Představitel Stiflera dostal za první Prcičky tak málo peněz, že stávka hned dává větší smysl

Představitel Stiflera dostal za první Prcičky tak málo peněz, že stávka hned dává větší smysl
Sean William Scott | Universal Pictures
Sean William Scott se v posledních dvou dekádách marně pokouší vymanit ze sevření své průlomové úlohy, jejíž dosah je zkrátka nedozírný. A odpovídá pověsti samotných Prciček. Přisprostlá série o sexuálních tužbách vysokoškoláků odstartovala roku 1999 a první díl při jedenáctimilionovém rozpočtu utržil 235 milionů dolarů. Tedy víc než tehdejší oscarový laureát Zamilovaný Shakespeare. Vznikla lukrativní franšíza o čtyřech přímých pokračováních a čtyřech videosequelech, v nichž se Stiflerova pověst konstantně rozrůstala a obohacovala.
Seann William Scott
Seann William Scott

Herec, Účinkující

Šlo přitom o vedlejší postavu, která ostrými hláškami a nablblým úšklebkem přihrávala především nesmělému Jimovi v podání Jasona Biggse. Scottův projev však okamžitě zaujal a herec se stal miláčkem davu, což produkce v prvních chvílích nemohla očekávat. Tehdy začínající herec si přivydělával natáčením reklam a hudebních videoklipů, jinak se živil jako údržbář a pracoval v losangeleské zoo. Jeho výplata za prvotní oživení role, z níž se vyklubal nevyčerpatelný zdroj hlášek, činila osm tisíc dolarů. Tedy jen zlomek rozpočtu a nepatrné smítko z pětimilionové odměny, již o třináct let později inkasoval za Prci, prci, prcičky: Školní sraz.
„Pro mě to tehdy bylo hodně peněz,“ uvedl Scott věci na pravou míru s tím, že si okamžitě zakoupil ojetého thunderbirda. „Hned poté jsem si za pět nebo šest tisíc koupil thunderbird a říkal jsem si: ‚Oh yeah, baby.‘ Nevím, co se stalo se zbytkem, nakonec jsem stejně musel pracovat v zoo a prodávat tam občerstvení. Možná jsem dostal i méně než osm tisíc dolarů,“ vzpomínal herec, jenž Stiflerovskou pózu následně rozmělňoval třeba v akčních komediích Vítejte v džungli nebo Neprůstřelný mnich.
Seann William Scott
Neprůstřelný mnich | 2003 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.
Těmto projektům se finančně příliš nedařilo a Scott se vracel k Prcičkám, v jejichž světě byl Stifler legendou. Jeho kariérní trajektorie ukazuje diskriminaci, již musí stále čelit herci a herečky s nedostatkem zkušeností. Ale také zvýhodňování osvědčených tváří, jejichž výplaty jsou v pokračováních populárních sérií astronomické a přemrštěné. Momentálně se mluví o možné produkci pátých Prciček, avšak žádné konkrétní plány nezazněly. Pokud na ně dojde, Sean William Scott by už v nich neměl scházet.