Lidé rozhodli. Deset nejodpudivějších seriálových postav, jimž často přejeme bolestnou smrt

Lidé rozhodli. Deset nejodpudivějších seriálových postav, jimž často přejeme bolestnou smrt
Hra o trůny | HBO

10. Ed Peletier – Živí mrtví

postavu hraje: Adam Minarovich
Živí mrtví
Živí mrtví
83%
Živí mrtví
Živí mrtví | AMC+
Antagonistu první sezóny oblíbeného seriálu o zombie apokalypse charakterizovalo zejména jeho násilné chování vůči manželce Carol a také vlastní dceři Sophii, již sexuálně obtěžoval. Jeho misogynní a výbušná povaha způsobovala napětí a dramatické zvraty v kempu přeživších a ještě prohlubovala naléhavost survival příběhu. Ed byl vždy problémový a zanedbávaný a choval se toxicky už před vypuknutím apokalypsy. 

9. Caillou – Hurá za Kájou!

Caillou
Caillou
47%
Hurá za Kájou!
Hurá za Kájou! | PBS
Poněkud překvapivé jméno rozšiřuje žebříček o kanadský animovaný pořad pro předškolní děti. Čtyřletý protagonista Caillou má velmi bujnou fantazii a zkoumá svět svýma zvídavýma očima, přičemž děti mohou z jeho každodenních interakcí nasát pozitivní poučení. Postupem let však přece jen prosakovala kontroverze a lidé si všímají, že Caillou se většinou chová jako rozmazlený spratek navozující pocity frustrace. Vzteká se, když se dozví o odložení očekávaného cirkusu, nebo štípe svou mladší sestřičku, jíž rodiče věnují víc pozornosti. Jde o tradiční dětské vlastnosti, jenže lidem vadí také nedostatek kázeňských postihů pro antihrdinu, jemuž vše prochází, takže může být špatným příkladem.

8. Cersei Lannister – Hra o trůny

postavu hraje: Lena Headey
Hra o trůny
Hra o trůny
89%
Hra o trůny
Hra o trůny | HBO
Jedna z výrazně opovrženíhodných postav zdobící pestrý charakterový katalog spisovatele George R. R. Martina patřila ke stálicím oblíbené Hry o trůny. Králova choť Cersei má incestní poměr se svým bratrem, podporuje svého tyranského syna Joffreyho a pečlivě spřádá pomstychtivé drastické plány, aby si ve hře o železný trůn pojistila tu nejvýhodnější pozici. V mužském světě to samozřejmě nikdy neměla lehké, přesto se jeví jako neempatická, zlá a vypočítavá. Na rozdíl od jiných postav z totožného světa ji však publikum dokáže následovat a její racionalitě porozumět.

7. Livia Soprano – Rodina Sopránů

postavu hraje: Nancy Marchand
Rodina Sopránů
Rodina Sopránů
84%
Rodina Sopránů
Rodina Sopránů | HBO
Matka Tonyho Soprana (James Gandolfini), protagonisty jednoho z nejoceňovanějších seriálů v dějinách HBO, se ke všem třem dětem chovala příšerně. Své potomky považovala maximálně za psy, jenže k nim nechovala ani náznak pečovatelských citů, jimiž lidé obvykle zahrnují domácí mazlíčky. Vůči Tonymu, který ji ubytoval v domově důchodců, pociťovala zášť a okolí se pokoušela obrátit proti němu. Podobně však manipulovala a poškozovala i jiné blízké lidi, a ačkoli také Tony měl do svatouška daleko, Livia zůstala nejnenáviděnější postavou mafiánského pořadu.

6. Rachel Berry – Glee

postavu hraje: Lea Michele
Glee
Glee
72%
Glee
Glee | 20th Century Fox Television
Ctižádostivá Rachel udává tón komediálního hudebního seriálu Glee, v němž sledujeme zákulisí školního sboru. Přestože talentovaná protagonistka, která sní o kariéře na Broadwayi, není vyloženě záporná a postupně se v ní probouzí také týmový duch, lidem podle všeho vadí její bezohlednost a mechanická upnutost na vlastní úspěch. Zvlášť v prvních epizodách Rachel při jevištních zkouškách snadno vypění, jakmile není po jejím, a atmosféru v zámoří populárního seriálu od 20th Century Fox Television rázem mění z optimistické na frustrující.

