Fantastická zvířata a kde je najít

74%

Zajímavosti 82

  • První film ze světa kouzelníků natočený v Panavision (anamorfní) a digitálně. Všechny předchozí filmy o Harrym Potterovi byly natočeny ve formátu Super 35 mm.
  • 300 stavitelů a řemeslníků strávilo 4 měsíce stavbou kulis New Yorku 20. let 20. století ve studiích Levesden.
  • Když Kowalski vystupuje ze zamrzlé řeky, jde klasickým Chaplinovým vtipným stylem.
  • Vydáno patnáct let a dva dny po filmu Harry Potter a kámen mudrců (2001).
  • Do role Jacoba byli zvažováni Michael Cera, Josh Gad, Steve Zissis a Zack Pearlman.
  • Tento film se odehrává 54 let před narozením Harryho Pottera a 65 let před jeho nástupem do Bradavic.
  • V rozhovoru s herci na dvojdisku se dozvídáme, že Eddie Redmayne byl ze setkání s J. K. Rowlingovou nervózní, přestože získal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve filmu Teorie všeho (2014).
  • Colin Farrell měl vymazanou scénu, ve které se jeho postava "tísnila v rohu" své kanceláře a měla vizi, zatímco byla částečně neoblečená. Této vize se později dotkl film Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny. Nakonec byla i tato scéna vymazána.
  • Když se vejce líhne v bance, těsně poté, co se Newt zjevil, je ve scéně slabě slyšet "Hedwig's Theme".
  • Scény z newyorských doků se ve skutečnosti natáčely v Cardington Hangars v Bedfordshire v Anglii (tzv. The Sheds).
  • Do role Queenie byly zvažovány Saoirse Ronan, Dakota Fanning, Kristen Stewart a Lili Simmons.
  • Michael Cera byl zvažován pro roli Jacoba, ale tuto filmovou roli odmítl, aby namluvil animovaný film LEGO® Batman film (2017).
  • Filmoví "měsíčňané" jsou sice obecně velmi roztomilí a neškodní, ale jejich jméno má poněkud nešťastný původ. Měsíčňák je "monstrózní porod", obvykle spojovaný s potraceným plodem krávy nebo jiného hospodářského zvířete. Měsíční mláďata ve filmu poněkud připomínají to, co by ve skutečném životě bylo deformované tele, které by bylo pravděpodobně potraceno nebo by jinak nepřežilo porod. "Mooncalf" je také slangový výraz pro hloupého nebo naivního člověka, což by také mohlo být jedním z důvodů, proč se takto pojmenovávají velkooká, naivně nevinně vypadající stvoření.
  • Herci si nesměli vzít scénáře domů a na konci každého dne je museli zamknout do trezoru.
  • Obrázek Bradavic v Denním věštci je archivní záběr z filmu Harry Potter a Fénixův řád (2007).
  • V komiksové verzi filmu Fantastická zvířata a kde je najít je v části O autorovi uvedeno, že Newt absolvoval Bradavice. Ve filmu však Graves zmiňuje, že byl vyloučen.
  • V roce 2011 napadlo producenta Lionela Wigrama natočit jednorázový falešný dokumentární speciál s Newtem ve stylu dokumentů slavných přírodovědců, jako jsou David Attenborough, Steve Irwin nebo Jane Goodallová. Když to Wigram navrhl kolegům producentům Davidu Heymanovi a J. K. Rowlingové, inspirovalo to Rowlingovou k napsání scénáře celovečerního filmu. Navíc už měla v hlavě několik nových příběhů z kouzelnického světa (jednu dobu uvažovala o tom, že by natočila antologii krátkých animovaných filmů na motivy "The Tales of Beedle the Bard"). Heyman to řekl někdy v září 2016: "Lionel dostal nápad. Jo se o tom dozvěděla. Řekla: 'No, kupodivu už jsem o něčem přemýšlela,' a měla celý ten nápad v nějaké podobě. Chci říct, že se to v průběhu toho roku a půl až dvou let, co to trvá, měnilo a vyvíjelo. Ale ona ví, jak se jednotlivé části propojují s jejím vesmírem".
