13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

76%
13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

Který režisér umí v Hollywoodu nejlepší akční scény? No přece Michael Bay. Mistr filmové destrukce se ale tentokrát rozhodl své ego trochu kočírovat a ujal se režie filmu 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází, který je nejrealističtějším filmem jeho kariéry. Alespoň sám Bay to tvrdí. V praxi to samozřejmě znamená, že vás čeká pekelná jízda plná explozí, přestřelek a tryskajícího testosteronu.

Jedenácté výročí útoku na newyorská Dvojčata se teroristická bojůvka operující na severu Afriky rozhodla „oslavit“ útokem na americkou ambasádu v libyjském Benghází. Její zaměstnanci sice již předem tušili, že se něco chystá, tajné služby však jejich pocit ohrožení relativizovaly. I proto se pracovníci ambasády ocitli tváří v tvář obrovské přesile prakticky bez větší ochrany, kterou by si pobyt v „třaskavém“ regionu jinak určitě zasluhoval. Neměli by sebemenší šanci, kdyby v oblasti nepůsobila skupinka „bezpečnostních analytiků“, bývalých elitních mariňáků. Ti hodí za hlavu všechny psané i nepsané postupy, především nařízení, aby se do ničeho nevměšovali, a rozhodnou se bránit ambasádu do poslední kapky krve. Časový údaj ve filmu odkazuje k době, po kterou se nerovný boj o ambasádu sváděl. (Cinemart)



Scénář:

Recenze: 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

Kinobox.cz
60%

V téhle kopii Černého jestřába sestřeleného se sice nedozvíte skoro nic o nějakém politickém nebo sociálním pozadí těch složitých incidentů, ale na druhou stranu oceňuji, že Bay zůstal relativně střídmý a ve filmu nejsou skoro žádné nechtěně vtipné scény.


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Konečně si Michael Bay odfrkl od Transformers a natočil něco "normálního" kde nehrají hlavní roli roboti z vesmíru,ale lidé z masa a kostí. Vojáci z Benghazi jsou opět přepálení,ať už to je délka,nebo výbuchy a akce. Tak jak je to u Baye zvykem,ale tentokrát je to v rámci možností stravitelné a místy i uvěřitelné. Bay v první půlce kupodivu dobře buduje atmosféru a emoce u hlavních postav. Druhá půle je jen akcí nabitá válečná vřava,která je sakra dobře natočená. Těch 144 minut uteklo jako voda a to je známka,že jsem se dobře bavil.
Pete69
Pete69
29 898 bodů
6.5
Velice patriotistický snímek, kterému jsem moc na chuť nepřišel. Akční scény povedené, střelba, krev, vše vypadalo reálně, ve výsledku je to ale příliš vyumělkované a plné vlasteneckých dialogů i monologů. Chápu, že je to podle skutečné události, že si vojáci zažili své.. hodnotím však zpracování filmu a to jak na mě zapůsobil.. max. na 65%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
10
Další neplánovaný masakr. Válečný příběh dle skutečné události a v režii Michela Baye. Vizuální podívaná tedy zaručena. Událost, která se stala v Benghází 11. září 2012 je zpracována s veškerou úctou ke všem zúčastněným a ukazuje, jakým peklem si oddíl musel projít. A jako obvykle nechybí ani reálné politické jednání ve velení. Šlo o záchranu života a americká vláda nedokázala rychle zareagovat. Dokonce byla na místě snaha tomu i naivně zabránit. Nastalo peklo, které dopadlo jak dopadlo. Dějově největší rozčarování se ukazuje v místě, kdy byla vyžádána podpora letectva a ti se na to prostě vykašlali. Snímek přináší to, na co jsme od Baye zvyklí. Patřičný švih, dechberoucí kamera, napětí, city, zoufalství a zlost. Film ve stylu snímku Ridleyho Scotta ´Černý jestřáb sestřelen´, který se může vedle něj bez problémů zařadit.

Dodatečné informace

Původní název:
13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi (více)
  • USA 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází
  • USA 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi
Premiéra v ČR:
4. 2. 2016
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Rozpočet:
50 mil. USD
Tržby:
69,41 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
13 hodin: Tajní vojáci z Benghází je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch