Bronson Pinchot: Příběh smutného klauna, oblíbeného Jean-Luca v Krok za krokem

Bronson Pinchot: Příběh smutného klauna, oblíbeného Jean-Luca v Krok za krokem
Bronson Pinchot, Suzanne Somers, Krok za krokem | ABC
Výrazný akcent, nepopiratelná komediální energie, pronikavý pohled. Stačila mu jediná scéna po boku Eddieho Murphyho v Policajtovi v Beverly Hills (1984), aby tehdy pětadvacetiletý Bronson Pinchot nadchl davy. Šlo o jeho teprve druhou roli a jako galerista Serge získal popularitu, o jaké se mu do té doby ani nesnilo.
Policajt v Beverly Hills: ukázka | YouTube
V jednom ze starších rozhovorů Pinchot vzpomínal, jak mu kamarád vyprávěl o nadšené recenzi v časopisu Newsweek, která chválila jeho ani ne dvouminutovou scénu. On byl v té době však příliš chudý na to, aby si výtisk koupil. Recenzi si proto přečetl v supermarketu a později ho málem převálcovala skupina nadšených teenagerů, kteří film právě viděli a poznali ho.
O dva roky později se konečně dočkal vytouženého úspěchu –⁠ jedné z hlavních rolí v sitcomu Perfect Strangers (1986 – 1993) na ABC. Jeho potížista Balki Bartokomous patřil k největším komediálním hvězdám své generace, seriál se udržel na obrazovkách osm sezón a Pinchot byl za roli nominovaný na cenu Emmy.
Pracovně to bylo jeho nejúspěšnější období. A přesto jde o kapitolu, na kterou nerad vzpomíná. V rozhovoru pro magazín Page Six uvedl, že byl velmi nešťastný, přecitlivělý a v depresi, když hrál potrhlou komickou postavu Balkiho.
Perfect Strangers
Perfect Strangers | ABC
Pinchotova úzkost v době jeho největšího úspěchu byla podpořená nešťastným vztahem s někým, kdo o něj sotva stál: „Chodil jsem domů a moje tehdejší přítelkyně ani nezvedla oči od televize. Lidé na mě nadšeně pokřikovali na ulici, kolem studia musely být policejní zátarasy a jí jsem ani nestál za pohled. Zhroutil jsem se a říkal si, jak je možné, že ode mě musí odhánět lidi, a ten jediný člověk, kterého bych chtěl... U něj musím čekat, až půjde reklama.“
Strach a stud mu bohužel bránily v tom, aby vyhledal odbornou pomoc. „Jednoznačně jsem potřeboval terapeuta a žádného jsem neměl, protože jsem nechtěl věci komplikovat. Takže jsem za jedním šel, až když jsem byl na úplném dně, a on mi řekl: ‚Nemůžu uvěřit, že jste to vůbec tak dlouho vydržel. Jsem v šoku, že jste přežil tak dlouho.‘ V té době mi bylo kolem třiceti let.“
Pinchot, který se narodil v roce 1959 v New Yorku, tuto zkušenost označil za velmi smutnou a velmi osamělou. „Říkal jsem si, že veškerý ten smutek ze mě možná udělá lepšího herce, ale mýlil jsem se.“ Pinchot nakonec z toxického vztahu dokázal odejít, není však zřejmě náhodou, že se poté nikdy neoženil a obecně se o jeho vztazích ví velmi málo.
Koncem devadesátých let Pinchot přeci jen našel kousek štěstí. Napřed oprášil v roce 1997 svou sitcomovskou vestu v klasice Krok za krokem. Hostoval sice v jediné sérii (šesté), i to nicméně stačilo, aby znovu oživil svou komediální slávu po celém světě.
Krok za krokem, taneční lekce
Překvapivě ji ale nerozvíjel. Místo toho Pinchot trávil čas v Hartfordu v Pensylvánii, kde restauroval nemovitosti a zároveň se věnoval své vášni pro design a renovace. Dokonce měl vlastní reality show o přestavbách domů s názvem Projekt Bronsona Pinchota pro DYI Channel, která sledovala jeho snahu o rekonstrukci domů z 19. století s použitím zachráněných materiálů. Bohužel i tato radost mu nevydržela dlouho. Pořad běžel dvě sezóny a důvod ke zrušení nemohl být podivnější: „Sponzoři mi řekli, že je moje práce příliš krásná a že působím příliš chytře, takže pak nemohou prodávat podlahy typu polož a přilep. Tak to zařízli.“
Pinchot, který nyní žije v Los Angeles, neustále hraje, i když už o něm zdaleka není tolik slyšet (většinou jde o malé role v seriálech). Naposledy na sebe výrazněji upozornil jako zlotřilý George Hawthorne v netflixovském seriálu Sabrinina děsivá dobrodružství (2018). Zopakoval si také roli Serge v Policajtovi v Beverly Hills 4, který je právě v postprodukci. A ve velkém nahrává audioknihy. Na svém kontě jich má více než stovku a za svůj jedinečný hlasový projev získal řadu ocenění.
zdroje: Page Six, People

Kinolog: Ivetu zabíjejí podruhé příšernou telenovelou. Anebo je to pohádkový horor?
Ostatní14. 5. 2023
Kinolog: Ivetu zabíjejí podruhé příšernou telenovelou. Anebo je to pohádkový horor?