Jennifer Aniston málem vyškrtli z Přátel hned během první sezony. Pomohla ale zákulisní lest

Jennifer Aniston málem vyškrtli z Přátel hned během první sezony. Pomohla ale zákulisní lest
Přátelé | NBC
Spisovatel a novinář Saul Austerlitz ve své knize Generation Friends z roku 2019 připomínal těžké začátky, kterými si v seriálu musela projít Jennifer Aniston. Ta se totiž v první polovině 90. let snažila prosadit v televizi, což zahrnovalo třeba i to, že během roku 1994 natáčela šest pilotních dílů různých seriálů a čekala, zdali se nějaký z nich prodere až do vysílání. To se nakonec podařilo hned dvěma a Aniston se tak ocitla mezi mlýnskými kameny.
Přátelé
Přátelé
88%
Televize NBC totiž schválila Přátele, ale tou dobou se Aniston už šestkrát objevila v podobném sitcomu televize CBS s názvem Muddling Through (což bychom mohli přeložit třeba jako Prodírání se či Protloukání se), kde dokonce získala jednu z hlavních rolí. Produkce po natočení šesti epizod čekala, jak se seriálu bude dařit u diváků, a podle toho byly ve hře i další díly.
Přátelé
Jennifer Aniston v Přátelích | NBC
V praxi to znamenalo, že pokud by dnes zcela neznámý a zapadlý seriál uspěl, Aniston by zvládla natočit pouze polovinu první série Přátel a potom by už z časových důvodů nemohla pokračovat. Ačkoli si tedy showrunneři Přátel Aniston do role Rachel Green přáli nejvíce, riziko bylo velké. Z dnešního pohledu trochu překvapivě se jej však rozhodli podstoupit i za cenu třeba toho, že během focení propagačních materiálů k Přátelům Aniston částečně vynechali, aby byli připraveni na variantu, že v seriálu bude pokračovat pouze pět postav.
Jak ale z historie víme, všechno dobře dopadlo, Tedy, dobře pro Aniston a seriál Přátelé, nikoli pro Muddling Through. Sitcom o bývalé trestankyni, jež se pokouší po návratu z vězení protloukat životem i za pomoci svých dvou dcer (z nichž jednu hrála právě Aniston), měl premiéru v červenci roku 1994, a to v nepříliš příznivém čase během pozdního sobotního večera. Chytré hlavy ve stanici NBC, jež stála za produkováním Přátel, přišly s nápadem, jak to konkurenčnímu sitcomu ještě znesnadnit.
Muddling Through
Muddling Through | CBS
Domluvily se totiž s vedením NBC, které proti Muddling Through nasadilo těžkotonážní kalibr – blok televizních romantik podle románů Danielle Steel. Spisovatelka byla tou dobou velmi populární, a tak velká část publika (především žen středního věku), která by se mohla chtít na Muddling Through dívat, dala přednost osvědčeným klasikám červené knihovny.
Sitcom od CBS tedy neměl šanci. Došlo sice k natočení dalších čtyř epizod, kvůli nízké sledovanosti se však počet dílů tohoto seriálu zastavil na čísle deset; a ten poslední dokonce už CBS ani nevysílala. Ďábelský plán NBC, za nímž stál především televizní stratég Preston Beckman, tedy beze zbytku vyšel a Aniston se mohla plně soustředit na natáčení Přátel. A všichni moc dobře víme, jak to dopadlo.
Seriál Přátelé můžete momentálně vidět na platformě HBO Max. Podívejte se i na náš žebříček nejlepších komediálních seriálů.
Zdroje: Collider; Austerlitz, S.: Generation Friends