Lily Gladstone bude usilovat o Oscara. Mohla by být první oceněnou původní obyvatelkou

Lily Gladstone bude usilovat o Oscara. Mohla by být první oceněnou původní obyvatelkou
Lily Gladstone – Zabijáci rozkvetlého měsíce | CinemArt
Lily Gladstone
Lily Gladstone

Herečka

Akademie filmového umění a věd čítá bezmála deset tisíc členů a členek, kteří rozhodují o nominovaných a následně i o laureátech nejprestižnější filmové ceny. V ideálním světě by každý z nich viděl všechny filmy splňující podmínky pro zařazení do hlasování a na základě toho by pak erudovaně hlasoval o svých favoritech. Realita je však samozřejmě úplně jiná, jelikož je jasné, že není v lidských silách zhlédnout stovky relevantních děl, jež každoročně vzniknou.
Filmová a televizní studia proto pravidelně utrácejí poměrně velké sumy peněz za reklamní kampaně označené jako „for your consideration“ (tedy „k vašemu zvážení“). Může se jednat o speciální vydání prestižních časopisů, venkovní reklamu či přímé zasílání reklamních balíčků. To vše jen proto, aby producenti upozornili členky a členy Akademie (popřípadě i dalších organizací udílejících jiné ceny) na ty nejlepší filmy či herečky a herce. A právě v rámci jedné této kampaně budou letos k filmu Zabijáci rozkvetlého měsíce figurovat Lily Gladstone a Leonardo DiCaprio.
Zabijáci rozkvetlého měsíce
Zabijáci rozkvetlého měsíce
82%
Byť se snímek zatím nedostal do distribuce a neměli jsme možnost jej vidět, zařadit Gladstone do nominací a případně pro ni hlasovat má, samozřejmě, ještě další rozměr, který nesouvisí pouze s předvedeným hereckým výkonem. Byť se původních obyvatel Ameriky ve filmovém průmyslu pohybuje hodně, ocenění pro ně jsou zanedbatelná. Prvního Oscara vůbec získala v roce 1982 Buffy Sainte Marie za píseň k filmu Důstojník a gentleman. Udělování ocenění etnickým a kulturním minoritám, ať už se jedná o Afroameričany a Afroameričanky, Hispánky a Hispánce, herectvo s asijskými kořeny a další, je jasným signálem k uznání těchto sociálních skupin ve společnosti a k potvrzení významu jejich identity a rovnému postavení.
Před padesáti lety se stal největší oscarový skandál. Omluva přichází až dnes
Téma17. 8. 2022
Před padesáti lety se stal největší oscarový skandál. Omluva přichází až dnes
Vloni se přitom Akademie po padesáti letech omluvila herečce Sacheen Littlefeather, která v roce 1973 přišla převzít Oscara za Marlona Branda, jenž ji na ceremoniál vyslal. Herečka s apačskými kořeny toho využila k minutovému apelu za lepší zacházení s původními obyvateli, jimž se nedostává příležitostí a respektu ani ve filmovém průmyslu. Její proslov však tehdy vyvolal bouři nevole a málem i fyzické násilí. Littlefeather musela žít ve strachu o svůj život. Až po půlstoletí, ve věku 75 let, se dočkala zasloužené veřejné omluvy.
Sacheen Littlefeather
Sacheen Littlefeather, Liv Ullmann a Roger Moore na oscarovém ceremoniálu v roce 1973. | Getty Images
Akademie má tedy rozhodně co napravovat. Nejde přitom o to, že by Lily Gladstone měla získat Oscara pouze kvůli svému etnickému původu. Zabijáci rozkvetlého měsíce mají skvělé ohlasy z festivalového uvedení. V Cannes se delegace k filmu dočkala ovací vestoje, nadšení byli rovněž diváci a divačky v Benátkách. Na Rotten Tomatoes pro ně zvedlo palec nahoru 97 % z 68 recenzentů a recenzentek. Ostatně u filmu Martina Scorseseho bychom těžko předpokládali mizerné hlavní herecké výkony. Nicméně členové a členky Akademie by měli při rozhodování o svém hlasu na misku vah přidat i toto kulturní a společenské hledisko, v dnešní době nezanedbatelné.
Reprezentace původního obyvatelstva je, alespoň co se týče rozdávání cen, v Hollywoodu prakticky neviditelná. Dříve se nominace na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon dočkaly pouze Merle Oberon za Temného anděla (1935), Kiesha Castle-Hughes za Pána velryb (2003) a Yalitza Aparicion za Roma (2018). Nicméně, jak Variety upozornilo, šlo o Britku, Novozélanďanku a Mexičanku. Původní obyvatelka Ameriky nevyhrála ani SAG nebo Critics Choice, nikdy na ně ani žádná nebyla nominovaná.
Zabijáci rozkvetelého měsíce sledují nevyjasněné vraždy a pátrání FBI, která je na území Oklahomy vyšetřuje. Příběh vychází z knižní předlohy Davida Granna. V hlavních rolích filmu, jenž má přes tři hodiny, se dále představí například Brendan Fraser a Robert De Niro. Druhý jmenovaný ztvárňuje postavu šéfa zločinecké organizace, rančera Williama Halema, toužícího zmocnit se indiánského území, na němž se nalézá ropa.
Iva Baslarová, Mojmír Sedláček, Jakub Vopelka