Non plus ultras

51%
Non plus ultras
Plakát traileru
Osamělý muž středního věku, který později získá přezdívku Tyčka, je jedno nedělní odpoledne před fotbalovým zápasem napaden dvěma sparťanskými fanoušky. Zachrání ho Bejčák, nepsaný vůdce několikačlenné party patřící k tvrdému sparťanskému jádru. Tyčka se ocitá v prostředí, které je pro něj nové a nezaujatě „pozoruje“ partu stárnoucích fotbalových chuligánů. Každý tu má vlastní život, který se s tím fanouškovským více či méně prolíná. A není výjimkou, že v civilním životě mívají naši hrdinové tvář, v níž se odrážejí obyčejné sny, které zůstávají za branou stadionů. Během několika týdnů je život party konfrontován s řadou nečekaných událostí. Na návštěvu přijíždějí angličtí hooligans, kteří jsou pro některé členy party idolem, parta se vydá na dramatickou cestu na utkání s největším rivalem Sparty – Baníkem Ostrava a pikantní vyústění bude mít i příjezd Bejčákových příbuzných. Mnozí v těch dnech přijdou o iluze, někteří o lásku a někteří naopak získají novou naději.

Text distributora



xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
4
Další česká věc (film tomu říkat nebudu), jejíž význam a účel je jen těžko odhadnutelný.... Mně prostě uniká.... Nevím, jestli to je tím jak neuvěřitelně málo mě zajímá fotbal, nebo tím, že to nemá děj, sympatické postavy, příběh ani pointu, ale radši po tom nebudu pátrat. Prostě podprůměr a nuda.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
6
Film od kterého jsem nic nečekal a nikdo na něj příliš chvály nepěl je na rozdíl od Mistrů ze stejné doby zaměřený na hokejové fanoušky, alespoň určitým pokusem o reflexi fenoménu fotbalového fandovství. Film nese samozřejmě určité neduhy filmového debutu, ale vidět se to určitě dá.
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
2
No nečekal jsem od toho kdovíco, jen mě to zajímalo jako sparťana a taky jsem se těšil na pořádný anglický akcent ostrovních rowdies. Bohužel se mi dostalo jen trapně nedodělaného filmu, který vpodstatě sám neví, co chce. Většinu času je vypravěč David Novotný, aby ho v několika scénách vystřídal Vladimír Dlouhý. Cože?!? Výkony byly slušné, i když na těch vypitých mozcích toho snad moc zkazit nejde. Psychologie postav nulová, čili jakákoli potenciální snaha o moralizování a věrné vykreslení životů těchto lidí na okraji společnosti, tak hezky zobrazené třeba v Romper Stomper, se naprosto míjí účinkem. Celková rozsekanost filmu do jednotlivých epizod je taky na škodu, obzvláště když ani jedna z nich nekončí pointou. Prostě dementní film, který měl zajímavý potenciál být tak trochu jiným rowdie dílem, ale asi utopil většinu peněz na naprosto zbytečných scénách v Lucerně, Rudolfinu a podobně. Škoda, no, režisérovi bych do rukou štáb a prachy už nesvěřil (což se, při pohledu na jeho filmografii, české kinematografii povedlo, takže hurá).

Dodatečné informace

Původní název:
Non plus ultras (více)
  • Česká republika Non plus ultras
Premiéra v ČR:
5. 8. 2004
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění