Mafie nedostala zaplaceno a očekávaný hit Netflixu o narkobaronce žene k soudu

Mafie nedostala zaplaceno a očekávaný hit Netflixu o narkobaronce žene k soudu
Griselda | Netflix
Příběh je to sám o sobě mimořádný a kdejaké filmové Zjizvené tváře či Kmotři by se za něj nemuseli stydět. Griselda Blanco podle některých zdrojů spadala pod Escobarův kartel Medellín a patřila k lidem, kteří se nejvíce zasloužili o ilegální šíření kokainu do Miami, New Yorku a dalších severoamerických měst. Podsvětí floridské metropole ovládala od konce sedmdesátých let, než ji roku 1985 odsoudili k 15 letům za mřížemi. K původnímu trestu brzy přibylo dalších dvacet let za prokázanou trojnásobnou vraždu, ale kvůli špatnému zdravotnímu stavu ji roku 2004 předčasně propustili. O osm let později se v Kolumbii stala obětí atentátu.
Griselda
Griselda
71%
Šestidílná minisérie Griselda startuje 25. ledna, přičemž snadnou cestu k ovládnutí sledovanosti hodlají překazit barončini potomci v čele se synem, jenž se jmenuje – podržte se – Michael Corleone Blanco. Jmenovec slavné gangsterské postavy Al Pacina totiž v letech 2009 až 2022 dobrovolně absolvoval sérii rozhovorů pro všechna média, jež zajímal skutečný příběh jeho rodiny. Netflix projevil zájem, jenže mazaně ignoroval Michaelem zveřejněné informace a podává vlastní dramatizovanou verzi.
Blanco však tvrdí, že seriál vychází z jeho soukromých materiálů, a chce dostat zaplaceno. „Michael Blanco byl více než ochotný se podělit o svou těžkou práci a neveřejné detaily o životě své matky se společnostmi Netflix a Latin World Entertainment, pokud by za to obdržel náležitou kompenzaci,“ stojí v oficiálním prohlášení rodiny. „Michael Blanco pokorně a s entuziasmem přijímá každého, kdo za ním přijde s žádostí o objasnění záležitostí ohledně jeho matky a rodiny Blanco. V případě Netflixu a Latin World Entertainment však obžalovaní Michaela oslovili a získali jeho perspektivu a náhled jen proto, aby se poté odvrátili a zcela jej ignorovali. A to se zjevným úmyslem sklidit vlastní profit,“ končí prohlášení zdůrazňující, že Michael zkrátka nedal produkci svolení.
Griselda
Griselda | Netflix
Ve většině případů by podobné pronásledování soudního zákazu vysílaní souviselo také s obavami, jak projekt dotyčnou osobu vykreslí. Griselda, známá též pod přezdívkami Černá vdova či Královna kokainu, ovšem proslula svou nekompromisní povahou a podle jistých zdrojů až stovkami vražd, které vedou k jejím kriminálním aktivitám. Pro seriál Netflixu je to skvělá vizitka zaručující sledovanost, již může účast kolumbijské rodačky Sofie Vergary jen navýšit. Herečka s pověstí sexsymbolu přijala novou kariérní výzvu a podle prvních zahraničních ohlasů bychom u toho neměli chybět.
Život a pochybné dílo drogové královny navíc v minulosti zkoumal například dokument Kokainoví kovbojové nebo televizní film Cocaine Godmother, v níž si Griseldu zahrála Catherine Zeta-Jones. Netflix v minulosti vždy ustál soudní výhrůžky, souhlas nepotřeboval od příbuzných po Dahmerových obětech a rozhodně nemusel mít strach, že by jej finančně vycucli ti nejradikálnější odpůrci afroamerické Kleopatry, již ke zděšení žalobou vyhrožujících egyptských úřadů představil v sérii Africké královny – Královna Kleopatra.
Griselda se jeví jako velmi přirozené rozšíření katalogu true crime a s nemalou pravděpodobností předznamenává další netflixovský fenomén. Jasně, že by si mafie v čele s Michaelem Corleonem také chtěla ukousnout.
zdroj: Slash Film, Netflix