Bohemian Rhapsody

84%
Bohemian Rhapsody
Queen. Jediné, co je pozoruhodnější než jejich muzika, je jeho příběh. Bohemian Rhapsody popisuje hudební dráhu i jedinečnou životní a uměleckou jízdu Freddieho Mercuryho od založení skupiny Queen až po památný koncert Live Aid v roce 1985. Film Bohemian Rhapsody je oslavou rockové skupiny Queen, jejich hudby a především Freddieho Mercuryho, který svou tvorbou i životem vzdoroval všem myslitelným stereotypům, díky čemuž se stal jedním z nejvýraznějších umělců na světě. Snímek mapuje raketový vzestup nekonvenční skupiny prostřednictvím jejich revolučního zvuku a ikonických písní, jako jsou We Will Rock You, We Are the Champions nebo právě Bohemian Rhapsody. Jejich příběh začíná bleskovým startem, pokračuje neřízenou životní spirálou a vrcholí nezapomenutelným, strhujícím vystoupením na koncertu Live Aid v roce 1985. Na jeho pódiu Queen v čele se rtuťovitým Freddiem předvedli jednu z největších show v historii rocku. Jejich hudba byla a stále je ohromnou inspirací pro celý svět. Brian May, kytarista skupiny Queen, s filmaři úzce spolupracoval a jejich práci hodnotí slovy: „Film Bohemian Rhapsody vypráví o rodinách a vztazích, o nadějích a touhách, o smutku a zklamáních, ale hlavně o vítězstvích a naplnění snů. A to způsobem, který se dotkne každého. Nebyla to snadná cesta – ale všechny nejdůležitější cesty jsou takové! Rami, Lucy a kluci dali dohromady monumentální show – mnohem lepší než je originál!“ (Cinemart)



Recenze: Bohemian Rhapsody

Kinobox.cz
60%

Celý film je vzácně "sterilní" a "nezávadný". Nikdy by mě nenapadlo, že by se životopis Freddieho Mercuryho dal natočit jako mládeži přístupný film, ale stalo se to! Samozřejmě dojde k nějaké té hádce, ale místo historek a drsných análních souloží na koksu a pumpování spermatu ze žaludku se dočkáme různých náhodných "vtípků".


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Bohemian Rhapsody je oslavou hudby,Queen a hlavně Mercuryho. Právě písně od Queen jsou středobodem celého snímku. Nejlepšími scénami pro mne byly právě ty kde bylo ukázané jak ty nejznámější hity vznikaly. No a pak závěrečné vystoupení na Live AID. Po technické stránce filmu zde není co vytknout,ale stylem vyprávěním mi film moc nesedl. Chápu,že do dvou hodin museli nacpat hromadu zásadních momentů kapely,ale mě to ve výsledku přišlo hodně nekonzistentní. Další věcí,která mi na snímku trochu vadí je to překrucování faktu. Jsem velký fanoušek Queen,ale zde bylo tolik nepřesností,že moc nechápu na co to vlastně May a Taylor dohlíželi. Rozepisovat se o tom nebudu,každý kdo tuhle kapelu dobře zná ví o čem píšu. Je zde spousta drobností,které fanoušky potěší,ale to,že se překrucuje historie pro potřeby filmu už asi nikomu nevadí. Velký potlesk si zaslouží Malek jehož ztvárnění Mercuryho bere dech. To jak se dokázal vtělit do této legendy je naprosto přesné a ve vzduchu je cítit Oscar. Přesto bych velmi rád viděl Cohenovu verzi,která měla být bez obal a zbytečného přikrášlování. S blížícím se finále a Fredieho nemocí získává film na intenzitě. V tuto chvíli se ve mne začalo probouzet množství emocí na které jsem čekal celý film. Finále bylo tak dojemné a silné,že se vlastně ani nedivím tomu potlesku v kině (tohle jsem ještě nikdy nezažil). I přes všechny výtky,které k filmu mám jsem nad míru spokojený.
Pete69
Pete69
29 898 bodů
7
Svých 70% dávám filmu hlavně za poslední půlhodinku. Podle mě se jedná o nejpřeceňovanější film roku 2018. Začátek vlažný, přes perfektní výkon Ramiho Maleka, jsem měl pocit že první hodinu koukám na Micka Jaggera. Závěr skvělý, ale zřejmě z etických důvodů chyběl i smutný konec Freddieho..
  • Excelentní výkon Ramiho Maleka
  • Monstrózní a skvělý závěr na Live Aid
  • První hodinu vypadal Freddie jako Mick Jagger
  • Film není dotažen do konce
  • Utahaná a nudnější první polovina filmu
xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
4
Bohemian Rhapsody je asi tak film, jako je Frankensteinovo monstrum člověk. Sešitá z mnoha očividně nepadnoucích částí, budící nedůvěru a pochybnosti, ale nakonec přece jenom chodí, mluví... a v tomhle případě i zpívá! Takže hádám, že úkol splněn. V první půlce ten film absolutně nezvládá a kupí scénu za scénou, aniž by se dařilo evokovat dojem plynulého příběhu. Ke konci se trochu sebere, proto je výsledný dojem pozitivnější (paradoxně jsem totéž psal nedávno u Tomana - tak odlišného, a přitom svým způsobem podobného filmu ve svých problémech). Některé scény působí, nejen že jsou utnuty v náhodném bodě, ale že je v náhodném bodě utnut rovnou každý záběr - absurdně nepřijatelný střih prozrazuje produkční komplikace. Úpěnlivá snaha přeživších Queenů vyjít z tohohle příběhu dobře a strach z nepříjemných aspektů Mercuryho života taky nepomáhají. Řemeslně a morálně jde o katastrofu, které musí člověk vyloženě nekriticky propadnout, pokud chce dojít k závěru, že to je zvládnutý film - což asi není nemožné, ale neumím si představit, jak se k tomu bodu osobně dobrat. "Lajkovat" tenhle film každopádně není úcta k Freddie Mercurymu, ale zakoupení vypreparované, vycpané Barbie s jeho obličejem, kdy od původního člověka bylo odděleno vše, co různým stranám během produkce nepřišlo vhod. (A ne - zjevně ne z respektu k Freddiemu, ale ze sobeckých důvodů osobních a obchodních.) 5/10 - protože Mercuryho jen respektuju, ale nezbožňuju. Kdybych si říkal jeho fanoušek, musel bych dát z principu odpad. Vidět názory tolika lidí prohlašujících se za obdivovatele Mercuryho, kteří oceňují tenhle film, který jeho osobu brutálně znásilňuje bez sebemenšího ohledu, mi přijde víceméně legrační. Je mi ale upřímně líto, že člověk zřejmě výjimečný a jedinečný, a to v dobrém i zlém, jako Freddie Mercury, bude v důsledku tohohle filmu znám jako tuctová popová hvězdička, nad kterou se fetišisticky dojímají srdíčka.


Dodatečné informace

Původní název:
Bohemian Rhapsody (více)
  • USA Bohemian Rhapsody
Premiéra v ČR:
1. 11. 2018
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Čeština:
Bohemian Rhapsody je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch