„Nechci slyšet kopii svého táty.“ Dcera Robina Williamse se děsí umělé inteligence

„Nechci slyšet kopii svého táty.“ Dcera Robina Williamse se děsí umělé inteligence
Robin Williams ve filmu Dobrý Will Hunting | Miramax
„Nejsem nezaujatým hlasem v boji herecké asociace proti AI,“ napsala Zelda Williams na svém instagramovém profilu. „Už léta jsem svědkem toho, jak leckdo chce vytrénovat tyhle systémy, aby napodobily herce, kteří s tím nemohou souhlasit – jako třeba tátu. To není žádná teorie, je to velmi reálné,“ zdůraznila.
Robin Williams
Robin Williams

Herec, Účinkující

7.4
Herci a herečky sdružení v organizaci SAG-AFTRA považují přístup k umělé inteligenci za jednu z hlavních priorit v probíhající stávce. To platilo i pro scenáristické odbory, jež se už s producenty dokázaly dohodnout, zástupci herectva však budou jednat až v příštích dnech. Jak připomíná web Variety, napodobeniny zjevu či hlasu umělou inteligencí jsou jedním z klíčových bodů, kolem nichž se povedou diskuse.
Zelda Williams v seriálu Myšlenky zločince
Zelda Williams v seriálu Myšlenky zločince | CBS
„Už jsem slyšela, že umělá inteligence používá jeho ‚hlas‘ k tomu, aby říkala cokoli, co lidé chtějí. I když mi to osobně připadá znepokojivé, reálné důsledky jsou mnohem větší než mé vlastní pocity. Živí herci si zaslouží příležitost vytvořit postavy, které chtějí, namluvit kreslené filmy, vložit své lidské úsilí a čas do výkonu. Tyhle napodobeniny jsou přinejlepším ubohými kopiemi skutečných lidí, ale přinejhorším rovnou strašlivým frankensteinovským monstrem, složeným z nejhorších komponent toho, co je tenhle průmysl zač, namísto toho, jaký by být měl,“ rozohnila se Zelda.
Její pohoršení lze pochopit. Tom Hanks na svém instagramovém profilu varoval fanouškovskou obec před videem, v němž jeho verze vytvořená umělou inteligencí doporučuje jakousi zubní hygienu. Jeho kolega John Cusack zase na sociální síti X (dříve Twitter) označil plány hollywoodských studií naskenovat podobu herců a hereček za krádež identity. Podobné varovné hlasy se z herecké obce ozývají stále častěji.
osobnosti-ktere-odesly-do-filmoveho-nebe-svou-vlastni-rukou
Robin Williams | Phase 4 Films
Bude tedy rozhodně zajímavé (a pro budoucnost průmyslu důležité) sledovat, co se hereckým odborům podaří se studii vyjednat. Každopádně je jasné, že technologický pokrok se bude zastavovat jen těžko – přinejlepším se ho regulacemi podaří zpomalit dostatečně na to, abychom si na změny zvykli a naučili se s nimi pracovat. Než se tak stane, můžeme se alespoň zkusit uklidnit u žebříčku nejlepších seriálů letošního roku.