Marguerite

65%

Zajímavosti 5

  • Ve Francii film navštívilo více než 1 milion diváků.
  • Natáčelo se výhradně v České republice.
  • Jméno titulní postavy je zkomoleninou jména Margaret Dumontové, důstojné dámy s postavou staré operní pěvkyně, která byla předobrazem gagů bratří Marxů.
  • Odehrává se v Paříži od září 1920 a téměř věrně se drží doby, s výjimkou sekvence, kdy Marguerite, baronka Dumontová zpívá, zatímco se na bílé prostěradlo a poté na její bílý oděv promítá obraz z filmu. Nekorektně je zde použit 16mm němý film, který se zdá být promítán z 16mm filmové promítačky, nicméně 16mm film byl vynalezen společností Eastman Kodak v USA až v roce 1923. Ve Francii v roce 1922 vynalezla společnost Pathé Frères svůj 9,5mm film pro němý film jako součást amatérského filmového systému Pathé Baby, který by se v této době spíše používal. pro danou dobu je promítán nesprávný číselný odpočet leader a každý plně vyškolený promítač by si této chyby všiml, a v roce 1920 vidíme "SMPTE Universal Leader" z roku 1965, který byl navržen a používán pro televizní projekční aplikace. Obsahuje nepřetržité odpočítávání od osmi do dvou (měřeno v sekundách, nikoli ve stopách), s čísly uprostřed terče se dvěma bílými kruhy a animací otáčející se "hodinové ručičky". "SMPTE Universal Leader" se v kinech příliš nerozšířil, což ještě od roku 1930 používal "The Academy Leader" a od roku 1951 "The Society Leader" (oba mají 16 snímků na stopu na 35mm filmu), který odpočítává od jedenácti do tří a při třech se ozve rychlé pípnutí, přičemž se všechna čísla objeví vzhůru nohama. Slova "SIX" a "NINE" se obvykle objevují pod příslušnými čísly. "Academy leader" je specifikován normou SMPTE 301.[1]. Univerzální leader je specifikován normou ANSI/SMPTE 55. Společenský [alias univerzální] leader (1951) má poměrně složitou konstrukci a poznáte ho podle kruhů se štíhlými šipkami směřujícími do stran, nahoru a dolů každého snímku (připomínají křížek). Číslování je od 11 do 3, ale orientované správně nahoru, nicméně ŠESTKA a DEVĚTKA se objevují pouze jako slova. Čísla jsou opět rozmístěna v intervalu jedné stopy, tj. na každém šestnáctém snímku, přičemž "ozvěny" každého čísla se objevují na bezprostředně sousedících snímcích (takže každé číslo se ve skutečnosti objevuje třikrát). Nejrozšířenější je Universal [alias Television] Leader (1965) se známou animovanou grafikou "clocksweep" a použitým číslováním od 8 do 2 a s trváním přesně 8sec@24fps. Všechna čísla jsou správně nahoru a jsou rozmístěna v intervalu 24 snímků (1 sekunda). Vzhledem k tomu, že číslo 9 bylo odstraněno, 6 se zobrazuje pouze jako číslice.
  • V jedné scéně Marguerite zpívá na Edisonově válcovém magnetofonu, později je její nahrávka přehrávána z desky s rychlostí 78 otáček za minutu, údajně stejné nahrávky.