Úspěšný afroamerický režisér opráší Akta X. Původní tvůrce mu dal požehnání

Úspěšný afroamerický režisér opráší Akta X. Původní tvůrce mu dal požehnání
Akta X | Fox Network
Carter se s Cooglarem sešel a pro The Wrap si pochvaloval, že jej u Disneyho přímo oslovili. „Cítím se poctěný, že za mnou přišli a zažádali nikoli o svolení, nýbrž o požehnání,“ radoval se tvůrce, jenž má na kontě také mysteriózní seriál Milénium. Carter do plánovaného restartu nezasáhne a zatím o něm nemáme podrobnější informace. Traduje se pouze, že obsazení tentokrát bude různorodější a víc prostoru dostanou herci či herečky tmavé pleti, čemuž angažování Cooglera napovídá.
Akta X
Akta X
80%
Sedmatřicetiletý režisér zatím adaptoval výhradně příběhy s černošskými protagonisty, přičemž oba díly série Black Panther byly vyloženě revoluční afroamerickou událostí. Úspěch slavily i první dva díly série Creed, v nichž Michael B. Jordan přebíral žezlo po Sylvesteru Stallonovi. Coogler rovněž produkoval oscarové drama Jidáš a černý mesiáš, ovšem s televizní tvorbou moc zkušeností nemá.
Bude přitom navazovat na těžký kalibr. Carter se nechal slyšet, že je velice zvědavý na to, jak si tvůrci s tak náročnou látkou poradí. „Není to úplně nejsnazší show pro scenáristy, a to kvůli tematice. Není to jako Zákon a pořádek, kde řešíte případ týdne. Musíte si umět představit ‚co kdyby‘, což bývá často obtížné uchopit.“
Akta X
Akta X | Fox Network
Akta X sledují činnost dvou agentů FBI, kteří mají na starost nevyřešené případy s notně mystickým závojem. Zatímco Mullder (Duchovny) je nadšenec do konspirací a věří, že jeho sestru unesli mimozemšťané, Scullyová (Anderson) zaujímá skeptičtější postoj a záhady potřebuje racionálně testovat. Chemie mezi hlavními postavami zpestřovala atraktivní příběhy, jimž uživatelé na rodícím se internetu věnovali celé fanouškovské weby. Termín X-files v USA zlidověl a šokující epizoda Domov obdržela jako první televizní díl varovný cenzorský rating a po jediném odvysílání putovala do trezoru.
Moderní předělávka tak pouhých šest let po závěrečné sérii zpracuje stále uctívaný a fanoušky dešifrovaný seriál, což se jistě neobejde bez skeptických protestů. Coogler však zatím potvrzoval své kvality a mohl by ustát i takto vlivný odkaz, který se vpálil i do paměti tuzemského devadesátkového publika.
Podívejte se na žebříček nejlepších mysteriózních seriálu podle databáze Kinoboxu.
zdroje: Collider, The Wrap