Nejoblíbenější sportovní film. Rivalové jsou podle Laudy pravdiví, Huntův syn běsnil

Nejoblíbenější sportovní film. Rivalové jsou podle Laudy pravdiví, Huntův syn běsnil
Niki Lauda a James Hunt roku 1977 | Getty Images
Základním motivem úspěšného filmu, který s rozpočtem 38 milionů dolarů vydělal po celém světě 98 milionů, je vývoj vztahu mezi oběma rozdílnými jezdci. Rakušan Lauda je líčený skoro jako chladnokrevný stroj, který se plně soustředí na svůj sportovní výkon. Brit Hunt je sukničkář, co si i před závodem dopřává alkohol a miluje svou image svobodomyslné rockové hvězdy. „Nebyl jsem až tak striktní jako ve filmu,“ kontroval Lauda v rozhovoru pro The Telegraph. „Ale byl jsem mnohem disciplinovanější než on. Nikdy bych před závodem nepil. Po něm určitě jo, to jsem musel. Každý závod mohl být mým posledním,“ dodal.
Rivalové
Rivalové
87%

Věrné reálie a základní charakterové aspekty

Dnes už jsou fatální nehody ve formuli 1 takřka zažehnané, k poslední a ojedinělé došlo roku 2015, kdy zemřel Francouz Jules Bianchi. Roku 1976, kdy se Rivalové odehrávají, byla situace jiná. Laudovo prohlášení dokumentuje, s jakými pocity jezdci usedali za volanty, kde museli být nejrychlejšími lidmi na Zemi. A to skutečně byl, ačkoli závod v německém Nürburgingu se mu málem stal osudným. Laudův náraz do svodidel, od nichž se odrazil doprostřed závodní dráhy a jeho hořící vůz trefil další závodník, patří k nejdramatičtějším momentům sportovní historie. Těžkým popáleninám v obličeji či na rukou nakonec nepodlehl a už za šest týdnů znovu závodil (skončil čtvrtý). 
Rivalové | Universal Pictures
Rivalové tyto okolnosti znázorňují s takřka stoprocentní přesností. Samotný incident s replikou jezdcova ferrari filmaři prakticky zinscenovali přímo na místě činu. Produkce ostatně měla k dispozici nejen věrné kopie, nýbrž i řadu veteránů poskytnutých soukromými sběrateli. Co se týče příběhu, ten je dle Laudy pravdivý na 80 %. Rakušan si uvědomoval rizika spojená se závoděním a před osudným německým startem opravdu svolal poradu všech jezdců, na níž se hlasovalo pro a proti zrušení závodu. Panovalo tehdy nepříznivé deštivé počasí a start na trati, kde tou dobou přišly o život desítky jezdců, byl i bez toho sázkou do loterie. Jediný hlas rozhodl, že Lauda málem nepřežil. Huntův McLaren byl zase diskvalifikovaný poté, co po vyhrané španělské Grand Prix vyšlo najevo, že vůz je skoro o dva centimetry širší než dovolují pravidla.
James Hunt v podání Chrise Hemswortha je suverénním playboyem a rebelem, co dělá věci po svém. Skutečný Hunt nikdy nezbil novináře, jenž si ve filmu na tiskovce utahuje ze zohyzděného Laudy, ale celková image odpovídá skutečnosti. Jezdec kdysi tvrdil, že spal nejméně s pěti tisíci žen. Často jen chvíli předtím, než usedl za volant. Ve filmu se objeví motto „sex: snídaně šampionů“, které najdeme i na archivních fotografiích. Holdoval alkoholu a bral drogy, byl tedy opravdu protipólem střízlivě uvažujícího a zodpovědného Laudy.

