Steve z Beverly Hills 90210 svou nejslavnější roli překonal jen jednou. V kultovním braku

Steve z Beverly Hills 90210 svou nejslavnější roli překonal jen jednou. V kultovním braku
Beverly Hills 90210 | Fox Network
Ian Ziering se narodil 30. března 1964 a toto neobvyklé jméno souvisí s rusko-rakouským původem jeho židovské rodiny. Zlom v jeho životě nastal ve 26 letech, kdy se objevil v úloze šestnáctiletého Stevea v první epizodě Beverly Hills 90210.
Ian Ziering
Ian Ziering

Herec

Blonďatý floutek jako symbol devadesátek

Lehkovážný, rozmazlený a zbohatlický synek představoval výrazný protipól svému zodpovědnějšímu a ustaranějšímu kamarádovi Brandonovi (Jason Priestley). V průběhu sezón se Steve zapletl do množství kriminálních či aspoň pochybných aktivit, vývoj jeho postavy však jednoznačně směřoval k tomu, aby se milovník večírků postupně usadil, založil rodinu i vlastní podnikání.
Ziering se stal jednou z hlavních tváří seriálu, vždyť patřil pouze mezi čtveřici herců a hereček (společně s Jennie Garth, Brianem Austinem Greenem a Tori Spelling), kteří v pořadu naplno vydrželi od začátku až do konce. Seriálovou slávu se mu však nedařilo přetavit v jiné úspěšné role, ať už ve filmech, či v televizi. Objevil se proto ve vedlejších či epizodních úlohách v mnoha seriálech, snažil se prorazit i jako moderátor či účastník spousty televizních pořadů s celebritami v čele s taneční soutěží Dancing with the Stars roku 2007.
Beverly Hills 90210
Beverly Hills 90210 | Fox Network

Steve mezi žraloky

Na stříbrném plátně se objevil ve frenetickém akčňáku Tonyho Scotta Domino a mihl se v sandlerovce Můj otec je šílenec, především se však účastnil množství béčkových až céčkových televizních projektů. Mezi nimi však vyniká šestidílná série Žralokonádo (Žraločí tornádo, Sharknado), kterou milují snad všichni fanoušci a fanynky filmových braků.
Ziering ve všech šesti snímcích vzniklých mezi lety 2013 a 2018 ztvárnil hlavní roli Fina Sheparda, který společně se svou manželkou April Wexler (hranou Tarou Reid) s až děsivou repetitivností naráží na tornáda obsahující žraloky všude, kam se vydá. V sérii se postupně vyskytli i David Hasselhoff, John Heard, Vivica A. Fox či Dolph Lundgren a bizarní příběhy tematizující třeba globální oteplování či cestování časem se zařadily mezi vrcholná díla moderní campové estetiky. Napomohl tomu i rozmach sociálních sítí, jelikož během vysílání prvního dílu v televizi se každou minutu objevily tisíce nových příspěvků na Twitteru. Ze Žralokonáda se okamžitě stal ohromný fenomén a stejnou měrou vysmívaná i milovaná kultovka.
Žralokonádo
Žralokonádo | SyFy
Sám Ziering však na tuto práci příliš pyšný nebyl. „Vzal jsem tuhle práci, abych si zajistil zdravotní pojištění. Mělo se mi za čtyři měsíce narodit dítě a potřeboval jsem uživit rodinu. Myslel jsem si, že ten film bude hrozný, a modlil jsem se, aby zmizel a nikdo ho neviděl,“ řekl o pár let (a pár pokračování Žralokonáda) později magazínu Us Weekly.

Sázení na nostalgii

V tomtéž rozhovoru z roku 2016 však zavzpomínal ještě na jednu podivnou práci. „Nejšílenější roli jsem měl po boku Russella Crowea ve filmu Není cesty zpět. Hrál jsem potetovaného skinheada s náušnicemi, musel jsem si oholit hlavu. Šlo jen o jednu scénu, ale zahrát si záporáka bylo něco úplně jiného než cokoli, co jsem do té doby dělal. Když totiž máte blonďaté vlasy a modré oči, nikdo vás jako záporáka nevidí,“ připomněl specifické thrillerové béčko z roku 1995.
Není cesty zpět
Není cesty zpět | First Look International
Naposledy o sobě dal Ziering pořádně vědět v roce 2019, a to nepřekvapivě rebootem jeho nejúspěšnějšího titulu. Společně s dalšími tvářemi někdejší omladiny z Beverly Hills dal do kupy šestidílný a nepříliš kladně přijatý reboot s názvem BH90210, jehož smysl pochopili snad jen ti nejotrlejší nostalgici lačnící po návratu devadesátek.
V poslední době se o Zieringa zajímal především bulvár v souvislosti s jeho udržovaným vzhledem či podivnou aférou z konce loňského roku, kdy herce napadla skupina řidičů minibiků. Čerstvě šedesátiletý herec tedy patří mezi tváře dobře známé hlavně jedné generaci diváků a divaček, ze stínu role Stevea se totiž v rámci mainstreamu nikdy vymanit nedokázal.
První Žralokonádo můžete vidět na platformě Prima+, komedie Můj otec je šílenec se momentálně nachází na Netflixu. Podívejte se také na náš žebříček nejlepších teenagerovských seriálů.
Zdroje: Us Weekly, Deadline, People, Wikipedia