  • První film z filmové série o Harrym Potterovi, který není natočen podle jednoho z hlavních románů. Vznikl ve prospěch britské organizace Comic Relief a je inspirován stejnojmennou fiktivní učebnicí, která se objevuje v románech o Harrym Potterovi.
  • Alfonso Cuarón, režisér filmu Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004), v rozhovoru pro Vulture vyjádřil zájem o režii tohoto filmu: "Když jsem ho natočil, byl jsem pozván k natáčení dalšího dílu, ale nechtěl jsem to přehánět, protože to byl takový zážitek. Ale teď? Proč ne? Mám sice věci, které chci dělat (příště), ale věc J. K. Rowlingové... Ještě mi nezavolali! Ještě se nerozhodli mě pozvat! Těším se! Aspoň na to, že se na to podívám, protože mě nikdo nepozval".
  • V listopadu 2015 vyšlo najevo, že americká kouzelnická komunita ve filmu nepoužívá slovo "Muggles" pro označení lidí, kteří nejsou kouzelníci, ale místo toho používají vlastní slovo "No-Maj", což je zkratka pro "no magic".
  • V úvodní scéně, kdy se objeví logo Warner Bros., zazní nejprve známý hudební motiv používaný ve všech filmech o Harrym Potterovi (nazvaný Johnem Williamsem "Hedwig's Theme") a poté se změní na originální skladbu.
  • Alison Sudol, zpěvačka skupiny A Fine Frenzy, pracovala během natáčení na novém sólovém albu. Ve dnech volna z natáčení v Londýně jezdila vlakem do Bristolu, aby pokračovala v práci na desce.
  • Většina filmu se odehrává mezi 6. a 8. prosincem 1926.
  • Jasně barevné knihy, které jsou vidět na polici za Jacobem během večeře v bytě Queenie a Tiny, jsou sedm svazků Chadwickových kouzel, americké obdoby Standardní knihy kouzel používané v Bradavicích. Zajímavá souvislost se sérií o Harrym Potterovi spočívá v tom, že autor knihy, Chadwick Boot, byl starším bratrem Webstera Boota, který se stal předkem Harryho spolužáka Terryho Boota po jeho návratu do Anglie jako průkopník Auror. Bratři byli adoptivními syny Isolt Sayreové a jejího manžela Jamese Stewarda, zakladatelů Ilvermorny.
  • Když Tina ukáže Newtovi svou kartu MACUSA, je vidět několik detailů. Především je na ní uvedeno její druhé jméno: Esther; její identifikační číslo MACUSA: 240274; a datum narození: 19. srpna 1901. Podrobnosti z Newtova pasu jsou vidět mnohem hůře, ale lze z nich vyčíst následující: narozen v roce 1897; prostřední jméno Artemis Fido; naposledy opustil Británii 16. června 1923; číslo pasu #600427.
  • J. K. Rowlingová pro tento film vymyslela slovo "choranaptyxický". Choranaptyxický tvor se dokáže zmenšit nebo zvětšit, aby se vešel do dostupného prostoru; jedním z takových tvorů je Occamy.
  • Jedná se o první film o Harrym Potterovi, který získal Oscara, v tomto případě za nejlepší kostýmy pro Colleen Atwoodovou.
  • Magický zákon, na který Newt, Queenie a Tina narážejí a který podporuje segregaci a zakazuje bratříčkování mezi magickými a nemagickými osobami, je jasným odkazem na rasové segregační zákony, které v té době platily v USA. Ve filmu se mu říká Rappaportův zákon, pojmenovaný po Emily Rappaportové, patnácté prezidentce MACUSA. Podle J. K. Rowlingové byl zákon přijat v roce 1790 v důsledku porušení Mezinárodního statutu tajemství kvůli nerozvážnosti Dorcus Twelvetreesové (dcery Aristotela Twelvetrese, amerického kouzelnického ministra financí) a Bartholomewa Barebona (Nomáda a potomka Scourerů). Zákon je však silně kritizován kvůli své intenzivní segregaci a trestům ukládaným za jeho porušení. Je pravděpodobné, že Mary Lou Bareboneová je Bartolomějovým potomkem. Kromě zákazu bratříčkování musí být hůlky, které nosí cizí čarodějové, registrovány (viděno při Newtově první návštěvě MACUSA) a studenti v Ilvermorny musí své hůlky odevzdat ve škole před odjezdem na prázdniny. Zákon bude zrušen až v roce 1965.
