Václav Neužil: "S Jardou Pleslem si rádi hrajeme na naše kolegyně z dámské šatny."

Václav Neužil: "S Jardou Pleslem si rádi hrajeme na naše kolegyně z dámské šatny."
Zkáza Dejvického divadla - Václav Neužil a Jaroslav Plesl (na snímku uprostřed) | Alena Hrbková / Česká televize
Václav Neužil (II)
Václav Neužil | Alena Hrbková / Česká televize
Jak se liší seriálový Václav Neužil od toho skutečného?
Myslím, že každá „postava“ v seriálu trochu vychází z nás jako reálných lidí. Tak je to i u Václava Neužila. Jen se díky svým vlastnostem, které jsou zveličeny, dostává do krajních situací, protože zápletky jednotlivých dílů jsou jemně nadsazeny, stále však naprosto uvěřitelné a možné. Václav Neužil v seriálu je tak trochu prostořeký typ.
V seriálu hrajete sám sebe, ale kdybyste si musel vybrat někoho ze svých kolegů, koho byste si rád zahrál?
S Jardou Pleslem si rádi hrajeme na naše kolegyně z dámské šatny. Já často sahám po Kláře Melíškové nebo Lence Krobotové. Bral bych je i v seriálu. Zaprvé by bylo lákavé zahrát si ženu a zadruhé v jejich civilních reakcích je velká plocha pro parodii, ale i zkratku. Jsou to prostě herečky.
Dejvické divadlo je fenomén. Asi se vás neustále v rozhovorech ptají, čím to je. Znáte odpověď?
Ptají. Odpověď neznám. Není ani důležitá. Myslím si, že upřímnost, kterou se snažíme neztrácet ani mezi sebou, ani před diváky, může přitahovat publikum.
Zkáza Dejvického divadla
Zkáza Dejvického divadla - Klára Melíšková a Václav Neužil | Alena Hrbková / Česká televize
Vybavíte si moment, kdy jste poprvé slyšel od Miroslava Krobota a Ondřeje Hübla, že chystají televizní seriál o Dejvickém divadle?
Někdy před dvěma třemi roky se u nás v divadle řešila nabídka pořadu od České televize k 25. výročí divadla. Formát vzpomínání a povídání o tom, jak to tehdy a tehdy bylo, jsme hned zavrhli. A pamatuji se, že Miroslav Krobot přišel tenkrát s nápadem natočení takových miniskečů. Že by to byla dobrá oslava i zábava. A Ivan Trojan si vzpomněl, že nám Ondra Hübl, se kterým jsme tehdy já a Ivan točili reklamy na jednoho telefonního operátora a on byl jejich autorem, poslal povídku o tom, jak herci Dejvického divadla prodávají předražené hrnce důchodcům, protože nedostali grant a musejí se nějak živit. Byl to přesně ten styl sebeironie a nadhledu, kterým jsme chtěli slavit. Krobot si povídku zamiloval, seznámil se s Ondrou a společně potom dopsali další díly.
Bylo v něčem rozdílné zkoušení na natáčení seriálu oproti tomu, kdy zkoušíte divadelní představení?
Zkoušení se lišilo jen tím, že se jednalo o natáčení. Takže na zkouškách se řeší i technické problémy, jako je kamera a světla.
Co by bylo opravdovou zkázou Dejvického divadla?
Kdybychom se začali štvát.
Václav Neužil (II)
Václav Neužil (II)