Mandalorian má za sebou premiéru 3 dílů. Jak to s ním vypadá?

Mandalorian má za sebou premiéru 3 dílů. Jak to s ním vypadá?
The Mandalorian | Lucasfilm Ltd.
Tvůrci slibovali vesmírný western, což je popis, který se na vydané díly poměrně hodí. Jeden pistolník versus zbytek Galaxie, blastery pěkně u pasu, helma pevně na hlavně a slovy hrdina zvaný Mando také poměrně šetří. Takový opancéřovaný Clint Eastwood.
mandalorian-ma-za-sebou-premieru-3-dilu-jak-to-s-nim-vypada-3
Mandalorian | Lucasfilm Ltd.
Pro první sérii je v plánu nálož 8 dílů a tak se dá říci, že třetinu máme za sebou. A co seriál divákům přinesl? Najdou se i kritici, ale jinak lze říci, že fanoušci Star Wars jsou zatím víceméně spokojení, hodnocení nad 80% hovoří za vše. Všichni velmi chválí výpravu, triky a Pedro Pascala, přestože jsme z něj v seriálu ještě neviděli ani ťuk, helma zůstává na hlavě a je jen otázkou, zda ji jeho Mando vůbec někdy sundá.
Přestřelky a akce zatím ujdou a i slušně se rozvíjející svět podsvětí, ve kterém se to nyní bývalými členy Impéria jen hemží. Mando je navíc nájemným lovcem, což je "velmi komplikovaná profese". A Mando ji dělá perfektně, nikdo na něj nemá, ale je zranitelný a jeho brnění už se dočkalo kompletní vyměny. Seriál tedy nepostrádá nic, co by ve Star Wars mělo být - kvalitní triky, zajímavé galaktické světy, podmanivou hudbu, rasy a bytosti všech možných druhů a podob.
mandalorian-ma-za-sebou-premieru-3-dilu-jak-to-s-nim-vypada
Mandalorian - Baby Yoda | Lucasfilm Ltd.
Jediná nespokojenost, která panuje, je délka jednotlivých dílů a obavy, jak se komplikovaný příběh týkající se mandalorského odkazu a pohnuté minulosti hlavního hrdiny podaří tvůrcům vyřešit v pouhých pěti dalších dílech...
Když nad tím tak přemýšlím, druhá série je jistá, a kdo ví u kolikáté řady to všechno nakonec skončí.
Pojďme se ale na Mandaloriana podívat trošku podrobněji, zvláště s ohledem na otázky, které s jeho premiérou vyvstaly. Pokud jste ještě o Mandalorianovi nečetli žádné články a ani jste neviděli žádný díl, varuji, že

v následující části článku budou spoilery!

Největší překvapení na diváky čekalo v podobě svěřence hlavního hrdiny. Tím se stal tvor nápadně podobný mistru Yodovi a hned získal přezdívku Baby Yoda. Dosud se ale diváci nedozvěděli o jeho existenci nic; kde se vzal, kdo to je, jak se jmenuje?... NIC. Což je přesně ta správná živná půda pro rozličné fanouškovské teorie, kterých již nyní najdete na internetu nepřeberné množství. Jelikož je tvor stejné rasy jako Yoda a už nám předvedl, že umí použít Sílu (a to pořádně!!!), je jasné, že jedna z nich hovoří o tom, že by mohl být Baby Yoda mistrovým příbuzným, nebo dokonce potomkem. Osobně tuto teorii moc nepodporuji, neboť v seriálu jasně uvedli, že je mu 50 let, před 8 lety padlo Impérium a Yoda zemřel v 900 letech. Těžko tedy uvěřit, že by v 840 letech dokázal zplodit dítě. A navíc, rytíři Jedi měli manželství a další citové vztahy zakázané. Samozřejmě byli Jediové, kteří toto pravidlo porušili, ale že by zrovna Yoda na stará kolena porušil kodex? Nevím, nevím.
mandalorian-ma-za-sebou-premieru-3-dilu-jak-to-s-nim-vypada
Mandalorian - Baby Yoda | Lucasfilm Ltd.
Velkou neznámou je i rasa, ze které Yoda a nyní Baby Yoda pocházejí. Nezná se ani její název, ani její původ. Sám George Lucas se přiznal, že postavu Yody vymyslel narychlo, neboť potřeboval po smrti Obi-Wana nového učitele pro Lukea Skywalkera. O jeho původu a rase tedy nikdy úplně nepřemýšlel, prý je to jedna velká záhada. No a nyní jsme u ní znovu. Diváci se tedy oprávněně ptají, zda se o této rase dozvíme něco víc a zda je Síla, kterou Baby Yoda ovládá, pouze (s ohledem na Yodu) shoda náhod nebo zda ji dokáže ovládat celá jejich rasa. Jako matka prý připadá v úvahu Jedi Yaddle, členka Nejvyšší rady rytířů Jedi a jedna z mistrů tohoto řádu, která se setkala i s Anakinem Skywalkerem. Po bitvě na planetě Naboo se ale stáhla do ústraní a více už o ní historie nehovoří... Zkrátka možností je mnoho. Každopádně Baby Yoda je pro příběh velmi důležitý. Mando kvůli němu porušil kodex nájemných lovců, kteří mu teď půjdou po krku spolu se zrazenými imperiálními klienty, kteří mají enormní zájem na tom, aby Baby Yodu dostali.
mandalorian-ma-za-sebou-premieru-3-dilu-jak-to-s-nim-vypada-1
Mandalorian | Lucasfilm Ltd.
Mando to tak nebude mít vůbec snadné, sám proti celé Galaxii, sirotek, kterému se stále vrací jedna vzpomínka z dětství, kdy naposledy spatřil své rodiče. Jeho příběh budou tvůrci seriálu postupně odkrývat, ale do pěti dílů to rozhodně nenacpou. Vypadá to, že se budeme muset smířit s tím, že celé tajemství se po první sérii nedozvíme. Pokud vůbec nějaké!
Je tu ale ještě něco, co diváky přitahuje - Mandaloriani! Jedná se o elitní vojáky Galaxie s pevnými pravidly a kodexem. Jejich technika je výtečná a zbraně smrtící. Součástí jejich existence je zbroj z beskarské oceli, kterou nikdy neodkládají (neptejte se mě jak spí nebo jak provádí hygienu! :-)), stejně jako své zbraně. Dozvídat se tedy něco i o nich je více než zajímavé.
mandalorian-ma-za-sebou-premieru-3-dilu-jak-to-s-nim-vypada-2
Boba Fett | Lucasfilm Ltd.
Abyste se ale nenechali mýlit, pokud spatřujete podobu s nájemným lovcem Boboou Fettem, tak vězte, že je to pouze zdání. Zásadní rozdíl mezi těmito dvěma postavami spočívá v tom, že Boba Fett nebyl Mandalorian! Pouze nájemný žoldák, který sice nosil stejnou zbroj, ale k Mandalorianům nikdy nepatřil. Nectil totiž jejich kodex, který je pro každého Mandaloriana doslova náboženstvím. Pro ně je jejich život cesta.
Poznáte světelné meče ze Star Wars?