  • Záznam o Newtově vyloučení z Bradavic je velmi podobný Hagridovu vyloučení v roce 1942, jak je podrobně popsáno v knize Harry Potter a Tajemná komnata (2002). V obou případech jde o "nehody" týkající se nebezpečného kouzelného tvora, i když je možné, že Newt byl obviněn oprávněně, na rozdíl od Hagrida, na kterého to hodil Tom Riddle. Další souvislost mezi oběma postavami by se dala vyvodit z toho, že Hagrid o sobě mluví jako o "mumii" draka Norberta, a když se Newt přiblíží k hnízdu okamurovců, řekne: "Mumie je tady". Obě postavy jsou také blízkými důvěrníky Albuse Brumbála, který se proti jejich vyloučení důrazně ohradil.
  • Ilvermorny je název americké školy čar a kouzel, obdoby Bradavic ve Velké Británii. Podle vymazané scény se nachází v Massachusetts.
  • J. K. Rowlingová oznámila, že se jedná o první ze série pěti filmů, a uvedla, že ke všem napíše scénář. Dvě z pokračování již byla oznámena a byla jim přidělena data premiér 2018 a 2022. Pro další dvě pokračování nebyla oznámena žádná data, takže se neví, jak dlouho bude tato série pokračovat, i když Rowlingová oznámila, že nebude pokračovat tak dlouho jako série o Harrym Potterovi.
  • Film se odehrává na začátku prosince 1926, tedy jen několik týdnů předtím, než se Voldemort, hlavní antagonista filmů o Harrym Potterovi, narodil v knihách (31. prosince 1926). Zda je to i datum jeho narození ve filmu, není jasné, protože časová osa ve filmech byla oproti knihám poněkud pozměněna.
  • Leta Lestrangeová, milostný zájem Thessea Scamandera, je s největší pravděpodobností příbuzná Rodolpha Lestrange, zesnulého manžela Bellatrix.
  • Eddie Redmayne si sám ostříhal paruku a udělal to potmě. Udělal to proto, že Fae Hammond (návrhář vlasů pro film) věřil, že Newt se bude muset často upravovat na lodích a za jiných méně než ideálních okolností. Hammondová podala zmatenému Redmayneovi zrezivělé kuchyňské nůžky a nařídila mu, aby je použil v nedaleké skříni.
  • Carmen Ejogo trvala na tom, aby její postava Seraphina Picquery byla levačka, protože leváctví je po staletí spojováno s temnou magií a čarodějnictvím. Ejogo navrhla zdůraznit její dominantní ruku tím, že na ni přidá prsteny. Kostýmní výtvarnici Colleen Atwoodové se tento nápad zalíbil a několik prstenů bylo vytvořeno od základu.
  • Podle J. K. Rowlingové vymyslela Alison Sudolová slova školní písně pro Ilvermornskou školu čar a kouzel. Původně se před vyvrcholením odehrává scéna, kde Tina a Queenie zpívají část písně Newtovi a Jacobovi. Tato scéna však byla z konečného filmu vypuštěna.
  • Tuto knihu napsala J. K. Rowlingová v roce 2001 a většina výtěžku z ní byla určena pro charitativní organizaci Comic Relief. Více než 80 % z ceny obálky každé prodané knihy jde přímo chudým dětem na různých místech světa.
  • Scénáristický debut J. K. Rowlingové.
  • Když se Mary Lou zeptá Newta: "Jsi hledač?", odpoví: "Spíš honič." To má dvojí význam, protože seeker i chaser jsou obě pozice ve hře Quidditch, a také to naráží na to, že neustále pronásleduje tvory.
