Druhá nejdelší stávka v historii Hollywoodu končí. Scenáristé vrací průmysl do práce

Druhá nejdelší stávka v historii Hollywoodu končí. Scenáristé vrací průmysl do práce
scenáristická stávka v Hollywoodu | MediaNews Group / Los Angeles Daily News via Getty Images
Tisíce autorů a autorek hollywoodských scenářů, které jsou nezbytnou složkou tamní výroby, po mnoho dnů obrážely s cedulemi veřejné demonstrace a rovněž blokovaly vývoj některých projektů, jež chtěly nesolidárně pokračovat ve výrobě. Týkalo se to například talkshow Drew Barrymore, která po vlně rozhořčení ustoupila a natáčení utnula.
Scenáristé a scenáristky žádali celkové zkvalitnění pracovního zázemí a ohodnocení. Dlouhodobě jim například unikaly bonusy za reprízování v kinech, televizi i na streamovacích službách, studia je krom toho najímala jen na krátké úvazky. Zatímco nejslavnější showrunneři pobírají miliony dolarů skoro za nic, většina tvůrců se strachuje o budoucnost a marně vyhlíží lukrativní kontrakty. Navíc se bojí sílícího fenoménu umělé inteligence, která může jejich práci do jisté míry převzít.
To vše má změnit nová smlouva se zastřešující producentskou asociací AMPTP, s níž od září probíhala intenzivní jednání. Se zástupci WAG (Writers Guild of America) si k jednomu stolu sedli také šéfové největších studií včetně Boba Igera (Disney) či Davida Zaslava (Warner Bros. Discovery) a 25. září ustavili dohodu, která platí do 1. května 2026.
Stávka WGA
Stávkující členové WGA v Los Angeles | Getty Images
Tento kontrakt nyní členové WAG ve společném hlasování téměř jednohlasně schválili. Zvedlo pro něj ruku 8435 lidí z celkových 8525 oprávněných hlasujících. „Díky solidaritě jsme dosáhli smlouvy, která přinese výhody a ochranu autorům ze všech sektorů našeho sdružení,“ sdělila prezidentka svazu Writers Guild of America West Meredith Stiehm. „Společně jsme vyjednali to, co se před půl rokem považovalo za nemožné,“ dodala. AMPTP nyní musí dotáhnout jednání se SAG-AFTRA, aby se zbytek průmyslu mohl vrátit do práce.
Scenáristé mohou počítat s ochranou před AI a férovějšími odměnami za všechna budoucí vysílání jejich děl, a to i v zahraničí. Stávka končí jen o šest dní dříve, než byl dosud nejdelší protest v Hollywoodu, k němuž došlo roku 1988 a který si vyžádal 154 dní. Poslední stávka WGA se pak odehrála roku 2008, ta první pro změnu roku 1960. Tato pravidelnost naznačuje, že nespokojenost s podmínkami WGA panuje dlouhodobě. V době, kdy se mediální sféra tak rychle proměňuje, byly změny nevyhnutelné. Snad ponesou kýžené ovoce.