Fahrenheit 9/11

64%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 289 bodů
8
Super vykonstruovaný dokument, na kterém zřejmě je něco pravdy, ale stejnou měrou na něm něco pravdy není. To, co se ale Moorovi musí uznat, je jak dokonale dokáže přesvědčit o svojí pravdě. Skutečně to vše působí důvěryhodně a jakákoli jiná interpretace tématu je dokonale zadupána do země. Neznám americkou politiku natolik, abych mohl soudit nějak podrobně, nakolik je to přitažené za vlasy, ale film je to natočený, sestříhaný a hlavně prodaný velmi dobře.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Byla tady až moc vidět ta Moorova snaha ukázat nám, jakým že banditou ten Bush vlastně je. Chtělo by to méně zaujatosti, protože to téma samozřejmě zajímavé je. 6/10
Fingon
16 886 bodů
8
S Michaelem Moorem mám (kromě postavy) společného to, že nemám rád George W. Bushe, takže po této stránce mě to zklamat nemohlo. Taky musím říct, že první část filmu (před válkou v Iráku) je mnohem, mnohem lepší než ta druhá, kterou tvoří jen slzení prostříhávané s vojáky. Ale ta první část... mmm, nemám rád Bushe, nemám rád Bushe a tohle je další voda na můj mlýn... Ale Bowling zůstal nepřekonán.
Sarpele
Sarpele
2 434 bodů
4
Ano, Michael Moore je Hloupý Bílý Američan. Stejné metody a stejná omezenost jako ti, které kritizuje, jen holt stojí pro spoustu diváků na té správné straně barikády. Účelová agitka, jejíž manipulativnost pro mě byla téměř nesnesitelná. Primitivní urážení členů "koalice ochotných" (na ČR nedošlo nejspíš jen proto, že název země režisérovi neřekl vůbec nic), záběry vytržené z kontextu, potopení těch několika silných momentů (výpovědi mladých vojáků o bombardování Kábulu za zvuků písně The Roof Is On Fire) lacinými vtípky (vždyť na to, aby se George Dabljů nebo Britney Spears zesměšnili, stačí jen namířit na ně kameru). Na druhou stranu je tento film dokonalou výpovědí o své době, o mediální realitě a především o svých divácích. Patří k těm filmům, u kterých je zajímavější sledovat reakce diváků, než film samotný.
ZaS
ZaS
632 bodů
9
Tenhle dokument mě zaujal už v době vzniku. Teď jsem se na něj podíval znovu a nestačil jsem žasnout kolik komentářů je nadčasových a platí dnes možná i víc než tehdy. Velmi krásně to vystihuje konstatování mladého Bushe v duchu "Je dobré když máte taťku v Bílém domě". Myslím, že Hunter Biden by to taky podepsal. Paradoxní ovšem je, že ve své době šlo v druhém plánu o volební agitku demokratů. Dnes jsou demokraté u moci a situace v Moorem kritizovaných oblastech je ještě daleko horší než za Bushe. Je tedy očividné, že na americkou politiku nemá výsledek voleb ani nejmenší vliv.