  • V románu Harry Potter a relikvie smrti vlastní Xenofilius Láskorád roh erumpenta, o němž tvrdí, že je to roh zmačkaného chrliče. Hermiona se svým přátelům zmíní, aby si v jeho blízkosti dávali pozor, protože se nenechá zmást a ví, že erumpentní roh je náchylný k výbuchu. V románu zjistí, že má skutečně pravdu. V tomto filmu se erumpent objevuje jako jedna ze šelem, které musí Newt znovu chytit (ta, která se podobá nosorožci a která uteče do Central Parku), a explozivní a obecně destruktivní povaha tohoto druhu je poprvé zobrazena na filmovém plátně.
  • Je možné, že domácí elfové jsou v Americe svobodní, protože někteří elfové nosí běžné oblečení a jsou otevřeně drzí vůči lidem, aniž by se obávali odvety. V britském kouzelnickém světě jsou domácí elfové zotročeni, dokud jim jejich majitelé nedají řádné oblečení, a mají zakázáno vlastnit hůlky (ačkoli mohou kouzlit i bez nich).
  • Přestože ve filmových verzích nejsou, Harry a jeho spolužáci se v románech Harry Potter a Ohnivý pohár a Harry Potter a Fénixův řád v hodinách Péče o kouzelné tvory učí o bowtrucklech i nifflerech. V tomto filmu je poprvé uvidíme na plátně.
  • Vzhledem k tomu, že se z tohoto desetiletí dochovalo jen velmi málo architektury, bylo rozhodnuto, že se film nebude natáčet na místě. Místo toho vytvořili scénografové od základu vlastní, pečlivě propracovanou verzi New Yorku dvacátých let jako praktické, fyzické kulisy.
  • Ve dvacátých letech 20. století byly "muggles" v USA slangovým označením pro marihuanové cigarety. To možná vysvětluje, proč členové americké kouzelnické komunity tento výraz nepoužívají pro označení nemagických lidí, ale říkají jim "no-maj".
  • Eddie Redmayne přiznal, že v konkurzu na roli Kylo Rena ve filmu "Star Wars: Síla se probouzí" (2015) neuspěl, a to mu uvolnilo místo pro roli Newta, ačkoli nevěděl, že je pro ni jedinou volbou studia.
  • Škola s hůlkou byla pro některé členy souboru povinná. Herci a herečky navštěvovali výcvikový tábor, aby se naučili, jak se správně pohybovat a používat hůlku.
  • "Frank" je Thunderbird. Hromotluk je jedním ze čtyř domů Ilvermornské školy čar a kouzel, jak je podrobně popsáno na Pottermore.
  • Eddie Redmayne se ucházel o roli Toma Riddlea ve filmu Harry Potter a Tajemná komnata (2002), ale byl odmítnut po přečtení jedné věty. Místo něj byl obsazen Christian Coulson.
  • Původně se mělo jednat o trilogii, ale od října 2016 je potvrzeno, že půjde o pětidílnou filmovou sérii.
  • J. K. Rowlingová uvedla, že tento film "není ani prequelem, ani pokračováním série o Harrym Potterovi, ale rozšířením kouzelnického světa. Newtův příběh začne v New Yorku, sedmdesát let předtím, než se Harry rozjede".
  • Jedna z postav zvolá: "Mercy Lewis!" Na jiném místě Tina Goldsteinová vykřikne: "Proč jsi tu věc proboha pustil na svobodu, Dane?" Mercy Lewisová a Deliverance Daneová patřily k těm, které jejich sousedé během salemských čarodějnických procesů obvinili z čarodějnictví.
  • Před natáčením dostal Eddie Redmayne velmi podrobný příběh, který mu exkluzivně prozradila J. K. Rowlingová.
  • Eddie Redmayne byl podle J. K. Rowlingové jedinou volbou pro hlavní roli. Redmayne se nemusel účastnit konkurzu a podílel se i na dalších rozhodnutích o obsazení.
  • Byla natočena scéna s Newtem Scamanderem bez košile, která ukazovala všechny jizvy, jež se mu nashromáždily na těle během jeho práce s nebezpečnými zvířaty. Eddie Redmayne před natáčením výrazně posiloval, a to právě kvůli této scéně. Bohužel pro něj však byla scéna z finální kopie vyškrtnuta.
