy and the Stooges" zvláštní poctné místo v baru, který řidič autobusu navštíví.
  • Laura se zmíní o snu, ve kterém se jí narodila dvojčata. Po tomto okamžiku a v průběhu filmu se Paterson setkává s dvojčaty cestou do práce, v baru a dvakrát v autobuse. Také mladý básník se zdá být dvojčetem.
  • Některé z knih, které jsou k vidění v Patersonově sklepě, jsou "Walden" od Henryho Davida Thoreaua, "Lunch Poems" od Franka O'Hary, "Paterson" a "The Collected Earlier Poems" od Williama Carlose Williamse, "The Fall" od Alberta Camuse, "The Walk" od Roberta Walsera, "Double Indemnity" od Jamese M. Caina, "Bambi" Felixe Saltena, "Alone and Not Alone" a "Great Balls of Fire" Rona Padgetta, "The Collected Poems" Wallace Stevense, "On the Great Atlantic Rainway: The Call of the Wild/White Fang" od Jacka Londona, "Collected Poems, 1956-1987" od Johna Ashberyho, "The Soul of an Octopus: A Surprising Exploration into the Wonder of Consciousness" by Sy Montgomery, "In the Palm of Your Hand: Steve Kowit: "Přenosná dílna básníka", Edgar Allan Poe: "Výbor z prózy a poezie", Nick Tosches: "Zachraň poslední tanec pro Satana", Paul Auster: "Newyorská trilogie", Paul Auster: "Bojoval jsem se zákonem: The Life and Strange Death of Bobby Fuller" od Miriam Linna & Randell Fuller, "Kill All Your Darlings: Gone Man Squared" od Roystona Ellise, "This Planet is Doomed: The Science Fiction Poetry of Sun Ra" a "Prophetika Book One" od Sun Ra, "The Baltimore Atrocities" od Johna Dermota Woodse, "Sweets and Other Stories" od Andre Williamse, "Benzedrine Highway" od Charlese Plymella, "I Remember" a "The Nancy Book" od Joe Brainarda, "Monk" od Laurenta de Wilde, "Lawrence in Arabia: Válka, podvod, císařská hloupost a utváření moderního Blízkého východu" Scotta Andersona, "Consider the Lobster and Other Essays" a "Infinite Jest" Davida Fostera Wallace, "The Flowers of Evil" Charlese Baudelaira, "Up Above the World" Paula Bowlese a "Amerika" Franze Kafky.
  • Laura říká, že se jmenuje stejně jako Petrarkova žena (Petrarka byl italský učenec a básník 14. století). Ve skutečnosti byla Laura Petrarkovou múzou; nikdy nebyla jeho manželkou a ve skutečnosti se stýkali jen omezeně, pokud vůbec.
  • V tomto filmu se objevují Kara Hayward a Jared Gilman, kteří debutovali ve filmu Wese Andersona Moonrise Kingdom (2012).
  • Jim Jarmusch napsal předlohu k filmu téměř před 20 lety.
  • Muže rapujícího v prádelně hraje Method Man, člen skupiny Wu Tang Clan. V Jarmuschově filmu Ghost Dog si zahrál RZA, rovněž člen Wu Tang Clanu, a napsal k němu také hudbu. RZA spolu s GZA z Clanu hrají také v Jarmuschově filmu Kafe a cigára.
  • Na Patersonově (hraje ho Adam Driver) posteli je fotka mladšího Patersona z doby jeho vojenské služby. Jedná se o skutečnou fotografii Adama Drivera z doby, kdy sloužil u americké námořní pěchoty.
  • V podcastu Empire #237 Adam Driver prozradil, že prošel školením a stal se řidičem autobusu s licencí. Chtěl být při řízení autobusu schopen "autopilota". Znamenalo to také, že ve filmu mohly být autentičtější záběry, což otevíralo možnosti pro větší rozmanitost kamerových záběrů. Výuku absolvoval během tří měsíců v newyorském Queensu a zkoušku složil týden před začátkem natáčení.
  • Báseň, kterou Patersonovi přečetla malá holčička, napsal režisér Jim Jarmusch.
  • Rozhovor mezi dvěma stavebními dělníky v autobuse byl skutečný rozhovor, který Jarmusch vyslechl v baru.
  • Adam Driver kvůli roli ve filmu absolvoval školu na řízení autobusu. Produkční štáb zařizoval, aby Driver získal řidičský průkaz na autobus, a zatímco se to snažili zařídit, on na to sám přišel a už byl ve škole.
  • Básně ve filmu pochází od Rona Padgetta, jednoho z nejoblíbenějších současných básníků Jima Jarmusche, který souhlasil s tím, že pro film napíše básně, a dovolil Jarmuschovi použít některé z jeho existujících básní.
  • Paterson japonskému básníkovi řekne, že William Carlos Williams pocházel z tohoto města. Williams se ve skutečnosti narodil a žil v nedalekém Rutherfordu, ačkoli je s městem pevně spjat díky své známé dlouhé básni Paterson, jejíž výtisk se nachází na Patersonově poličce.na několika záběrech.