Jak vznikla úvodní píseň k seriálu M*A*S*H? Hloupý puberťák zachránil svého slavného otce

Jak vznikla úvodní píseň k seriálu M*A*S*H? Hloupý puberťák zachránil svého slavného otce
M*A*S*H | CBS
Ještě předtím, než se roku 1972 na televizních obrazovkách objevil populární seriál, mohlo zámořské publikum sledovat i dnes trochu opomíjený film od slavného režiséra Roberta Altmana. Právě pro tuto protiválečnou satiru z roku 1970 dal skladatel Johnny Mandel dohromady hudební motiv, který se pokoušel otextovat sám Altman.
MASH
MASH
71%
V rozhovoru pro web JazzWax Mandel v roce 2008 vzpomínal, že na textu si Altman vylámal zuby, jelikož prý nedokázal napsat dostatečně banální a naivní text o něčem tak nesmyslném jako sebevražda. „Nic není ztraceno. Mám patnáctiletého kluka, který je úplný idiot,“ citoval Mandel v rozhovoru Altmana, který úkolem pověřil svého dospívajícího syna Michaela. A ten prý o pět minut později přišel s hotovým textem. Tuto historku je třeba samozřejmě brát s nadhledem, výsledek se však režisérovi natolik zalíbil, že z původně zcela okrajové skladby učinil hlavní píseň celého filmu.
M*A*S*H (1970)
M*A*S*H (1970) | 20th Century Fox
Zprvu totiž Altman Mandela pověřil složením písně podbarvující jen jednu scénu pokusu o sebevraždu. Depresivní zubař Waldowski (John Schuck) už totiž nechce prodlužovat své utrpení, a tak osazenstvu polní nemocnice ohlásí plánovaný odchod ze světa. Kolegové a přátelé mu připraví hostinu ve stylu da Vinciho Poslední večeře, po ní si Waldowski lehne do rakve, zapije domnělou smrtící pilulku a ostatní mu na odchod dávají dárky. Podle Altmana tato tichá, subtilní scéna potřebovala něčím doplnit, a tak do pozadí umístil dva členy nemocničního personálu, z nichž jeden hraje na kytaru a druhý zpívá tuto tklivou píseň.
Máte rádi seriál M*A*S*H? Podívejte se na 181 zajímavostí k seriálu .
Text o depresivní bezvýchodnosti bytí a sebevraždě jako jediné možnosti úniku však zazněl pouze ve filmu. Seriál sice skladbu převzal, avšak pouze v instrumentální podobě, jež zní v úvodní znělce i během závěrečných titulků. I když lze film oproti seriálu považovat za mnohem smutnější, trudnější dílo, Mandelův motiv je dnes neodmyslitelně spjat i s jedním z nejoblíbenějších komediálních pořadů všech dob.
M*A*S*H
M*A*S*H
85%
Seriál M*A*S*H si můžete přehrát na platformě Disney+. Podívejte se také na náš žebříček nejlepších komediálních seriálů na této streamovací službě.
Zdroje: Collider, JazzWax