Maigret klade past

67%

Zajímavosti 8

  • Kolíček na šaty v zásuvce je zřejmě moderní plastový.
  • Na konci filmu se Maigret prochází parkem, kde vidíme staršího muže a dítě, kteří si čtou album TinTin ("Le Trésor de Rackham le Rouge", poprvé vydané v roce 1944). Na zadní straně obálky alba jsou zobrazeny všechny obaly alb, z nichž některá v roce 1955 ještě nebyla vydána. Ba co víc, tento design zadní strany obalu byl použit až v 70. letech 20. století.
  • Během scén, kde se fotografuje s bleskem, se používají moderní kondenzátorové blesky s několika sekvenčními záblesky ze stejné zábleskové pistole. V době, ve které se film odehrává, byly standardem hořčíkové zábleskové výbojky, které se musí při každém záběru vyměnit. Při těchto scénách by se mělo hodně šmátrat po vyjmutí a výměně mrtvých skleněných žárovek a měly by je doprovázet hlasité praskání při každé zábleskové expozici a křupání skla pod nohama, protože reportéři je obvykle prostě upustili.
  • V závěrečných okamžicích filmu prochází Maigret kolem lavičky, kde si dědeček s vnukem čtou komiks o Tintinovi, avšak tato verze komiksu (viz zadní strana komiksu) nebyla v 50. letech vydána.
  • Zobrazeny jsou různé francouzské noviny, zejména Le Monde s fotografií zatčeného podezřelého na titulní straně.Ve skutečnosti Le Monde až do 80. let 20. století nepřinášel vůbec žádné fotografie, natož na titulní straně.
  • Jeden z velmi vzácných vstupů Rowana Atkinsona do "vážných" rolí. Od té doby si tuto roli zopakoval ještě třikrát (od roku 2020).
  • Reportér srovnává Julese Maigreta s Frederickem Georgem Abberlinem (1843-1929) kvůli jeho údajnému neúspěchu při řešení případu sériového vraha. Abberline byl britským vrchním inspektorem londýnské metropolitní policie a jednou z hlavních postav vyšetřování vražd Jacka Rozparovače. V roce 1892 odešel od policie do důchodu, ale teorie o případu Jacka Rozparovače vytvářel i v důchodu.
  • Jeden z nejadaptovanějších Simenonových příběhů; byl adaptován také jako předposlední epizoda 3. série seriálu BBC "Maigret" v 60. letech s Rupertem Daviesem v hlavní roli a jako závěrečný díl 1. série seriálu ITV z 90. let s Michaelem Gambonem v hlavní roli. Film byl natočen ve Francii v roce 1958 s Jeanem Gabinem a byl adaptován pro francouzskou a italskou televizi.