Kabinet doktora Caligariho

78%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 898 bodů
6
Velká klasika a jeden z průkopníků hororového žánru, to je Kabinet doktora Caligariho. Já tento němý film nepovažuji za tak skvělý, viděl jsem i lepší a například Chaplinovky považuji za TOP, ale najdou se i další. Tento příběh je na svou dobu dostatečně děsivý a dovedu si představit, jak mohli neotrlí diváci reagovat na takové zfilmované téma. Tenkrát to muselo být něco, dnes už to bohužel na mě nezabírá a zejména z ohledem na rok natočení a z úcty dávám 60%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
10
Jedna z těch úctu budících klasik, které formovaly žánry. Je to tajemné a napínavé i dnes, což je obdivuhodné. Nejzajímavější je, že se daří sdělit i vcelku složitý děj. Rozhodně složitý na němý film.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Kabinet doktora Caligariho je expresionistickým filmem, a to po všech stránkách. Výtvarnou složku měli na starosti členové avantgardní skupiny Sturm: Hermann Warm, Walter Röhring a Walter Reimann. Ti nahradili do té doby samozřejmý vnější realismus filmového prostředí, ačkoli vznikal v ateliérech, působivou výtvarnou vizí, malovanými kulisami s domy a interiéry bez respektování perspektivy. Kabinet doktora Caligariho se stal vzorem pro řadu filmů klasické zlaté éry Universalu a pokud budete v Berlíně zajděte do Filmmusea, kde je mu věnován velký prostor v expozici.
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Tak tohle je skutečná hororová klasika a bezpochyby jeden z nejpozoruhodnějších projektů z "málomluvných" 20. let minulého století. Přesněji řečeno; zatímco u slavného Nosferatu ještě stačili tehdejší diváci chvatně odběhnout na záchod, ve společnosti profesora Caligariho už jim jistě pomohly jen plenky. I po letech nesmírně působivý snímek, jehož kulisy a skromná výprava dnes možná vyznívají úsměvně, ale co se týče atmosféry, herců a příběhu včetně vynikající pointy, nemá se vůbec za co stydět.
kknk2
kknk2
2 949 bodů
7
Rok 1920 a taková kultovka! Kabinet doktora Caligariho je samozřejmě němý film, nicméně to nijak neubírá na jeho kvalitě, ba naopak. Kulisy nepravidelných tvarů a expresivní kostýmy patří k nejoriginálnějším, jaké se kdy na plátně ukázaly; hororová nálada přetrvává i po více jak sto letech. Malinko mě zarazil závěr, avšak posuďte sami.
SirAduard
SirAduard
1 425 bodů
10
Filmařské dílo, které překonává svou stylizací a smyslem pro vyprávění svou dobu, a díky svým zvratům nechává diváka i po konci filmu přemýšlet nad jejími skrytými významy. [100%]