Hvězda seriálu M*A*S*H léta tajila svou sexuální orientaci. Herec si nechtěl zničit kariéru

Hvězda seriálu M*A*S*H léta tajila svou sexuální orientaci. Herec si nechtěl zničit kariéru
M*A*S*H | 20th Century Fox Television
Protože šlo o komediální seriál, není bez zajímavosti, že první série byla (jak je u sitcomů zvykem) podpořena umělým smíchem. Tvůrcům naštěstí rychle došlo, že tohle M*A*S*H nesluší. V české dabingové verzi jsme ho byli naštěstí hned od začátku ušetřeni, takže nás zbytečně nerušil.
Jednou z nejvýraznějších tváří show byl americký herc David Ogden Stiers, který si zahrál postavu Charlese Emersona Winchestera III. Jeho inteligentní, arogantní, snobský a současně citlivý doktor patřil k nejkomplexnějším postavám seriálu a přinesl Stiersovi věčnou slávu.
David Ogden Stiers
| 20th Century Fox Television
Na tu později sice nenavázal podobně úspěšnou rolí, o práci ale rozhodně nikdy neměl nouzi (nepřehlédnutelný byl například v seriálu Mrtvá zóna). Významně se mu dařilo i na poli dabingu, když pracoval pro studio Disney. Úspěch ho nicméně stál osobní život. Z obavy, že by mohl přijít o práci, léta tajil, že je gay. Teprve až v roce 2009, ve věku 66 let, světu přiznal svou sexuální orientaci.
Stiers litoval, že s pravdou nevyšel ven dříve: „Mohl bych tvrdit, že mám ušlechtilý cíl, jako je coming out, abych posunul práva homosexuálů kupředu. Musím ale přiznat, že je to z mnohem sobečtějších důvodů. Přeji si strávit soumrak svého života takový, jaký jsem.“ Stiersovi to bylo dopřáno dalších devět let. V roce 2018 ve věku 75 let bohužel podlehl rakovině močového měchýře.
Neskonalou popularitu M*A*S*He potvrdilo v našich končinách jeho zařazení do streamovací nabídky Disney+, kde se drží v desítce nejsledovanějších pořadů. Pro další tipy zamiřte do Kinobox žebříčku nejlepších seriálů na Disney+.
Zdroj: The Hollywood Reporter