Spongeboba vytvořil mořský biolog. Sedm hlavních postav je inspirovaných smrtelnými hříchy

Spongeboba vytvořil mořský biolog. Sedm hlavních postav je inspirovaných smrtelnými hříchy
Spongebob v kalhotách | Nickelodeon
Autor Spongeboba Stephen Hillenburg totiž není jen animátor, ale také mořský biolog. Po absolvování vysoké školy začal pracovat v kalifornském oceánském institutu, který se specializuje na vzdělávání veřejnosti v oblasti podmořského života. A právě s ohledem na tuto aktivitu se v něm po letech probudil zájem o malování, který měl již jako dítě. Chtěl ukázat vědu zábavnějším způsobem a ještě před vznikem Spongeboba vytvořil komiks The Intertidal Zone věnující se životu v přílivových jezírcích.
Hillenburg chtěl komiks vydat ve velkém nákladu, ale žádné z vydavatelství nemělo zájem. Pokračoval tedy dále v institutu a začal uvažovat o tom, že se vrátí do školy a začne se věnovat umění. Během studia potkal Joea Murraye, animátora, který pracoval pro Nickelodeon na seriálu Rocko's Modern Life a kterému se Hillenburgova práce líbila natolik, že ho přetáhl k sobě. Hillenburg začal pracovat jako režisér a později dostal nabídku, aby vytvořil svůj vlastní pořad.
Spongebob v kalhotách
Spongebob v kalhotách
Hillenburg souhlasil a začal předělávat některé postavy z komiksu The Intertidal Zone včetně moderátora komiksu Boba the Spongea. Změnil Bobovu podobu, k čemuž ho inspirovala kuchyňská houbička, a rozhodl se, že hrdinou jeho příběhu bude právě on – ten nejdivnější mořský tvor, kterého dokázal vymyslet. A tak v roce 1999 vznikl Spongebob Squarepants. Záhy následovaly postavy Patricka, pana Krabse, Pearl a Sépijáka, které se představily v prvním seriálu Spongebob v kalhotách.
Vznik hlavních postav ale nebyl náhodný. Málokdo asi ví, že sedm hlavních hrdinů tohoto pořadu inspirovalo sedm smrtelných lidských hříchů. A pokud tomu nevěříte, můžete si obstarat DVD box set první řady Spongeboba, kde tato informace zazněla jako součást audiokomentáře k epizodě Plankton.
Spongebob v kalhotách
Spongebob v kalhotách
Kdo koho představuje? Oficiální prohlášení na toto téma bohužel neexistuje, ale s ohledem na příběhy jednotlivých epizod seriálu a role, které v nich postavy zastávají, se většina diváků a divaček shodla na následujícím rozdělení.

ZÁVIST – PLANKTON

Plankton je tím, kdo neustále závidí panu Krabsovi jeho úspěch a majetek.

OBŽERSTVÍ/NESTŘÍDMOST – GARY

Gary je věčně hladový, jeho apetit nezná mezí.

LENOST – PATRICK

V celém seriálu nenajdete většího lenocha, než je Patrick. Navíc žije pod balvanem, místo aby si postavil nějaký slušné příbytek. To o něm dost vypovídá.

SMILSTVO/CHTÍČ – SPONGEBOB

V tomto ohledu je význam daného hříchu posunutý, protože se jedná o pořad pro děti. Není myšlený s ohledem na sexuální touhu, ale na úzkostnou touhu po lásce. Nikdo jiný v seriálu není tak citlivý a závislý na lásce ostatních než Spongebob.
Spongebob v kalhotách
Spongebob v kalhotách

HNĚV – SÉPIJÁK

Věčně nespokojený a rozhněvaný Sépiják je jasnou volbou pro tento hřích. Nesnáší život, nesnáší Spongeboba, nesnáší svou práci...

LAKOTA/HAMIŽNOST – PAN KRABS

Za všech okolností se snaží získat co největší profit s co nejmenšími ztrátami, to jepan Krabs. První je vždyc zisk, bez ohledu na přátele.

PÝCHA – VEVERKA SANDY

Není pyšnějšího obyvatele Bikini Bottom, než je veverka Sandy. Je totiž jediným zde žijícím suchozemcem.
Spongebob v kalhotách
Spongebob v kalhotách
Spongebob je pátým nejdéle vysílaným americkým kresleným seriálem. Letos v březnu vyšla jeho čtrnáctá série a ve výrobě jsou i tři filmové spin-offy v produkci Paramount+ a jeden snímek přímo se Spongebobem, jenž by měl jít do kin příští nebo přespříští rok.

Kinobox: Thor 4 prožívá milostný vztah s kladivem a úspěšně paroduje sám sebe

Čtvrtý díl komiksového Thora už není lehká komedie, ale vyloženě sebeparodie. Drama zmizelo, i když hrdinovi umírá jeho milá a hrozí mu smrt.