5. Philip Blake (Guvernér) – Živí mrtví

postavu hraje: David Morrissey
Živí mrtví
Živí mrtví | AMC+
Další nesympatický přeživší zákeřné epidemie, která mění nakažené v zombie, v mládí doplácel na špatný vztah s otcem. Philip Blake nikdy nevystoupil ze stínu průměrnosti a osobní tragédie, kdy v rychlém sledu přišel o manželku i o dceru, na něm zanechala temný stín. Jako Guvernér vládne osadě Woodbury chladným přístupem, který utužuje pavučinou lží a intrik. Ve třetí a čtvrté sérii je Blake pro Ricka (Andrew Lincoln) a jeho skupinu nebezpečný. Právě on inicioval pozdější nástup dalších, objektivně možná ještě horších či děsivějších postav jako Negan (Jeffrey Dean Morgan) nebo Alpha (Samantha Morton).

4. Todd Alquist – Perníkový táta

postavu hraje: Jesse Plemons
Perníkový táta
Perníkový táta
95%
El Camino: Film podle seriálu Perníkový táta
El Camino: Film podle seriálu Perníkový táta | Netflix
Výrazná postava páté řady Perníkového táty a rovněž televizního filmu El Camino na první pohled nevzbuzuje takovou bázeň díky jemnému herectví Jesseho Plemonse. Todd Alquist se však od mládí pohybuje ve zločineckých kruzích, a to s ohromující jistotou. Pro své šéfy, mezi nimiž dočasně figurují i Walt s Jessem (Bryan Cranston a Aaron Paul), udělá bez mrknutí oka cokoli. Rychle se tudíž vybarví jako chladnokrevný zabiják, jenž bez výčitek vraždí ženy i nevinné děti. Na své činy je pyšný a posléze vykonává odpudivé vraždy jen ze zlomyslnosti vůči těm, kteří se mu zprotivili. 

3. Shou Tucker – Fullmetal Alchemist 

Hagane no renkinjutsushi
Hagane no renkinjutsushi
87%
Fullmetal Alchemist: Bratrství
Fullmetal Alchemist: Bratrství | MBS
Šílený alchymista, jenž vlastní dceru i ženu proměnil v chiméru, obsadil v jiném žebříčku o nejnenáviděnější anime postavu dokonce nejvyšší příčku. Introvertní biolog obětuje své nejdražší v zájmu vědeckého pokroku, což mu dopomůže k vysněnému titulu Životní alchymista. Přestože Tuckera mnozí považují za komplexně napsanou postavu, která vyjevuje temné stránky a amorálnost vědy, obecně platí za zneklidňující osobu, jejíž ohavné experimenty na lidech a zvířatech zasluhují pouze opovržení.

2. Ramsey Bolton – Hra o trůny

postavu hraje: Iwan Rheon
Hra o trůny
Hra o trůny | HBO
Zřejmě nejsadističtější antagonista Hry o trůny vzbudil v publiku nenávist hlavně svým zdlouhavým mučením Theona Greyjoye (Alfie Allen), jehož navždy poznamenal fyzicky i psychicky. Nemanželský syn Roose Boltona vystupuje jako iracionální šílená zloba se zálibou v bolesti a utrpení druhých. V seriálu byl hlavním záporákem šesté série, která vyvrcholila krvavou bitvou během jeho obléhání Zimohradu. Díky přesvědčivému výkonu Iwana Rheona a nevypočitatelnosti podlého charakteru se Ramsey stal druhou nejnenáviděnější postavou seriálu, který definovala spousta nelidských zloduchů. Na jednoho totiž nestačil.

1. Joffrey Baratheon – Hra o trůny

postavu hraje: Jack Gleeson
Hra o trůny
Hra o trůny | HBO
Syn Cersei Lannister předvedl po svém brzkém nástupu na trůn katalogový příklad vládnoucího tyrana. Byť měl po ruce prohnaného a diplomaticky zdatného dědečka Tyiwina (Charles Dance), Joffrey si neprodleně osvojil ty nejhorší vladařské praktiky a jeho bestiální činy hýbaly celým mocenským dvorem. Zavařil hlavně o poznání moudřejšímu a nepohodlnému strýci Tyrionovi (Peter Dinklage), jehož se pokoušel za každou cenu zbavit. Jeho shakespearovský skon v náručí matky vyvolal ve většině diváků a divaček obrovské zadostiučinění, což svědčí o účinnosti bezpáteřní postavy a Gleesonovu herectví.