Dešťová víla

52%

Články 9

Fond kinematografie přispěl na pohádku ze zubní ordinace, pátrání po otci či eastern
Filmy10. 10. 2023
Fond kinematografie přispěl na pohádku ze zubní ordinace, pátrání po otci či eastern

Vznik sedmi snímků podpořili radní Státního fondu kinematografie ve výzvě na výrobu celovečerního filmu. Rozdělili mezi ně celkem 62,5 milionu korun. Vybírali celkem z 27 přihlášených projektů. Podívejte se, komu nakonec přiklepli peníze a kolik.

Milan Cieslar: "Neposílejte hercům scénář, zalžete jim, že ho někdo ztratil, ať improvizují."
Rozhovory19. 2. 2018
Milan Cieslar: "Neposílejte hercům scénář, zalžete jim, že ho někdo ztratil, ať improvizují."

Po velmi úspěšném filmu Život je život, který získal ocenění na festivalu, napadla režiséra Milana Cieslara myšlenka pokračovat v komediálním žánru. Tentokrát se režisér pustil do romantické komedie s cílem přinést na plátna kin zábavu, zprostředkovanou nezastupitelnými hereckými osobnostmi, jako je například Vilma Cibulková, Jiří Lábus, Lenka Vlasáková, Saša Rašilov a další.

Zemřela divadelní a filmová herečka Věra Kubánková
Filmy14. 4. 2016
Zemřela divadelní a filmová herečka Věra Kubánková

Sympatická dáma zemřela ve středu 13. dubna v požehnaném věku 91 let. Zprávu přineslo Divadlo Na Jezerce, kde Věra Kubánková na sklonku kariéry vystupovala. Mezi poslední filmy, kde se herečka představila, patří ceněné Kobry a Užovky (2015) nebo fantasy pohádka Řachanda (2016). Titulní foto: Divadlo Na Jezerce / Marie Votavová.

Zemřel autor mnoha hitů a skladatel filmové hudby Petr Hapka
Filmy25. 11. 2014
Zemřel autor mnoha hitů a skladatel filmové hudby Petr Hapka

Ve věku 70 let dnes zemřel skladatel, zpěvák a autor řady hitů Petr Hapka. Loni v březnu podstoupil zdánlivě banální operaci kyčelního kloubu. Poté se u něj ale projevila Alzheimerova choroba. Od té doby se o něj doma starala rodina.

Český film 2010. Pýcha předchází pád?
Téma21. 1. 2011
Český film 2010. Pýcha předchází pád?

Pokud pýcha opravdu předchází pád, pak českou kinematografii nečeká v nejbližší době nic pěkného. Český filmový rok 2010 totiž charakterizuje především víra tvůrců ve vlastní neomylnost, která je vede k tomu, že na svých filmech jsou už nejen režiséry, ale stále častěji i scenáristy, dramaturgy, střihači, kameramany, píáristy... Těžko říct, jestli je to důsledek omezených finančních možností či hlubokého přesvědčení o vlastní genialitě, ale jisté je jedno - tahle cesta vede do pekel. Ničí řemeslo, českou kinematografii zavádí do bažin amatérského nadšenectví a vysilujících bojů o průměr. A pokud bojujeme o průměr, nemůžeme dosáhnout na špičku.

Český (půl)lev 2010: Rýsují se favorité výroční ceny?
Téma21. 7. 2010
Český (půl)lev 2010: Rýsují se favorité výroční ceny?

První polovina roku 2010 přinesla do našich kin devět celovečerních hraných filmů a šest dokumentů. Kdo z nich může pomýšlet na křišťálovou sošku lva připraveného ke skoku? Pokusili jsme se trochu spekulovat, trochu napovídat akademikům a hlavně nediskriminovat lehčí žánry...

Christopher Lee přijede do Zlína
Festivaly a ceny17. 5. 2010
Christopher Lee přijede do Zlína

Největší hvězdou jubilejního 50. ročníku mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež bude představitel hraběte Dooku ze Star Wars, čaroděje Sarumana z Pána prstenů či dr. Wonky z Karlíka a továrny na čokoládu, legendární anglický herec Christopher Lee, který krátce před příjezdem do Zlína oslaví 88. narozeniny. Nejstarší filmová přehlídka svého druhu na světě slibuje nabitý program, špičkové snímky i další hvězdy - Zdeňka Svěráka, Istvána Szabó či Thomase Gensemera, muže, který zásadním způsobem přispěl k vítězství Baracka Obamy v amerických prezidentských volbách.

Recenze: Dešťová víla
Recenze11. 2. 2010
Recenze: Dešťová víla

Do kin přichází nová pohádka s poetickým názvem Dešťová víla. První záběry jsou velmi slibné, ocitáme se v pusté kamenité krajině, kterou kráčí shrbená postava - Dešťová víla, která v podobě žebračky putuje světem a zkouší lidskou povahu. Během úvodních titulků nás dovede až k moři, kde náhle velmi laciným (televizním) trikem zmizí. A tím také skončí kouzlo celého filmu, kromě několika dalších exteriérů natočených v působivé islandské krajině, se celý děj odehrává v českých lokacích a (bohužel) v ateliérech na Kavčích horách. Realizace filmu zde narazila na daný rozpočet, který byl okolo 30 milionů. Je to hodně nebo málo? Pro výpravnou pohádku tohoto druhu zřejmě málo.

Dešťová víla se natáčela i na Islandu!
Filmy5. 2. 2010
Dešťová víla se natáčela i na Islandu!

Zcela cíleným návratem k české pohádkové klasice 50. let, tedy filmům Dařbuján a Pandrhola či Obušku, z pytle ven!, je novinka režiséra Milana Cieslara Dešťová víla, která do tuzemských kin vstupuje už 11. února 2010. Točila se mj. i na Islandu, což znemožnilo, aby titulní roli hrála původně obsazená Libuše Šafránková.