Všichni prezidentovi muži

74%
Všichni prezidentovi muži
Plakát traileru

V budově Watergate se rozsvěcují světla a čtyři lupiči jsou dopadeni při činu. Té noci začla vlna odhalení, která stála amerického prezidenta úřad. Příběhu se chopili washingtonští reportéři Bob Woodward (Robert Redford) a Carl Bernstein (Dustin Hoffman) a nevzdali se ho ani tváří v tvář pochybnostem, odmítání a zastrašování. Všichni prezidentovi muži jsou jejich příběhem. Film, který natočil Alan J. Pakula podle knihy Woodwarda s Bernsteinem, získal v roce 1976 čtyři Oscary: Za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Jason Robards), adaptovaný scénář, výpravu a zvuk. Film je také obrazem novinářské praxe, jejímž cílem je získat příběh – a udělat to dobře. (Oficiální text distributora) Rekapitulace aféry Watergate, která začala v roce 1972 a v roce 1974 vyvrcholila rezignací tehdejšího prezidenta Richarda Nixona. Ve zveřejnění skandálu kolem tajných fondů a diskreditace politických oponentů se angažovali reportéři Robert Woodward a Carl Bernstein, kteří působili v novinách Washington Post. Paradokumentární drama, v němž slavný tandem ztělesnili Robert Redford a Dustin Hoffman, vypráví o novinářské odvaze, trpělivosti a důslednosti. Reportéři skládají svá odhalení z desítek faktů a svědeckých výpovědí. Narážejí na neochotu svědků, jejich strach z eventuálních následků i na tlaky z nejvyšších sfér. Woodward využívá tajemného informátora (Hal Halbrook) z vládních kruhů, který se ním setkává v podzemních garážích. Další důležitou figurou příběhu je šéfredaktor Bradlee (Jason Robards získal za jeho ztvárnění Oscara), který oběma novinářům fandí a dokáže čelit politickým výhrůžkám. Průhled do jedné z klíčových etap novodobých amerických dějin těží z autentického líčení redakčního zákulisí. Je příkladem vynalézavé práce s napětím, která se obešla bez standardních honiček, přestřelek a nadlidsky disponovaných supermanů.




Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
V době vzniku toho snímku jistě skvělá záležitost. Dnes, když o aféře Watergate ví každý.. film trošku ztrácí lesk. Skvěle obsazená dvojice novinářů odkrývá po malých strípcích mozaiku celé kauzy ve velmi pohodovém tempu typického sedmdesátkového ražení. Dobrý film.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
8
A pak že události musejí uležet, aby je bylo možné uchopit objektivně. Neumím si ale představit, že by tento film natočený dva roky po vyvrcholení Watergate mohl říct víc, kdyby byl natočen o deset - dvacet let později. Spíš naopak.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Těch informací a jmen bylo sakra hodně, takže neznalé publikum (já), se v tom dost lehce ztratí a pak se chytá jakéhokoliv stébla. Pakula měl určitě ty nejlepší úmysly, ale kvůli té spoustě jmen dá tahle skládanka celkem zabrat. 6.5/10

Dodatečné informace

Původní název:
All the President's Men (více)
  • USA Všichni prezidentovi muži
  • USA All the President's Men
Premiéra v ČR:
28. 6. 2019
Země původu:
USA
Rozpočet:
8,5 mil. USD
Tržby:
70,6 mil. USD (celosvětově)

Powered byJustWatch