Okrsek 49

69%

Zajímavosti 6

  • Okrsek 49 byl v podstatě první film o boji hasičů s ohněm od Ohně (1991). Mezitím se v úloze muže v červené kombinéze objevil jen Arnold Schwarzenegger v Collateral Damage (2002) a Dennis Quaid ve Frekvenci (2000). V těchto filmech byl boj s ohnivým peklem ale odsunutý na vedlejší kolej. The Guys z roku 2002 byl zase adaptací divadelní hry vytvořené na počest hasičům, kteří zemřeli v New Yorku 11. září 2001.
  • Joaquin Phoenix před natáčením strávil měsíc na požární akademii a další měsíc „sloužil“ u baltimorské jednotky Truck 10. Stal se dokonce jejich čestným členem a má stejné tetování jako jeho dočasní kolegové, čmeláka s hasičskou helmou a sekerou.
  • Původní scénář byl napsaný už před útoky 11. září 2001 a odehrával se v New Yorku. Podobně jako u jiných filmů s katastrofickým námětem, se musel po této tragické události štáb porozhlédnout po jiných lokalitách.
  • Při natáčení scén s ohněm vznikla v Baltimore panika takových rozměrů, že byly zahlcené nouzové linky telefonáty oznamujícími požár. Požárníci museli dokonce rozhlásit prostřednictvím radiostanic, že jde jen o natáčení filmu.
  • Hlavní roli měl původně ztvárnit Stephen Lang, který již má za sebou zkušenosti s úlohou kapitána hasičů v divadelní hře The Guys. Když ale o film projevil zájem John Travolta, Lang byl okamžitě nahrazen.
  • Hasičský snímek debutoval během prvního říjnového víkendu na druhém místě amerického žebříčku návštěvnosti s výdělkem 22,1 mil. dolarů a do konce roku nasbíral 73,8 milionu.