Fair Play

69%
Fair Play
Plakát traileru

Osmdesátá léta v Československu. Mladičká sprinterka Anna (Judit Bárdos) se stává členkou Střediska vrcholového sportu. Její matka (Anna Geislerová) a trenér (Roman Luknár) doufají, že splní kvalifikační limit a postoupí na olympijské hry. Vybočením ze světa tvrdého sportovního drilu je pro Annu pouze milostný vztah s Tomášem (Ondřej Novák). Anně začnou být bez jejího vědomí podávány anabolické steroidy. Její výkonnost stoupá, objevují se ale rovněž první zdravotní problémy. Anna se o přípravcích dozvídá pravdu, a přestože je v sázce její účast na olympiádě, hodlá dál trénovat bez nich. Její matka však doufá, že Anna účast na olympijských hrách využije k emigraci, a rozhodne se jí anabolika pod rouškou neškodných vitaminů aplikovat tajně.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 443 bodů
9
Anabolické steroidy podávané pod záštitou vlády, protože socialistický sportovec je prostě ten nejlepší na světe. Silný příběh o vrcholovém sportu v Československu v 80. letech s veškerou dobovou šedí a absurdysmem. Tvůrci neopomněli vsadit do příběhu ani práci StB, což už je značně provařené téma, ale pro neustálé připomínání těm co rádi zapomínají, je to stále na svém místě. Lehký psychologický nádech není na škodu. Hlavní devizou nejsou jen dobré výsledky ve sportu se šancí se dostat na olympiádu. Souhra lidských osudů nelehkého bytí s nelehkými následky převyšuje morálnost a touhy či snech po daleko lepších výkonech a lepším životě. Problematika je podána názorně s veškerými aspekty své doby, která odkrývá obrovský vliv státu do sportovních výsledků bez ohledu na zdraví sportovců. Snímek je natočen jako výpověď nelehké doby kolem sportu a osobního života. Snímek, který má co říct.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 289 bodů
6
Ten film má několik předností, ale myslím, že zobrazovat normalizaci jako boj "dobra se zlem", jak je cílem režisérky (a přesně to jsou její slova), je zkrátka nešťastné. To, jak jsou hrdinky nekonečně nevinné a omlouvané v každém svém rozhodnutí a veškeré zlo systému se soustředí do konkrétních figurek typu "zlý estébák" a "trenér kariérista", celý problém hodně zplošťuje. Taky se pozná, že první bylo téma a jemu na míru se domýšlel příběh, takže ten zůstává čistě modelový a chybí mu osobnější rovina - o hrdiny jsem se nezačal moc zajímat.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Paráda. Skoro dokonalé retro drama se silným příběhem z nelehké doby. Je radost natrefit jednou za čas na český film, který snese ta nejpřísnější měřítka. 8.5/10

Dodatečné informace

Původní název:
Fair Play (více)
  • Slovenská republika Fair Play
  • Slovenská republika Sur la ligne
Premiéra v ČR:
6. 3. 2014
Distributor:
Falcon
Země původu:
Slovenská republika, Česká republika
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
2 mil. USD

Podobné


Powered byJustWatch