„Carpenterovi jsem u nás hledal lokace,“ říká český režisér hororových Suburban Screams

„Carpenterovi jsem u nás hledal lokace,“ říká český režisér hororových Suburban Screams
John Carpenter's Suburban Screams | 2media
Pavlacký prorazil mezi elitu před pěti roky, kdy Netflix odvysílal první řadu duchařského seriálu Haunted. Dílo se dočkalo tří sérií, přičemž všechny režíroval Jan Pavlacký. Nyní představuje novou práci Suburban Screams, kterou streamovací platforma Peacock promuje pomocí jména ikonického režiséra, scenáristy a hudebníka Johna Carpentera, autora takových klasik jako Halloween, Mlha nebo Věc. K režii se vrátil po dlouhých třinácti letech.
John Carpenter's Suburban Screams
John Carpenter's Suburban Screams
46%
John Carpenter's Suburban Screams: trailer | Peacock
Seriál pojednává o hrůzostrašných příbězích, které se odehrály na zdánlivě dokonalých amerických předměstích. Každá epizoda se zaměřuje na jeden skutečný příběh vyprávěný lidmi, kteří ho prožili. Jejich autentické vzpomínky ožívají díky kombinaci archivnch záběrů s vizuálním jazykem hororových filmů a technikami dokumentu. Suburban Screams se částečně natáčely v České republice pod hlavičkou produkční společnosti Milk and Honey Pictures. Režisér Jan Pavlacký je autorem dvou dílů z šesti a přibližuje, jak originální projekt vznikal.
Jan Pavlacký
Jan Pavlacký

Režisér

„Šlo o takzvané true crime. V Americe se natáčely výpovědi skutečných lidí, které mohly být dlouhé i několik hodin. Materiál se sestříhal, vybrali jsme zásadní scény a ty jsme pak inscenovali,“ vysvětluje Pavlacký. Za nápadem stála americká produkční společnost DIGA studios. Seriál produkovala spolu se Storm King Productions patřící Sandy King, ženě Johna Carpentera, která na výrobu dohlížela.
Jan Pavlacký zmiňuje, že byť Suburban Screams nebyly jeho autorským projektem, na realizaci ocenil možnost točit v USA a v angličtině. S Johnem Carpenterem se osobně nesetkal, neboť 75letý autor režíroval svůj díl na dálku, což byla praxe, kterou začaly některé štáby a produkční společnosti uplatňovat v době covidu.
John Carpenter's Suburban Screams
John Carpenter režíroval na dálku | 2media
„Carpenter zůstal v Los Angeles, seděl na gauči a režíroval to na dálku. Nicméně on i jeho manželka Sandy měli kreativní dohled nad všemi epizodami. S ní jsem často v Praze seděl nad scénářem a i s panem Carpenterem jsem měl několik videohovorů ohledně jeho epizody. Například jsem mu pomáhal vybírat lokace pro natáčení,“ dodává Pavlacký.
Český režisér zatím spolupracoval pouze se streamovacími platformami, nemá zkušenosti s tuzemskými televizemi ani s klasickou kinematografií produkující celovečerní tvorbu. Jaké jsou podle něj výhody či nevýhody práce pro VOD? „Obrovský rozdíl je v autorství. U nás je režisér v projektu mnohem víc zainteresovaný, dohlíží na jednotlivé fáze vzniku díla. V Americe jste víc jako najatý režisér, odvedete svou práci a pak se o zbytek tolik nestaráte, nejste ve střižně, u zvuku. Záleží pochopitelně na projektu. Pokud pro Netflix točí Alfonso Cuarón, tak to funguje jinak,“ vysvětlil.
John Carpenter's Suburban Screams
Jan Pavlacký na place | 2media
zdroje: Kinobox, Peacock, 2media, Czech Film Commision