  • Šedožlutá šála, kterou má Newt v kufru a kterou nosí v poslední scéně filmu i v propagačních materiálech, je narážkou na to, že během studia v Bradavicích chodil do Mrzimoru (což J. K. Rowlingová potvrdila v doplňujících materiálech).
  • Ve světě Harryho Pottera vyšla kniha Newta Scamandera "Fantastická zvířata a kde je najít" poprvé v roce 1927 a stala se obrovským bestsellerem i schválenou učebnicí v Bradavicích. V polovině devadesátých let 20. století, kdy se děj série o Harrym Potterovi odehrává, vyšla již v 52. vydání. Scamander má také tu čest, že má svou vlastní čokoládovou žabí kartu.
  • Jméno "Newt Scamander" se objevuje na Marodérské mapě ve filmu Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004).
  • Zatímco hlavní postavy procházejí pod nadzemní tratí, vlak projíždějící nad nimi jede po levé koleji, jako by to bylo v Anglii, a ne po koleji na pravé straně, jako by to bylo ve Spojených státech.
  • Když Tina zatkne Newta Scamandera a odvede ho do sídla MACUSA, prezident Picquery osloví Tinu "Ms Goldsteinová" (podle titulků). Ačkoli se v angličtině objevilo již v 17. století, až do druhé poloviny 20. století se oslovení " Ms." pro označení neprovdané ženy téměř nepoužívalo. Prezident Picquery by mnohem spíše použil "Miss", i když je možné, že v kouzelnické komunitě existují jazykové/dialektické rozdíly.
  • Po otevření bankovního trezoru a vyzvednutí Nifflera se objeví několik pásků stodolarových bankovek. Tyto konkrétní bankovky pocházejí ze série vytištěné v roce 1928; film se odehrává v roce 1926.
  • Když se Newt na začátku filmu chystá opustit loď, záběr z horní části ukazuje na palubě před ním houf zablácených stop. Zdá se, že všechny tyto stopy pocházejí z bot s gumovými podrážkami, ale takové podrážky byly k dispozici až koncem 30. let 20. století pro horolezce a mnohem později pro běžnou obuv. Ve 20. letech 20. století měly všechny boty plochou koženou podrážku.
  • Divadelní plakát inzeruje představení s názvem TRIBECA FOLLIES. Neologismus Tribeca (zkratka pro Triangle Below Canal [Street]) vznikl až v 70. letech 20. století.
  • Podle celníka byl Newt nedávno v Rovníkové Guineji. Ta byla až do své nezávislosti v roce 1968 známá jako Španělská Guinea.
  • Na místě zřícení budovy policista říká davu, že se nejedná o výbuch plynu, protože není cítit plyn. Zemní plyn je však bez zápachu i bez barvy, přidávání zápachu k plynu bylo celosvětově přijato po výbuchu v New London School v roce 1937. Takže i kdyby došlo k úniku plynu nebo výbuchu, policista by plyn necítil.
  • Pochodeň Sochy Svobody je zobrazena v současném provedení ze zlatem pokryté mědi. Tato verze byla instalována v roce 1985. Původní pochodeň (v současné době vystavená v muzeu) měla měděný rám se sklem a byla osvětlena zevnitř; v této podobě byla od velké přestavby v roce 1919.
  • Když Scamander dorazí do New Yorku, imigrační úředník si vezme jeho pas a pak ho otočí na bok, aby si ho prohlédl. Starý modrý britský pas neměl stránky orientované na stranu.
  • Když senátor Shaw mluví na slavnostní večeři, má americká vlajka po jeho pravici odsazené hvězdy jako současná padesátihvězdičková vlajka. V roce 1924 měla vlajka 48 hvězd, které byly v sudých řadách.
  • Ve scéně, kdy Tina vyruší Serafínu Picqueryovou a Aurory, je na mapě zobrazeno časové pásmo a hranice států; Michigan, Ohio, Indiana, Kentucky a Tennesee jsou ve špatném časovém pásmu.
