Tajemství staré bambitky

70%
Tajemství staré bambitky
V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (Jan Čenský) s královnou Olivií (Tereza Kostková) jsou stále na cestách. S velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které hlavní slovo mají rádcové Ferenc (Miroslav Vladyka) a Lorenc (Jiří Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Jediný, kdo je schopen jakž takž ochránit práva obyčejných lidí, je loupežník Karaba (Ondřej Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub a v rodině Karaby dcera Anička. Karaba v tu chvíli uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. S výchovou dcery mu pomáhá teta Libuše (Zuzana Fialová). Pro nás diváky je Libuše zároveň vypravěčkou, která svým komentářem rámuje celý příběh. V něm své role sehrávají i další typické postavy – písař (Luděk Sobota), generál (Otmar Brancuzský), kuchař Frit (Petr Štěpánek), hospodyně Hedvika (Vilma Cibulková), dvorní fiflena Kornélie (Jana Janěková), řezník (Martin Zounar), květinářka (Markéta Zehrerová), zelinář (Jan Musil), perníkář (Jiří Ployhar) a další postavy z šlechtického prostředí i z vesnice pod hradem.



Recenze: Tajemství staré bambitky

Kinobox.cz
35%

Kameraman s osvětlovačem se perou se světlem natolik zásadním způsobem, že většina obličejů je ve filmu přesvícených, vypravěčka příběhu má naprosto zásadní problémy nejen s výslovností ale i češtinou jako takovou, dospělácký Tomáš Klus hraje naivního kloučka s přesvědčivostí posledního ochotníka...


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7
Po dlouhé době se ČT1 podařilo vyprodukovat pořádnou vánoční pohádku,která nabízí všechny potřebné ingredience. Nechybí tu humor,příjemné herecké obsazení,hezké písničky a velmi trefný příběh,který se odráží dnešní době. Nejvíce mne v pohádce potěšil Ondra Vetchým,který patří mezi mé oblíbence.
Pete69
Pete69
29 898 bodů
7
Tato pohádka je jako ušitá na míru dnešní době. Daň z trakaře a hlíny... :) Neříká, že takový jsou všichni politici.. to ani náhodou, ale dost se jich jistě v postavách ministrů najde :D Pohádka není úplný skvost, ale na pohádku natočenou v posledních deseti letech je to vysoký nadprůměr.
avenis
avenis
8 151 bodů
5
Satirická pohádka nebo pohádková satira? Obzvláště dnes byly hlášky vypečené. Daně nám rostou a množí se úplně stejně jako v této pohádce. Že oni si to politici pouštějí na grémiích? Vilma Cibulková, ať hraje, co hraje, vlastně nehraje. Ona prostě JE. A vždycky výborná. Kostýmy se mi moooc líbily. Ze zbytku pohádky nejsem na větvi, ale v podstatě se mi líbila. Jediné, co mi vadilo, byl neustálý žvanec v ústech urozeně připitomělého prince. (29.12.2012)

Dodatečné informace

Původní název:
Tajemství staré bambitky (více)
  • Česká republika Tajemství staré bambitky
  • Česká republika Tajomstvo starej bambitky
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Tajemství staré bambitky