Záhadný Hunt a Laudův velký přínos

Jenže jejich vztah nikdy nebyl tak napjatý jako ve filmu. „Byli jsme přátelé, znal jsem ho už před působením ve formuli 1,“ prozradil Lauda pro The Telegraph. „Vždycky jsme se tak trochu hecovali, byl hodně soutěživý a zatraceně rychlý. V mnoha ohledech jsme byli stejní. Choval jsem k němu značný respekt,“ pokračoval Lauda, jenž Hunta dokonce často navštěvoval v zákulisí týmu McLaren. Přál si, aby jeho největší rival i přítel nezemřel tak brzo a mohl s ním zhlédnout Howardův snímek. Hunt podlehl roku 1993 infarktu, bylo mu teprve 45 let.
Chris Hemsworth
Rivalové (2013) | Universal Pictures
Hemsworthův výkon se dočkal chvály, jaké se představitel Thora od té doby zřejmě znovu nepřiblížil. Jenže dle Huntova syna Freddieho herec projevil pohrdání, když se před natáčením nenamáhal spojit s pozůstalými. „Co se týče výkonu Chrise Hemswortha, tak nevím, jestli bych měl být naštvaný na něj nebo na Rona Howarda. Tátu totiž ztvárnili jako pitomce,“ lamentoval Freddie Hunt v podcastu Pitstop. „Netuším, jestli za to může jeho slabé herectví nebo jestli ho k tomu ponoukal režisér,“ dodal. Howard prý na jeho dotaz, proč ve filmu tolik skutečností změnili, odpověděl poněkud provokativně: „Ale, pravda je až moc úžasná. Nikdo by tomu nevěřil.“ 
I Freddie Hunt však nakonec souhlasil, že se snímek povedl. Jistě za to může angažování Laudy, jenž strávil spoustu času s jeho hereckým představitelem Danielem Brühlem a podílel se na scénáři, který obstaral Peter Morgan. S Brühlem, jehož výkon měl oscarové parametry a rozhodně náleží k nejuctivějším oživením ikonické historické postavy, si Lauda padl do noty. Těžko říci, jak by se vyprofilovala Huntova role, kdyby šampión z roku 1976 předčasně nezemřel.

Bez Russella Crowea, ale se srdcem závodníků

Lauda i Hunt pověsili závodní rukavice na hřebík roku 1979. Rakušan se vrhl na kariéru leteckého inženýra a pilota. Založil tři aerolinky a čas od času sám létal. Do formule nicméně znovu usedl roku 1982, aby si přivydělal a mohl své obchodní sny financovat. O dva roky později se opět stal šampiónem (vyhrál také v letech 1975 a 1977) a definitivně skončil až roku 1985. V letech 2001 až 2002 byl manažerem stáje Jaguar, pro německé a rakouské televize působil jako komentátor a od roku 2013 šéfoval týmu Mercedesu. Nikdy se zcela nezbavil následků vážné nehody, lékaři mu transplantovali ledvinu a rok před smrtí také plíce. Zemřel 29. května 2019 ve věku 70 let po táhlých zdravotních komplikacích.
Hunt komentoval závody Formule 1 na BBC, kde proslul svým břitkým a nekompromisním přístupem. Neměl štěstí na obchodní smlouvy, dál se utápěl v drogách a střídal ženy. Ve filmu mimo jiné vidíme Huntův vztah se Suzy Miller (Olivia Wilde), která po jejich rozvodu žila s hollywoodským hercem Richardem Burtonem. Jejich manželství bylo plné nevěr především z Huntovy strany a Miller si odskočila do Burtonovy náruče, což oběma vyhovovalo, dokonce došlo na zvláštní dohodu. Burton dle magazínu Daily Mail za Hunta uhradil rozvodové vyrovnání, které činilo milion dolarů.
Daniel Brühl
Rivalové | Universal Pictures
Ron Howard přitom zamýšlel do úlohy Burtona obsadit Russella Crowea, ovšem k natočení plánované scény, v níž herec Hunta konfrontuje, nikdy nedošlo. Burton tedy ve filmu vůbec nevystoupil. I bez Crowea jsou Rivalové intenzivní snímek o sportovní vášni a soupeření, které si tvůrci možná přibarvili, ale jehož působivost každou změnou jen zvýraznili. 
A pokud vás neosloví vztah mezi Laudou a Huntem, pak jistě podlehnete zběsilé atmosféře závodních okruhů, již vedle spolehlivě režírujícího Howarda našponoval hlavně Hans Zimmer se svým soundtrackem do rytmu burácejících motorů. Rivalové jsou životopisný film, který strhne podobně jako odlišné životní filosofie obou nezaměnitelných protagonistů. „V našem vztahu byla srdečnost, jaká dnes ve formuli 1 schází,“ uzavřel Lauda narážkou na hmatatelné emoce, které hlavně v závěru filmu dolehnou snad na každého.
Podívejte se na žebříček nejlepších sportovních filmů dle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.