Osmy

71%

Komentáře a recenze 17

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6
Od filmů odehrávajích se za normalizace očekávám o trošku více, protože v tomto století je to dle mého názoru naše doména - alespoň já je mám rád. Osmy nejsou vůbec špatný film, ale nebýt Ivana Trojana, zapadl by do šedého průměru. Takto je to u mě za 60%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
4
Ivan Tojan coby hrdina další české omluvy normalizační absolutní životní pasivity. Největší chyba v tomhle světě je podle Epsteina se Strachem narušit normalizační idylku. Celý film se naznačuje, že hrdina projde změnou od zbabělce k hrdinovi, ona nalezená odvaha se nakonec prokáže tím, že aby zachoval status quo, troufne si odevzdat STBákům nalezenou zbraň. Smutné. 1 a 1/2
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
A nejlepším českým filmem 2014 se stávají Osmy, které prohučely televizí (do kina by na to asi nikdo nešel - tam se stojí fronty na jiné "spektákly") a nikdo o nich pořádně neví. Hořká komedie o tom, že když se sejde den blbec je i trhání zubů procházkou v parku. Věčný talent Epstein mě konečně přesvědčil, že na to fakt má. 9/10
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
6
Nu což o to, účel Osmy plní dobře, ale zrovna od tvůrčího týmu obdobné sestavy čeká člověk automaticky víc, než jen plnění poptávky. Osmy se ale bojí, nikoli jako Trojanova postava zubaře, ale utrhnout se ze řetězu. Chybí jim větší šlápnutí na plyn, větší odvaz a hlavně nekontrolovatelnost, která by rozjela komediální crazy komedii naplno. Jenže Epstein se drží až nečekaně při zemi a veškerou absurditu nechá růst na příliš vážně se tvářících základech, čímž je výsledek spíš zvláštní. V maličkostech je přitom vynikající, druhá půlka sice je vyhrocenější než zbytek, ale beru jí a v celku napočítám minimálně 8 (chápeme se) momentů, kdy jsem se upřímně zasmál. Přesto však převládá mírné zklamání, protože se pro mě zpočátku podceňovaný outsider stal v mých očích lehce přeceněným průměrem, který nahoru tahá hlavně výtečné obsazení. A že to má základ pro naprosto úchvatnou komedii, mrzí dvojnásob.
kOCOUR
kOCOUR
7 093 bodů
8
No konečně. Epstein se tentokrát dobře vyspal (a vypsal) a je vidět, že Trojanův osvědčený "něžný zmatkař" v úderné "povídkové" formě sedí scenáristovi výrazně líp, než když má tvořit nějaké hlubší příběhové kejkle (Signál bolí dodnes). Rozjezd je trochu žánrově nejasný, ale na pomezí bakalářské etudy a normalizační deprese nakonec nezůstávají Osmy přehnaně dlouho a jasně si vytyčí za úkol vydestilovat ze všech (i těch nejtemnějších zákoutí tehdejšího režimu) aspoň špetku té legrace. Trojan ladně proplouvá situačním humorem a kličkuje mezi povídkovými karikaturami (o nikom nic pořádně nevíme), aniž by se výrazně zaškobrtnul. Do karet mu přitom moc nehraje fakt, že je film pomyslně časově ohraničen a díky tomu se množství náhod a nehod zdá poněkud neuvěřitelné (na jeden den trochu moc!), na druhou stranu to do sebe všechno relativně zapadá a jednotlivé scény dramaticky fungují i bez kontextu těch dalších. Celkově hodně příjemně strávených 80 minut, kterým by slušelo i to plátno. Palec nahoru za oživení Josefa Dvořáka, který s věkem herecky zraje jako víno a odpustíte mu i ten Vodafone. A druhý palec nahoru za scénu s prasklou trubkou a zdevastovaným bytem, kde se hrdinové brodí v normalizačních hov*ech svých a doslova i cizích. 70-80%. P.S. Brainstorm zůstal nepřekonán, na to se bude muset Epstein vyspat ještě líp ;)
Pas
Pas
6 225 bodů
1.5
Osmy ,zřejmě jako osudové milníky českých dějin v letopočtech. Zde však jsou nudně a nezáživně podaným snímkem z doby normalizace.Svět není a nikdy nebyl černobílý a tak ani doba kterou zde popisují tvůrci taková nebyla.Filmaři před rokem 1989 měli často snahu poměry v tehdejším Československu glorifikovat.V současné době se zase najdou tací, kteří vše vidí optikou zaplivaných putyk ,oprýskaných fasád a pokřivených charakterů.Příběh nenabízí žádné rozvinutí děje ,vše se odehrává jaksi samospádem událostí kdy ani dialogy nejsou žádnou výstavní skříní která by diváka více zaujala nebo nadchla.Prvek detektvího tajemna mu však dopřáli až na ČSFD kdy film označili za komedii.Usměvných scén nebo slovního humoru jako šafránu .Tahounem celého tv filmu je Ivan Trojan a tak asi neměl čas ani potřebu Strachovi s Epsteinem vysvětlovat ,že za časů normalizace neměly SPZ nacvakávací rámečky a už vůbec nebylo možné poslouchat Hlas Ameriky v poledne! Celé dílo je odfláknutou parodií na tehdejší poměry.Bež špetky nadhledu jen suchařina.
limeta
limeta
5 179 bodů
6
Velké očekávání naplnil hlavně herecký výkon Ondřeje Trojana, jinak jsou dojmy rozporuplné. Možná je to způsobeno hlavně žánrovým řazením, o kterém předem napovídalo to, že v rámci novoměstského Hrnce smíchu Zuzana Stivínová a Ivan Trojan obdrželi cenu za nejlepší herecký výkon a na festivalu zvítězil film i v kategorii nejlepší televizní komedie a dostal cenu Zlatý prim. Tím pádem byl z mé strany očekáván humor, ale pro nás pamětníky té doby to vlastně byla jen realita. Čili takový bakalářský příběh, který šlo natočit až po 25 letech.
Schneefee
Schneefee
4 294 bodů
7
Takovy den blbec v podani Ivana Trojana...docela s napetim cekate jak z toho vseho vybrusli a jste radi, ze nejste v jeho kuzi a v tehdejsi dobe.
VasaFlasa
VasaFlasa
2 827 bodů
8.5
Velmi povedený TV film, který hravě strčí do kapsy ostatní letošní české snímky, kterým se dostalo kinodistribuce. Za mě to bylo příjemně strávených 82 minut a těším se na další počiny pana Jiřího Stracha.
lukas
lukas
1 523 bodů
5.5
Ne, tohle se nepovedlo. A z mnoha důvodů. Proč ČT zařadí do programu 17. listopadu KOMEDII, která by se docela dobře mohla odehrávat v leckajkých kulisách, ale tvůrci zvolili dobu Charty 77. Co na tuhle "šaškárnu" signatáři a disidenti? Pak ještě dávali večer Zemský ráj to napohled. To bylo ještě horší.