  • Po bitvě v metru, když americká prezidentka madam Picqueryová odchází s Aurory, otočí se a zeptá se: "Je tady ještě ten No-Maj?" s výrazným britským přízvukem Carmen Ejogo.
  • V rozbitém metru ke konci filmu Newt kopne do cihly, která je zjevně vyrobena z pěny.
  • V úvodním projevu Mary Lou Bareboneové na protestním shromáždění se hovoří o "bezdrátovém připojení" jako o jednom ze zázraků moderní technologie. To je britský termín; řečník v New Yorku v roce 1926 by řekl "rádio".
  • Když si imigrační úředník v New Yorku vyžádá obsah Newtova kufříku, Newt aktivuje mechanismus "hodný mudlů", který kouzelný obsah kufříku skryje. Když úředník kufřík otevře, vše vypadá úhledně srovnané, jako by ho Newt právě zabalil - navzdory tomu, že Newt držel kufřík ve svislé poloze, dokud ho nepoložil na kontrolní stůl. Imigrační úředník by byl zvyklý, že volný obsah kufříku, který byl držen ve svislé poloze, sklouzl na dno (nyní na zadní stranu) kufříku - zejména těžší předměty, jako jsou hodinky nebo lupa. a to je pravděpodobně důvod, proč se úředník stále tváří trochu zmateně nad obsahem kufříku.
  • Když Tina odvede Newta do kanceláře pro evidenci hůlek v MACUSA, je na jejím stole napsáno "Queenie Goldsteinová". Pokud se však pozorně podíváme na záběr, kdy Newt stojí před stolem, zatímco Tina hledá formulář/plnicí pero, je na druhé straně stolu (směrem k Tině) jmenovka s nápisem "Porpentina Goldstein" (Tinino celé jméno).
  • Každý muž ve filmu nosí venku klobouk (běžný oděv pro rok 1926), kromě tří hlavních mužských postav - Newta Scamandera, Jacoba Kowalského a Percivala Gravese, kteří ho nenosí nikdy. Zatímco Newt a Graves jsou kouzelníci, jejichž smysl pro módu se může lišit od mudlovského, Jacob tuto výmluvu nemá. Jacob je však poměrně společensky nešikovný.
  • Když Newt pronásleduje jednu ze svých příšer v Central Parku, je park pokrytý sněhem a lidé bruslí na zamrzlém rybníku. Kdykoli jindy bezprostředně před touto scénou nebo bezprostředně po ní a v průběhu celého filmu nikde není sníh a lidé jsou oblečeni do mírného počasí.
  • Stanice metra City Hall se nachází v obratištích a má pouze jednu kolej, nikoli dvě, jak je znázorněno na obrázku.
  • Na Manhattanu nebylo povoleno nadzemní vedení, takže tramvaje využívaly k přívodu elektřiny kabelovod (elektrifikovanou třetí kolejnici umístěnou ve štěrbině mezi kolejnicemi). Ačkoli tramvaje jsou správně vyobrazeny bez trolejových sloupů, vedení zde chybí.
  • Newt jde po lávce na palubu lodi, zastaví se u písmene "s" ve slově "STAR" ve slově "ROYAL STAR" a v následujícím záběru je nad písmenem "Y" ve slově "ROYAL".
  • Ve shromažďovacím sále MACUSA pokládá Tina Newtův kufřík na červený bod startu; v dalším záběru je blíže ke středu hvězdy.
  • Poté, co přinese Jacoba do kufru, otevře Newt dveře do své kůlny a vyzve ho, aby ho následoval. V dalším záběru Jacob otevírá dveře podruhé, přestože nebylo slyšet, že by se zavíraly.
  • Když Graves utěšuje Credence, položí mu ruku na zátylek a pak ji přesune dopředu. V dalším záběru má ruku opět na zátylku.
  • Když se Newt poprvé objevuje v Newtově případě, během několika záběrů přejde od saka, vesty a kravaty k vestě a volné kravatě, k pouhé blůze a volné kravatě a zpět k vestě a kravatě.