Odpor

70%

Zajímavosti 8

  • Nejčastěji použité opakovací pušky (ručně natahované) ve filmu byly německé KAR-98 ráže 7.92x57 mm Mauser a sovětské Mosin Nagant Model 1891/30 ráže 7.62 mm x 54R.
  • V závěrečném boji použil pro kryti bitevního pole Tuvia Bielski (Daniel Craig) německý lehký pěchotní kulomet MG-34 zvaný též Spandau, ráže 7.92x57 mm Mauser. Stejný typ byl lafetován i na veži německého tanku, který se této bitvy účastnil. Společně se svým nástupcem, kulometem MG-42, se staly nejslavnějšími kulomety vůbec a ve velmi upravené podobě slouží dodnes jako kulomet MG-3 německé armádě a jako kulomet M-60 americké armádě.
  • Osobní zbraň, pistole, kterou nosil Tuvia Bielski (Daniel Craig) po většinu filmu, a kterou dal na obranu Lilce Ticktin (Alexa Davalos), je Tokarev TT33 ráže 7.62mm. Velmi silná sovětská pistole, schopná stejně jako česká samonabíjecí pistole ČZ 52, prostřelit i neprůstřelnou vestu. Stejnou pistolí popravoval ve filmu Zus Bielski (Liev Schreiber) německé vojáky.
  • Samopal s bubnovým zásobníkem, který byl nejčastěji ve výzbroji partyzánu Rudé armády, se jmenoval PPSh-41 (nebo PPŠ-41), zvaný též Špagin ráže 7.62x25 mm. S bubnovám zásobníkem pojal až 71 nábojů. Na větší vzdálenost velmi nepřesný, zblízka však smrtelný.
  • Zus Bielski (Liev Schreiber) použil ve službách partyzánů rudé armády k přepadení německého konvoje sovětský kulomet s talířovým zásobníkem Děgtjarev DP ráže 7.62 mm x 54R. Stejným kulometem se bránili i Bielskiho židé během německého přepadení. Vyráběl se od roku 1928 a požíval ho i Vietcong ve válce ve Vietnamu.
  • Tuvia Bielski (Daniel Craig) a Zus Bielski (Liev Schreiber) použivali ve filmu nejčastěji německý samopal MP-40 zvaný tež Schmeisser ráže 9mm Parabellum. Nejslavnější německý samopal té doby.
  • SPOILER: Německý tank, který se objevil před koncem filmu, je replika tanku Panzer III, který byl vytvořen modifikováním švýcarského tanku Panzer 61. Byl to jeden ze dvou tanků, které byly dříve použity ve filmu Nepřítel před branami (2001).
  • Ještě než se rozhodlo, že natáčet se bude v Litvě, uvažovalo se nad Polskem nebo Rumunskem.