Ozark na své cestě do finále dokazuje, že patří právem mezi nejlépe hodnocené seriály Netflixu

Ozark na své cestě do finále dokazuje, že patří právem mezi nejlépe hodnocené seriály Netflixu
Ozark | Netflix
Byrdeovi se do městečka Ozark původně vydali, aby se dostali z maléru, když prasklo, že hlava rodiny Marty (Jason Bateman) okrádá kartel, pro který pere peníze. Namísto plánovaného poklidného života se celá situace ještě více zamotala, takže nyní už jede v levárnách celá famílie. Marty je společně se svou ženou Wendy (Laura Linney) majitelem kasina, děti kryjí jejich pochybné obchody – pokud zrovna nemají vlastní agendu – a v okolí číhá ještě více nepřátel. K tomu se nově vyrovnávají s úmrtím člena rodiny a nečekanou ztrátou advokátky Helen, jež za sebou zanechala účty, které bude muset někdo splatit. Smyčka se tak stále více utahuje, a jakkoli umí být Marty kreativní a Wendy chladně pragmatická, štěstí jim evidentně začíná pomalu docházet. Tolik ve zkratce k první polovině poslední série Ozarku.

Ozark: trailer na polovinu 4. série

Ozark
Jak už bývá u tohoto seriálu zvykem, neděje se toho málo. I čtvrtá řada sleduje několik paralelních linií, z nichž postupně sestavuje celkový obraz. A znovu nelze mluvit jinak než v superlativech. Žádná scéna není navíc, žádný moment nezůstane nevyužit. Ale to by nás vlastně nemělo překvapit.
Ozark je od svého počátku velmi sevřený, soustředěný a pečlivě vystavěný. Hnacím motorem zůstává balancování nad propastí, kdy hlavní hrdinové nutně nedělají hloupá rozhodnutí, ale okolnosti jim umožňují vybírat pouze menší zlo. Tím se sněhová koule problémů neustále nabaluje, což vede k permanentnímu napětí. Přímo ukázkově vyjadřuje neustálou vnitřní tenzi své postavy Bateman, jehož Marty je ostatně pod největším tlakem. Jeho chyby a rozhodnutí vedly k tomu, v jaké situaci se celá rodina nachází, a dobře si to uvědomuje. Ruku v ruce s tím je zajímavá proměna Wendy, již Linney zpočátku vykreslovala téměř bezbranně. Nyní umí ve vypjatých chvílích, když je to třeba, nahánět hrůzu stejně jako bossové drogového kartelu.
První půle čtvrté série, v níž se řeší snaha o vykoupení, jemuž částečně stojí v cestě pnutí v rámci rodiny (syn Jonah se nedokáže vyrovnat se smrtí strýce Bena, kterou nařídila Wendy), drží vysoko nasazenou laťku. Příběh graduje od začátku do konce, postavy se v příběhu logicky posouvají a je jasné, že domeček z karet, který Marty s Wendy postavili, brzy spadne.
ozark-na-sve-ceste-do-finale-dokazuje-ze-pravem-patri-mezi-nejlepe-hodnocene-serialy-netflixu
Otázkou jen je, kdo ho shodí. Významných hráčů je v téhle šachové partii několik, přičemž čtvrtá řada ještě dvě silné postavy přidává – soukromého detektiva vyšetřujícího zmizení Helen a ambiciózního synovce drogového bosse. A doslova každý může mít rozhodující slovo. Podívaná je to napínavá nejen ve smyslu, zda hrdinové na konci přežijí, ale i vzrušující i v rámci hledání vodítek, kdo jak do děje promluví. A že jich každý díl nabízí nemálo.
Výborně napsaný scénář by každopádně přišel vniveč, kdyby ho nepodpořili herci. A ti jsou v Ozarku přímo fantastičtí. Vyjma již vychváleného Batemana s Linney si speciální zmínku zaslouží hlavně Julia Garner jako Ruth. Intenzita jejího hereckého výkonu se sérii od série stupňuje a v sedmé epizodě čtvrté řady – tedy v polovičním finále, neboť nás čeká již jen sedm dílů – dosahuje natolik strhujícího vrcholu, že ho možná ani ona sama již nepřekoná.
ozark-na-sve-ceste-do-finale-dokazuje-ze-pravem-patri-mezi-nejlepe-hodnocene-serialy-netflixu-1
Ozark | Netflix
Ozark se dokázal v předchozích sériích vždy držet velmi vysoko, ať už se bavíme o příběhu, dějových zvratech nebo práci s postavami. První půle čtvrté řady nezaváhala ani na vteřinu a je příslibem toho, že nás čeká parádní finále. Snad ho tvůrci ustojí. Byla by škola, kdyby po tak působivé jízdě nenašli odpovídající zakončení. I proto volím „jen“ 85 %, ačkoli vlastně nemám co kritizovat. V tuhle chvíli totiž zůstává otázkou, zda se rozdané karty povede správně zužitkovat. Kdy přesně se závěru dočkáme, v tuhle chvíli nevíme. Netflix uvedl pouze to, že premiéra by měla být ještě letos.
hodnocení: 85 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE.