Bez lítosti představuje pachatele nejbrutálnějších vražd v porevolučních dějinách Česka

Bez lítosti představuje pachatele nejbrutálnějších vražd v porevolučních dějinách Česka
Bez lítosti | Prima
Bez lítosti
Bez lítosti
  • Prima Plus
81%
Martina Eretová, autorka pořadu, která dotyčné ve věznicích zpovídala a stála i za scénářem, předtím pracovala jako reportérka krimi zpráv ve stejné televizní stanici. V rámci příprav na cyklus Bez lítosti oslovila tuzemské věznice a policii, která poskytla záznamy z rekonstrukcí případů vražd. Eretová si vytipovala odsouzené za nejzávažnější trestné činy, dopisovala si s nimi a z této korespondence vzešel seznam osmi lidí, s nimiž ve věznicích natočila jejich výpovědi.
Bez lítosti: trailer | Prima
Eretová by v daném cyklu ráda našla odpověď na otázku, jak se z člověka stane vrah. Může se tak už narodit? Nebo se v průběhu života stanou události, které ho k tomu přivedou? Autorka v krátkém videu doprovázejícím cyklus poukazuje na fakt, že všichni odsouzení se během natáčení litovali. S jejich empatií vůči obětem už to však bylo jinak. Představme si příběhy některých z osmi zpovídaných, kterým Prima+ věnovala jednotlivé díly série Bez lítosti.

Michelle Sudků – vražedkyně ze Smíchova

Bez lítosti
Bez lítosti | Prima
Biologická matka ji dala k adopci. Michelle vyrůstala v Doksech s otcem učitelem a matkou účetní, kterým se později narodil vlastní syn. Žena se o všem dozvěděla až v dospělosti a svou adoptivní matku začala nenávidět. Pracovala jako zdravotní sestra a dělalo jí dobře pomáhat lidem. Věnovala se umělecké fotografii a poezii. Odmala jí cosi našeptávalo, že není dívkou, ale chlapcem. Intimně žila ve společné domácnosti s vdanou ženou, jejím manželem a dítětem. S transženou měla chovnou stanici koček.
Michelle se rozhodla projít tranzicí, ale po hormonální léčbě se stala agresivní. V pražské kavárně na Újezdě se na záchodcích pokusila uškrtit a znásilnit mladou ženu. Přivolaní policisté Sudků odvezli do psychiatrické léčebny v Bohnicích. Odtud byla po čtrnácti dnech propuštěná a ještě téhož dne, v červnu roku 2016, ubodala v nákupním centru Smíchov odcizeným kuchyňským nožem kolemjdoucí, která jí prý připomínala adoptivní matku. Sudků je ve vězení na 25 let a pak bude putovat do detenčního zařízení.

Tomáš Vít – nejmladší „doživoťák“

Bez lítosti
Bez lítosti | Prima
Žil v adoptivní rodině, do které se narodil jeden biologický syn. Tomáš neměl moc kamarádů a hodně zlobil. Rád stavěl modely historických válečných strojů. Měl problémy ve škole, kouřil marihuanu, doma kradl peníze a nakonec od rodiny odešel, přebýval u kamarádů nebo ve squatech. V osmnácti letech dostal druhou šanci, mohl bydlet v bytě u své tety. Po jednom marihuanovém rauši se mu udělalo špatně a zaklepal na dveře bytu svých sousedů, jestli by mu nedali nějaké prášky. Vít následně brutálním způsobem zavraždil 89letou ženu, její muž na následky bodování nožem a zbití kladivem zemřel o dva měsíce později. Vít je nejmladším doživotně odsouzeným člověkem u nás, v době spáchání zločinu mu bylo 18 let, při vynesení rozsudku 19 let.

Jaroslav Stodola – zabíjel z lásky

Bez lítosti
Bez lítosti | Prima
Pochází z chudé rodiny, jeho otec byl alkoholik. Jaroslav měl problémy už na základní škole, po ní pracoval jako obuvník. Miloval ženy a alkohol. Prováděl výtržnosti a kradl, za což skončil několikrát ve vězení. Zamiloval se do Dany, Slovenky, která za sebou měla také složitou minulost. Působila například v Kanadě jako go-go tanečnice či společnice v erotickém salonu, nechtělo se jí pracovat. Dle vyšetřovatelů byla Dana Stodolová dominantní osobou s histrionskou poruchou. Kvůli finanční nouzi manželé Stodolovi začali přepadat a vraždit staré lidí v okolí svého bydliště.
Celkem společně připravili o život sedm osob, jednu navíc Stodolová sama. Po jedné z vražd se Stodola pokusil o sebevraždu, ale otravu prášky přežil. Během policejních výslechů bral všechnu vinu na sebe, ale když se v pořadí osmou vraždu, u níž nebyl, Dana pokusila hodit na něj, začal spolupracovat a šel s pravdou ven. Oba byli odsouzení na doživotí, během uvěznění se rozvedli a přerušili komunikaci. Dana Stodolová odmítla pro true crime cyklus Bez slitování vypovídat.

Miloslav Širůček – vrah své vlastní rodiny

Bez lítosti
Bez lítosti | Prima
Jeho otec byl školník, matka úřednice. Měl bratra, jemuž rodiče věnovali víc pozornosti. Otec byl přísný a často ho bil, navíc se věnoval úpravě a prodeji kradených automobilů, k čemuž vedl i svého syna. Miloslav se od svých 18 let začal živit krádežemi aut, za což byl několikrát trestaný. Jeho vztah s otcem byl komplikovaný, Miloslav se od něj na jednu stranu nedokázal odpoutat, ale zároveň se s ním často hádal.
Otec byl myslivec a doma se nacházelo několik zbraní a krabiček s náboji. Po jedné hádce Miloslav sebral legálně drženou pušku a postupně zabil celou svou rodinu, mladšího bratra, otce a nakonec i matku. O té v dokumentu prohlašuje, že ji miloval. Těla otce a matky zabalil do deky, bratrovo tělo zaházel uhlím. Byl s nimi v domě ještě několik dnů, než mu zavolala policie a on se na stanici ke všemu přiznal. Širůček dostal trest na doživotí.
zdroje: Kinobox, FTV Prima
Pro tipy na další zajímavé seriály se můžete podívat na přehled nejlepších seriálů na Prima+.